Duurzaam én goed: de Fairphone 4

Je koopt niet elk jaar een nieuwe tv. Als je wasmachine stuk is, wil je die liever repareren in plaats van een nieuwe te kopen. Kleding wordt steeds duurzamer geproduceerd en fairtrade eten is steeds normaler. Waarom dan niet een duurzame telefoon met 5 jaar garantie? Een telefoon die je makkelijk zelf kunt repareren en die aandacht heeft voor materialen, mensen en milieu. Dat is de Fairphone 4, die vanaf eind oktober 2021 te bestellen is. Wat is Fairphone en wat zijn de specificaties van de nieuwe Fairphone 4?

Vanaf 2 november is dit toestel leverbaar. Wees de eerste met een nieuwe Fairphone, bestel nu alvast de Fairphone 4 5G in de shop.

Duurzame smartphone 

Fairphone is een Nederlands bedrijf met als missie om de smartphone-industrie duurzamer te maken. Bij elk nieuw model gaan ze een stap verder in het verduurzamen en ze zijn hierin al veel verder dan hun concurrenten. Ze hebben als enige smartphoneproducent een fairtrade-keurmerk. Zo is er aandacht en een eerlijk salaris voor de mensen die de smartphones maken. De materialen worden zo eerlijk mogelijk ingekocht en met oog voor het milieu. De materialen zijn zo veel mogelijk van gerecycled materiaal en voor elk verkocht toestel recyclet Fairphone een oude smartphone.

Lees ook: Gewoon doen! 5 tips om duurzaam te leven

Zelf je Fairphone repareren 

De telefoons van Fairphone zijn makkelijk zelf te repareren en gaan langer mee dan die van hun concurrenten. Ze geven wel 5 jaar garantie op hun toestellen. De meeste telefoons van concurrenten krijgen slechts 2 jaar garantie en zijn bovendien niet of nauwelijks zelf te repareren. Bij Fairphone kun je reserve onderdelen bestellen vanaf zo’n 15 euro en ze zelf met een schroevendraaier vervangen. 

Specificaties van Fairphone 4

Hartstikke duurzaam dus, maar is het ook een goede smartphone? Uiteraard kan een duurzaam geproduceerde telefoon die meer dan 5 jaar mee moet gaan niet tippen aan een Samsung S21 Ultra of aan een iPhone. Dit is niet een telefoon voor tech-liefhebbers die het liefst elk jaar upgraden naar het beste van het beste. Dit is een goede en degelijke telefoon, die vooral heel lang mee gaat. 

De camera 

De Fairphone 4 heeft 2 camera’s achter met 48MP: een hoofdcamera met f/1.6 en een ultragroothoeklens met f/2.2. Met die ultragroothoeklens kun je ook macrofoto’s maken en de hoofdcamera heeft Optical Image Stabilisation voor haarscherpe foto’s en mooie video’s. Filmen kan in 4K UHD. De selfiecamera heeft 25MP. 

Lees ook: Zo maak je mooie foto’s met je smartphone: 7 fotografietips

Snelheid en batterijduur

De Fairphone heeft een LCD beeldscherm van 6.3”. Hij ververst 60 keer per seconde (60Hz). De Fairphone 4 heeft een 3905mAh batterij waarmee je tot 20 uur kunt bellen. Met een snellader kun je de telefoon in 30 minuten al 50% opladen. De processor is een Qualcomm Snapdragon 750G. Dat is een chip die ook wordt gebruikt in andere mid-range smartphones. 

Toekomstbestendig: internetten met 5G

Aangezien de Fairphone 4 zeker 5 jaar mee moet gaan, moet hij toekomstbestendig zijn. Daarom heeft het toestel e-sim, zo kun je digitaal je simkaart erop laden. Ook kun je met het toestel ook gebruik maken van 5G-internet. 5G is al beschikbaar, maar wordt de komende jaren sneller en belangrijker. Het is de nieuwe frequentie waarop internet beschikbaar is. Het is sneller dan het 4G wat we op dit moment gebruiken. 

Lees ook: Wat is e-sim, wat zijn de voordelen en nadelen en waarom zou je een telefoon met e-sim nemen?

Software van de Fairphone 4

De Fairphone 4 draait op Android 11. Fairphone past de software wel aan voor optimale prestatie op het toestel, maar blijft wel dichtbij de Android-look. Er worden niet alvast allerlei apps geïnstalleerd zoals bij Samsung bijvoorbeeld, of allerlei extra features toegevoegd zoals bij OPPO. Fairphone belooft updates tot minstens Android 13 en zorgt dat de telefoons 5 jaar veilige software houden. 

Met een Fairphone 4 zit je voorlopig dus wel goed. Bekijk alle Fairphones in de KPN shop

Benieuwd wat KPN doet aan duurzaamheid? Lees over de plannen van KPN voor een groenere toekomst. 

Gerelateerde artikelen