Samsung Galaxy S21 FE 5G: review van de Fan Edition

Ook dit jaar brengt Samsung weer een speciale smartphone voor de liefhebbers uit: de Samsung Galaxy S21 FE 5G. Deze telefoon is net even anders dan de Galaxy S21 én net wat betaalbaarder. Benieuwd naar de specificaties van de S21 FE en de verschillen met de normale de S21? Of wil je weten wat de experts vinden van de S21 FE? Je leest het in deze review.

Het design van de S21 FE

Net als de Galaxy S21 heeft de Samsung Galaxy S21 FE een ‘glasstic’ achterkant: een mix tussen plastic en glas. Dit materiaal heeft een matte finish en voelt zacht aan. Techjournalist Wouter Nijsen zegt hierover het volgende: “De behuizing van de S21 FE is – net als bij zijn voorganger – van plastic. Hierdoor voelt de telefoon wat goedkoper aan, al heeft de reguliere S21 ook een plastic achterkant.”

De smartphone is net iets groter dan de S21 en de camera’s aan de achterkant zien er qua vorm hetzelfde uit. De cameramodule is bij de Galaxy S21 FE gemaakt van hetzelfde materiaal en heeft dezelfde kleur als de achterkant. In tegenstelling tot de Samsung S21, waarbij de cameramodule gemaakt is van hetzelfde materiaal en dezelfde kleur heeft als het frame. De FE is verkrijgbaar in andere kleuren dan de S21: zo komt hij naast grafiet en wit ook in ‘olive’ en ‘lavender’. Deze kleuren zijn matter en lichter dan de paarse en roze variant van de S21. Philip Michaels van Tom’s Guide zegt over de kleuren het volgende: “Tussen de grafiet, wit, olijf en lavendel kleuren voor de Galaxy S21 FE, is lavendel de meest opvallende.”

Het slimme beeldscherm

Het beeldscherm is 6.4” groot, heeft een verversingssnelheid van 120Hz en gebruikt de AMOLED-techniek. Daardoor heeft het scherm diepe contrasten, reageert het supersnel en is het beeld altijd vlijmscherp. Het beeldscherm is kleiner dan dat van zijn voorganger, dat een 6.5” scherm heeft. Philip Michaels is van mening dat dit een positieve ontwikkeling is en zegt hierover: “Het kleinere paneel voelt niet te krap aan, ik ben zelfs van mening dat dit ervoor zorgt dat de S21 FE makkelijker met één hand te gebruiken is dan het voorgaande model.”

Daarnaast heeft de S21 FE slechts 7,5% blauw licht en past de display zich automatisch aan jouw slaapritme aan. Hierdoor is dit toestel erg comfortabel voor je ogen. 

Lees ook: Samsung Galaxy A52s reviews 

Epic camera’s voor epic foto’s

De S21 FE heeft een selfiecamera met maar liefst 32MP, waarmee je je eigen gezicht haarscherp vastlegt. Ook handig tijdens het filmen, want met deze telefoon kun je tegelijk met de hoofdcamera en de selfiecamera filmen. Zo leg je een unieke vlog of interview vast. Volgens Philip Michaels is dit toestel daarmee voornamelijk gericht op “een jonger publiek, dat selfies en videos op verscheidene social media post”.

Op de achterkant heeft de S21 FE drie camera’s: een Ultra wide met 12MP, een Wide met 12MP en een Tele 3x met 8MP. De Galaxy S21 heeft in die camera’s 12MP, 12MP en maar liefst 64MP. De selfiecamera van de S21 heeft ‘maar’ 10MP, wat overigens nog steeds uitstekende selfies oplevert.

Een coole feature van de camera’s is de nachtmodus, waarmee je ook met heel weinig licht de mooiste plaatjes vastlegt. Daarnaast heb je met de portretmodus geen professionele fotograaf meer nodig voor de perfecte profielfoto en mis je met de single take nooit meer het perfecte plaatje. Tom Bedford van TechRadar zegt hierover het volgende: “De foto’s die gemaakt worden met de hoofdcamera zijn heel kleurrijk, wat erg standaard is voor een Samsung telefoon - de scene optimization software heeft duidelijk nog nooit gehoord van te veel verzadiging. Toch zorgen de capaciteiten van de hoofdcamera ervoor dat foto’s er meteen social media-waardig uitzien, vooral foto’s die in goed licht zijn genomen.”

