Van 3G naar 4G: sneller, veiliger en stabieler

Vanaf 31 maart 2022 gaan wij stoppen met het 3G-netwerk. We zetten ons 3G-netwerk uit omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G. Bovendien gaan we de frequenties die we nu voor 3G gebruiken, inzetten voor ons 4G-netwerk. Zo wordt het 4G-netwerk nog sneller, veiliger en stabieler.

Ben jij al klaar voor 4G?

Met alle huidige smartphones die je bij ons koopt, kun je automatisch internetten via ons 4G-netwerk. Heb je nog een oude telefoon en internet je nog over het 3G-netwerk? Geen stress; tot en met 31 maart 2022 kun je nog internetten over 3G. Vanaf april 2022 kun je dus niet meer internetten en bellen via ons 3G-netwerk.

Internetten over 4G

Je smartphone bepaalt of jij internet over 3G of over 4G. Vergelijk het netwerk bijvoorbeeld met een snelweg: als jij met je oude bolide de A12 oprijdt, haal je niet de mogelijke 130 km/u. Zo werkt het ook met ons netwerk: je hebt een geschikte smartphone nodig. Wil je nu al supersnel internetten over 4G? Kijk dan in onze shop naar de telefoons met 4G.

Bellen over 4G

Om te kunnen bellen over 4G heb je een smartphone nodig die dit ondersteunt. Let op, niet iedere 4G smartphone ondersteunt bellen over 4G (VoLTE). Wil jij er zeker van zijn dat je kunt bellen over 4G? Kijk dan in onze shop naar telefoons met 4G bellen. Door te bellen over 4G bel je sneller en beter dan op 3G en 2G.

4G-netwerk van KPN

Het is niet altijd te zien, maar ons netwerk is overal en altijd aanwezig; whenever, wherever. Ons 4G-netwerk is betrouwbaar en stabiel én heeft landelijke dekking. Met een dekkingspercentage van 99,3% hebben wij dan ook de beste dekking van Nederland. En om ervoor te zorgen dat ons netwerk altijd snel, veilig en stabiel is, verbeteren we continu onze down- en uploadsnelheid. Met de frequenties die wij straks van het 3G-Netwerk gaan gebruiken, wordt het overal alleen maar beter.

Bekijk de dekking

5G-netwerk van KPN

Inmiddels is 5G ook beschikbaar in Nederland. 5G is de 5e generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Ontdek hoe KPN met 5G de volgende stap zet in verbondenheid.

Veelgestelde vragen

KPN prepaid abonnementen zijn inmiddels al aangepast en hebben standaard toegang tot het 4G-netwerk.
 • Het 3G-netwerk blijft aan tot en met 31 maart 2022.
 • Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste december 2025.

  Zo lang het 3G-netwerk beschikbaar is, kun je bellen, sms'en en internetten met een oudere smartphone. Zodra alleen het 2G-netwerk beschikbaar is, kun je nog bellen en sms'en. Op 2G kun je alleen kleine berichten versturen.

  Wanneer je toestel geschikt is voor 4G bellen zul je niks merken. Als je toestel wel 4G data kan en niet geschikt is voor 4G bellen zal je voor het bellen worden teruggeschakeld naar het 2G netwerk.
  Wij zorgen ervoor dat vóórdat we 3G uitzetten, de 4G dekking in je regio goed is. We werken er hard aan om het 4G-netwerk te verbeteren. Door het uitzetten van 3G ontstaat er juist meer ruimte voor het verbeteren van ons 4G-netwerk.
  Nee, het toestel zal automatisch gebruik (blijven) maken van 4G en 2G.
  Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste december 2025. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.
  Standaard staat je toestel ingesteld op 4G, controleer eerst of je toestel niet handmatig is ‘vastgezet’ op 3G. Kijk op deze pagina voor hulp bij het aanpassen van je instellingen. Neem eventueel contact op met de KPN serviceafdeling wanneer je hulp nodig hebt.

  Gerelateerde artikelen