Zo maak je mooie foto’s met je smartphone: 7 fotografietips

Constant een professionele camera bij de hand, waar je ook nog mee kunt bellen en appen. Smartphones hebben steeds betere camera’s, dus voor een dagje uit hoef je geen zware apparatuur meer mee te nemen. Maar hoe maak je nou echt mooie foto’s met je mobiel? Leer de camera van je telefoon goed kennen! Zeven tips om beter te fotograferen met je mobiele telefoon:

1. Stel zelf je foto scherp

Bij een smartphone hoef je gelukkig niet aan een lens te draaien. Als je op het beeldscherm tikt, stelt hij op die plek scherp. Dat is handig, want de telefoon zelf gokt maar waar hij op scherp moet stellen. Daar kun je leuk mee spelen: tik op een gezicht om daarop scherp te stellen, of juist op een bos bloemen die iemand voor zijn gezicht houdt. 

2. Fotografeer zonder flits

De flits van mobiele telefoons is erg hard, en geeft bijna nooit flatterende of mooie foto’s. Is het echt te donker? Probeer met een ander lampje het onderwerp in het licht te zetten. En sommige smartphones hebben een ‘low light’-functie, waarmee je ook met weinig licht heldere foto’s kunt maken. Kijk in de instellingen van je camera of de ‘nachtstand’ ertussen staat, of kijk of ‘scene optimalisatie’ aan staat. En dan is het zaak om je mobiel zo stil mogelijk te houden!


Lees ook: 9 tips voor nachtfoto’s met je Samsung S9 camera

3. Zoom niet in, maar doe een stapje naar voren

Een gewone camera kan inzoomen met de lens (optische zoom). De camera op je smartphone kan vaak alleen digitaal zoomen. Dat betekent dat hoe verder je inzoomt, hoe minder pixels er over blijven en hoe slechter de kwaliteit van de foto is. Je kunt dus beter zelf inzoomen: gewoon een stapje naar voren doen. Als het echt niet anders kan, kun je altijd nog achteraf de foto bijknippen. Dat geeft een zorgvuldiger resultaat dan de zoomfunctie. 

4. Pas de belichting aan voor mooiere foto’s

Wil je een foto maken van die mooie wolkenlucht, maar is de foto zo overbelicht dat het één witte waas is? Als je je vinger langer op het scherm houdt, verschijnt er bij veel toestellen een schuifje. Daarmee kun je de foto helderder of donkerder maken. Kijk ook eens bij de instellingen of de camera een HDR-functie heeft. Hiermee kan de camera zowel de donkere als de lichte delen van de foto in detail vastleggen. Handig als je tegen het licht in fotografeert! 

5. Schakel de hulplijnen in voor een goede compositie

Nee, niet door te bellen met een fotograaf. Gebruik het raster van de camera. Zet in de instellingen ‘hulplijnen’ aan, zo kun je zien waar in beeld je onderwerp staat en bepalen voor welke compositie je gaat. Symmetrie, een driehoekscompositie of de regel van derden (het onderwerp op een van de vier kruispunten van de hulplijnen). Door even na te denken over de compositie van je foto, krijg je een sprekender foto. En met de hulplijnen kun je meteen zien of de horizon nog mooi recht staat. 

6. Mis geen moment met Live photo

Vogels, kinderen of andere snelle wezens op de gevoelige plaat vastleggen kan een hele uitdaging zijn. Net te vroeg of net te laat de foto nemen. Of wel precies op tijd, maar het onderwerp is te snel en is een wazige veeg op de foto. Veel smartphones hebben de instelling ‘live photo’ of ‘bewegingsfoto’. Als je dan een foto neemt, maakt hij een hele korte video. Dan kun je achteraf het beste moment kiezen, precies als de vogel zijn vleugels open slaat bijvoorbeeld. 

7. Probeer uit en leer de camera kennen

Misschien wel de belangrijkste tip: camera-apps hebben heel veel opties en instellingen. Probeer eens wat uit, speel met de instellingen en leer de app goed kennen. Zo ben je helemaal voorbereid als er zich dan een historisch fotomoment voordoet! 


Heeft jouw smartphone deze instellingen niet? Of lukt het niet om mooie scherpe en heldere foto’s te maken met jouw mobiel? Dan is het misschien tijd voor een nieuwer model. Kijk in de shop voor de nieuwste telefoons

Ga je voor een nieuwe telefoon en vind je het belangrijk dat hij een goede camera heeft? Samsung en iPhone staan erom bekend dat ze veel aandacht aan de camera besteden. Ook Xiaomi en OPPO hebben smartphones met goede camera’s. Je kunt een telefoon met goede camera herkennen aan de meerdere camera’s op de achterkant en een uitgebreide camera-app. 

Lees ook: Smile! Dit zijn de beste smartphonecamera’s van dit moment

Gerelateerde artikelen