Gewoon doen! 5 tips om duurzaam te leven

Duurzaamheid is een hot item. Wij als, groenste provider van Nederland, snappen dat als de beste! Jij wilt natuurlijk ook je steentje bijdragen aan een beter milieu. Misschien neem je al vaker de fiets of trein in plaats van de auto. Of je eet biologische producten en minder vlees. Wist je dat je met weinig moeite duurzaam kunt omgaan met je mobiele telefoon en apparatuur voor thuis? En het is heel makkelijk! Word eenvoudig groener met de 5 tips van KPN.


1. Recycle je oude spullen

Gooi je oude of kapotte elektronische spullen niet in de afvalcontainer, maar breng ze naar een recyclepunt. Bijvoorbeeld naar de gemeentewerf. Of naar speciale inzamelpunten voor elektronische apparaten. Onderdelen uit je oude apparaten worden hergebruikt, voor nieuwe apparaten of voor iets heel anders! Ook kun je je oude mobiele telefoon inruilen voor een nieuwe. Samsung heeft bijvoorbeeld gave inruilacties. Daarbij krijg jij flinke korting op je nieuwe Samsung smartphone. Het duurzame daaraan is dat jouw oude telefoon een tweede leven krijgt. Want de onderdelen van je oude telefoon worden hergebruikt of je phone wordt opgelapt voor een nieuwe blije gebruiker.

2. Zet de stroom eens uit

We zijn zo gewend al onze elektronische apparaten aan te laten staan, dat we niet doorhebben hoeveel energie we verbruiken. En niet alleen als je op vakantie gaat, maar ook als je even weg van huis bent en ’s nachts als je slaapt. Eenvoudige manieren om energie te besparen:

- Zet de tv of Bluetooth speaker helemaal uit in plaats van alleen op stand-by. Ook in stand-by modus verbruiken zulke apparaten stroom.

- Zet je mobiele telefoon eens uit ’s nachts. Hoe zuiniger je bent met je batterij, hoe minder je je phone hoeft op te laden.

- Ga je voor langere tijd weg, zet dan je internet modem en je wifi-router uit. Je gebruikt toch geen internet als je weg bent.

   Pro-tip: koop een stekkerdoos met een schakelaar. Daar kun je meerdere apparaten op aansluiten en ze tegelijk uit zetten door de schakelaar om te zetten. Zo bespaar je op jaarbasis ongeveer € 40,- door je tv en toebehoren uit te zetten. Met 1 druk op de knop ben je veel energiezuiniger bezig!

   3. Kies niet altijd het nieuwste model

   Je bent duurzamer bezig als je een tweedehands tv of een refurbished telefoon koopt. Voor jou hoeft dus geen nieuw product te worden gemaakt en die grondstoffen kunnen mooi in de grond blijven. Via Marktplaats kun je voor een prikkie een mooie tv van een paar jaar oud vinden. Bij KPN kun je terecht voor refurbished iPhones voor een stuk minder geld. Deze gerenoveerde iPhones zijn zorgvuldig en professioneel gecheckt, gereinigd en waar nodig gerepareerd. Zo goed als nieuw en toch goed voor het milieu!

   4. Wees zuinig met je spullen

   Je hóeft geen nieuwe spullen te kopen terwijl je huidige spullen het nog prima doen. Doe eens wat langer met je tv, laptop of mobiele telefoon. Een mobiele telefoon hoef je bijvoorbeeld niet elk jaar in te wisselen voor een nieuwe. Als je je besturingssysteem (iOS of Android) updatet en je geheugen af en toe leeg maakt van foto’s, filmpjes en ongebruikte apps, wordt je smartphone niet zo traag. Zo draait ‘ie best een jaartje langer mee. Met een Sim Only abonnement betaal je bovendien niet voor een dure telefoon.

   5. Kies voor duurzame producten

   Ga je toch voor een nieuwe tv, laptop of telefoon? Overweeg dan een duurzaam geproduceerd product. Deze apparaten zijn vaak nét wat duurder in aanschaf, maar zijn wél slaaf-vrij, met gerecyclede onderdelen of van milieuvriendelijke stoffen gemaakt. Bijvoorbeeld de Fairphone. Deze eerlijke telefoon is gemaakt van materialen uit conflictvrije gebieden. Ook kun je losse onderdelen zelf bestellen en vervangen. Greenpeace kan trots op je zijn!

   Sustainable Brand Index roept KPN uit tot meest duurzame merk binnen telecom (maart 2021)

   Onze duurzame ambities blijven niet onopgemerkt. Voor het tweede jaar op rij roepen consumenten KPN uit tot duurzaamste merk in de telecomsector. De Sustainable Brand Index doet jaarlijks een grootschalig onderzoek onder Nederlandse consumenten. Sinds 2020 betrekken ze de telecomsector ook in hun onderzoek. En dit jaar kwamen we, net als vorig jaar, als eerste uit de bus. Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een integraal onderdeel van de strategie van KPN. We gebruiken al sinds 2011 uitsluitend groene stroom, zijn sinds 2015 klimaatneutraal en hebben als doel om in 2025 nagenoeg circulair te zijn.

   Gerelateerde artikelen