3 handige IFTTT tips om je huis slimmer te maken

Ben jij al bekend met IFTTT (If This Then That)? Met deze slimme techniek kun je acties automatisch uitvoeren en je leven een stuk eenvoudiger maken. In dit blog vind je een paar handige tips om je huis slimmer te maken met IFTTT.

Wat is IFTTT?

Lees je voor het eerst over IFTTT? Misschien heb je er wel eens gebruik van gemaakt, maar kende je de afkorting nog niet. Een voorbeeld van IFTTT vind je op je favoriete social media websites of apps. Plaats je bijvoorbeeld een foto op Instagram (If), dan kan de foto automatisch in je Dropbox worden opgeslagen (Then). Dit is nog maar een simpel voorbeeld van IFTTT. Ook onze huizen worden steeds slimmer door het gebruik van IFTTT. Stel je voor dat je gebruik maakt van slimme lampen (HUE bijvoorbeeld), dan kan je instellen dat bij de eerste schemering (If) alle lampen in huis automatisch aan gaan (Then). Er zijn nog veel meer toepassingen om ons huis en leven slimmer of relaxter te maken.

De thermostaat een graadje lager

We willen allemaal graag zuinig omgaan met energie en ook nog eens “op de kleintjes letten”. Met een slimme thermostaat zorg je ervoor dat je huis alleen wordt verwarmd op de momenten dat het nodig is. Je hebt verschillende aanbieders van slimme thermostaten, bijvoorbeeld Anna van Plugwise (bekend van de Nederlandse Energie Maatschappij), de Nest van Google (verkocht bij Essent) of Toon van Eneco. Deze slimme apparaten houden jouw energieverbruik in de gaten, maar leren ook wat het beste moment is om het huis lekker warm te maken. Met IFTTT zorgt je slimme thermostaat er bijvoorbeeld voor dat als je ’s avonds naar bed gaat (If), de verwarming automatisch een paar graden lager gaat (Then). Handig toch?!  

Licht aan om lekker wakker te worden

Na een heerlijke nachtrust wil je ’s ochtends graag op een prettige manier wakker worden. Eerder in dit blog kwam al een voorbeeld met lampen voorbij. Je ziet de laatste tijd steeds meer aanbieders van slimme verlichting. Zo is Philips al jaren bezig met zijn HUE lamp en heeft Ikea onlangs ook een serie slimme lampen in de etalage gelegd. Met zo’n slimme lamp kan je bijvoorbeeld op afstand de lampen aan doen, handig als je een keer laat thuiskomt. Maar je kan de verlichting ook automatisch aan laten gaan. Misschien ben je een diepe slaper en heeft de wekker niet altijd het juiste effect? Waarom wordt je dan niet wakker met behulp van je verlichting. Moet je om 07.00 uur opstaan (If), dan stel je in dat je slimme lampen op je slaapkamer een minuutje voor je wekker aan gaan (Then).  Zo weet je zeker dat je niet nog een keertje omdraait.

Voorkom inbraak tijdens Kerst

Je wil graag je woning met een gerust gevoel achterlaten, bijvoorbeeld als je een avond weg bent of met de feestdagen voor de deur, je gezellig Kerst gaat vieren bij familie. Voor de beveiliging van je huis komen steeds meer slimme oplossingen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een slimme deurbel, die jou belt als je niet thuis bent en er iemand voor de deur staat. Ook beveiligingscamera’s worden steeds slimmer, zo kan je binnen en buiten je huis iedereen in de gaten houden die bij je woning in de buurt komt. Bijvoorbeeld de slimme camera's van Logitech of D-Link. Maar ook de Nest IQ indoor camera van Google is een goed voorbeeld. Deze camera herkent beweging, gezichten en reageert bij geluid. Als er iemand in je huis is die er niet hoort (If) dan waarschuwt de camera jou doormiddel van een bericht op je telefoon (Then) en kan je meekijken in je woning. Dat geeft een veilig gevoel.  

Meer weten over IFTTT?

Ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is met IFTTT? Lees dan ook ons blog over de slimme deurbel.

Gerelateerde artikelen