Duurzame telefoon Fairphone 2: update na 7 jaar

Hoe meer we digitaliseren, hoe scherper we moeten zijn op de technologie die we gebruiken. Op de apparatuur die we inzetten, maar ook op de grondstoffen en energie die daarvoor nodig zijn. Volgens ons gaan digitalisering en duurzaamheid hand-in-hand. Deze visie deelt Fairphone ook. Fairphone zet zich namelijk in voor een groene toekomst door een duurzame telefoon te produceren, die een compleet transparante productieketen heeft. Door het beschermen van arbeidsrechten, verantwoordelijk verkregen materialen, het gebruik van Fairtrade goud en een modulair ontwerp, heeft de Fairphone 2 eindeloze mogelijkheden laten zien voor een eerlijkere wereld. Na 7 jaar is de laatste software-update dan toch helaas aangekondigd voor dit model. Lees hier wat jij kan verwachten als Fairphone 2 gebruiker of ontdek hoe jij een positieve impact kunt maken door het gebruiken van een duurzame telefoon.

Maar eerst, wat is Fairphone?

Bij het productieproces van smartphones komen veel mensen- en milieurechten kijken, die niet altijd op een eerlijke manier worden behandeld of voldoende worden beschermd. Fairphone zag juist veel mogelijkheden om de gehele productieketen te kunnen verbeteren, voor de mens én de planeet. Ze begonnen in 2010 als bewustwordingscampagne over conflictmineralen en zijn ondertussen uitgegroeid naar een onafhankelijk bedrijf. Vandaag de dag is Fairphone een Nederlands, maatschappelijk betrokken onderneming die zich inzet voor het produceren van eerlijke elektronica. Door het ontwikkelen van producten zoals de Fairphone 2, kan de industrie van binnenuit worden veranderd. Fairphone geeft een stem aan iedereen die betrokken is in de manier waarop smartphones worden gemaakt.

Wat maakt de Fairphone 2 duurzaam

Maar wat is een Fairphone nou precies? Hét product waarmee Fairphone de weg wil banen naar een eerlijkere planeet is door middel van duurzame smartphones. Van een verantwoorde inkoop van materialen tot de stimulering van het welzijn van arbeiders, het bedrijf deelt alle resultaten openlijk en zorgt daarmee voor nieuwe maatstaven in de hele industrie.

Allereerst is de Fairphone gemaakt van verantwoordelijk verkregen mineralen. Deze zijn tot aan de bron getraceerd, zodat er alleen conflictvrije mineralen worden gebruikt. Naast mineralen verwerkt Fairphone ook gerecyclede materialen. Zo zamelen ze elektronisch afval uit Ghana, Oeganda en Rwanda in en nemen ze ook gebruikte telefoons terug van klanten.

Een ander uniek concept dat de Fairphone duurzaam maakt is het modulaire ontwerp. De Fairphone 2 en de nieuwere modellen zijn eenvoudig te openen en te repareren. De losse onderdelen bestel je gewoon via de website.

Daarnaast werkt Fairphone nauw samen met de lokale gemeenschappen waarin de conflictvrije materialen en mineralen voor hun smartphones worden verkregen. Zo kan het bedrijf een goed oog houden op de arbeidsomstandigheden van deze werknemers. Om een blijvend verschil te kunnen maken gaat Fairphone verder dan de huidige controle op de naleving van de gedragscode. Met een selectie van fabrikanten beoordelen ze de fabrieken en worden verbeteringen doorgevoerd. Hierbij wordt onder andere gericht op gezondheid, veiligheid, werktijden en communicatiekanalen.

Op deze manier zorgt een duurzame Fairphone voor een beter begrip tussen mensen en hun producten. Bovendien stimuleert het bedrijf hiermee gesprekken over wat “fair” nu echt betekent.

De impact van een duurzame telefoon als Fairphone 2

Door de distributieketen voor duurzame smartphones open te breken, heeft Fairphone positieve waarde kunnen toevoegen op gebieden zoals mineraalwinning, ontwerp, productie, levensduur en arbeidsvoorwaarden.

In de meeste smartphones worden mineralen verwerkt die uit de mijnbouw in de productieketen terechtkomen. Maar helaas is er in de mijnbouw veel sprake van vervuiling, extreem gevaarlijke werkomstandigheden en soms zelfs kinderarbeid. Om een duurzame mobiele telefoon op de markt te brengen heeft Fairphone grondig materiaalonderzoek uitgevoerd en prioriteit gegeven aan de materialen waar ze zich het eerst op moesten richten. Ze hebben onder andere meer verantwoorde bronnen van tantalum, aluminium, wolfraam en koper geïntegreerd en zijn er als eerste in de branche in geslaagd om Fairtrade goud te gebruiken. Op die manier steun jij met een duurzame telefoon van Fairphone, de Fairtrade-goudzoekers en hun gemeenschappen. Bovendien legt Fairtrade net als Fairphone ook de nadruk op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door het bieden van directe ontwikkelingshulp voor ambachtelijke mijnwerkers.