Hoe snel is de Galaxy S21 FE en hoe lang gaat de batterij mee?

Onder de motorkap is de S21 FE ietsjes opgevoerd in vergelijking met de S21. Zo heeft de S21 een Exynos 2100 chip en de S21 FE een Snapdragon 888. Daarnaast heeft de accu van de S21 4.000mAh en die van de S21 FE 4.500mAh. Dit betekent dat de S21 FE wat langer meegaat en nét een beetje sneller is. Toch is niet iedereen te spreken over de batterijduur van dit toestel. Zo zegt Tom Bedford hierover: “De telefoon laadt - zelfs met draadloos opladen - erg traag op en de batterij gaat daarnaast niet lang genoeg mee tussen laadbeurten. In sommige gevallen moesten we zelfs het gebruik van het toestel inperken om ervoor te zorgen dat de telefoon een hele dag meeging.”

Je krijgt bij deze smartphone geen oplaadstekker. Wel krijg je een data-kabel bij de S21 FE, zodat je hem via je computer kunt opladen. Natuurlijk kun je ook de oplaadstekker van je vorige smartphone gebruiken. 

Lees ook: Waarom je geen oplader meer krijgt bij je nieuwe iPhone of Samsung smartphone 

Software: Android 12 en betere privacy

De S21 FE draait op One UI 4.0. Dat is de door Samsung aangepaste versie van Android 12. Met deze software is je privacy nóg beter beschermd. Als je camera of microfoon aangaat, brandt er namelijk een lichtje naast. Zo kan niemand stiekem meekijken. Daarnaast heb je bij je instellingen nu een speciaal dashboard, waarin je overzichtelijk ziet welke apps welke gegevens gebruiken. 

En wat nog meer nieuw is: Dual Messenger. Hiermee kun je meerdere accounts gebruiken voor een app, bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger.

Lees ook: Hoe kun je Android updaten naar de nieuwste versie

Verschillen: Galaxy S21 VS Galaxy S21 FE

We noemden hiervoor al een paar verschillen met de broer van de S21 FE: de Galaxy S21. Zo heeft de S21 FE een aantal voordelen ten opzichte van de S21. C. Scott Brown van Android Authority zegt hier het volgende over: “Er zitten een aantal voordelen aan de Galaxy S21 FE. Je krijgt een grotere batterij met dit model in vergelijking met de normale Galaxy S21. De Galaxy S21 FE lanceert daarnaast met Android 12, wat betekent dat het een extra jaar aan Android upgrades krijgt in vergelijking met de normale Galaxy S21 modellen, die gelanceerd zijn met Android 11.” Dit zijn alle verschillen tussen de Samsung Galaxy S21 en de Galaxy S21 FE op een rijtje:

  • De S21 heeft een Exynos 2100 chip, de S21 FE een Snapdragon 888.
  • De S21 heeft een accu van 4.000mAh, de S21 FE een 4.500mAh.
  • De selfiecamera van de S21 heeft 10MP, die van de S21 FE 32MP.
  • De telelens van de S21 heeft 64MP, de telelens van de S21 FE 8MP.
  • De S21 heeft een adaptive verversingssnelheid tussen de 48-120Hz, de S21 FE een verversingssnelheid van 120Hz.
  • De S21 is iets kleiner: 151.7 x 71.2 x 7.9 mm en de S21 FE is 155.7 x 74.5 x 7.9 mm.
  • Het display van de S21 is 6.2” en de display van de S21 FE 6.4”.

De specificaties van de Galaxy S21 FE

Display 6.4” 120Hz
Camera achter: Ultra wide 12 MP F1.8
Camera achter: Wide 12MP F2.2
Camera achter: Tele 8MP F2.4
Selfiecamera 32MP F2.2
Processor Snapdragon 888 (5nm)
Batterij 4.500mAh, 25W wired / 15W wireless
Intern- en werkgeheugen 6GB + 128GB
Afmetingen 155.7 x 74.5 x 7.9 mm
Gewicht 177 gr

Ben jij na het lezen van deze review enthousiast geworden? Je koopt hier jouw nieuwe Samsung Galaxy S21 FE.

Gerelateerde artikelen