Het grootste effect van een smartphone op de klimaatverandering vindt plaats tijdens de productiefase. Hierbij komt namelijk 75% van de CO2-uitstoot vrij. Dus hoe langer je je telefoon bewaart, hoe meer CO2 je vermijdt. Door jouw smartphone 5 jaar te gebruiken, in plaats van na 2 tot 3 jaar weer een nieuwe te kopen, bespaar je al ruim 30% CO2-uitstoot. Daarom heeft Fairphone in 2021 door middel van hardware en software innovatie de verwachte levensduur van de Fairphone 4 verlengd naar 5,5 jaar.

De laatste software update voor de Fairphone 2

De Fairphone 2 heeft boven alle verwachtingen van de makers tot wel 7 jaar mee kunnen gaan, dankzij jarenlange software-updates en zeer eenvoudige reparatie of vervanging van onderdelen. Helaas is de laatste software-update aangekondigd. Na maart 2023 biedt Fairphone geen software-updates meer aan voor de Fairphone 2. Dit betekent dat je jouw Fairphone 2 gewoon kan blijven gebruiken, maar op eigen risico. Eventuele bugs zullen na deze update niet meer worden opgelost.

Mocht jij jouw Fairphone 2 nog na maart 2023 nog willen gebruiken, dan willen we je er wel op wijzen dat ook de beveiliging achter zal gaan lopen. Gebruik daarom dus geen apps die na mei 2023 toegang hebben tot gevoelige gegevens.

Met het einde van de software-updates voor de Fairphone 2, zullen uiteindelijk ook de reserveonderdelen voor dit model verdwijnen. Op dit moment biedt Fairphone de onderdelen nog aan zolang de voorraad strekt of zolang er een redelijk aantal actieve gebruikers zijn.

Gebruik jouw Fairphone 2 dus vanaf mei 2023 op eigen risico of vervang deze met een nieuwer model. Als je voor de laatste optie kiest, kan je jouw oude telefoon gebruiken voor andere dingen, om deze als reserve telefoon te bewaren. Of kies ervoor om je telefoon bij Fairtrade in te leveren, zodat zij de oude onderdelen weer kunnen hergebruiken en de overige materialen op verantwoordelijke wijze kunnen recyclen.

Duurzaamheid bij KPN

Bij KPN kunnen we ons enorm vinden in de mooie, duurzame missie van Fairphone. Wij, als groenste provider van Nederland, onderzoeken iedere dag opnieuw hoe we onze producten en diensten nóg energiezuiniger en slimmer kunnen maken. Zodat jij zelf niet hoeft na te denken over de klimaatimpact van bijvoorbeeld videomeetings, mails of telefonie.

Sustainable Brand Index roept KPN uit tot meest duurzame merk binnen telecom (2021)

Digitalisering kan je als organisatie helpen om schoner, efficiënter en duurzamer te werken. Dat geldt voor onze eigen organisatie, voor onze klanten én voor onze hele keten. Samen kunnen we veel schoner en energiezuiniger leven en werken. Onze duurzame initiatieven blijven gelukkig ook niet onopgemerkt. De Sustainable Brand Index doet jaarlijks een grootschalig onderzoek onder Nederlandse consumenten. In 2021 zijn wij voor het tweede jaar op rij door KPN consumenten uitgeroepen tot duurzaamste merk in de telecomsector. Wij gebruiken namelijk al sinds 2011 uitsluitend groene stroom, zijn sinds 2015 klimaatneutraal en hebben als doel om in 2025 nagenoeg circulair te zijn.

Maak een duurzame keuze

Eén van de meest gebruikte slogans van Fairphone is: “de meest duurzame telefoon is de telefoon die je nu al hebt”. Het Nederlandse bedrijf stimuleert consumenten om zolang mogelijk de huidige telefoon te gebruiken. Mocht je op dit moment wel toe zijn aan een nieuw toestel dan is de Fairphone een duurzame keuze. De verpakking waarmee de Fairphone wordt verstuurd biedt direct de mogelijkheid om je oude toestel terug te sturen zodat er zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt.

Gerelateerde artikelen