Dit is iOS 13, de nieuwste iOS update!

Sinds 19 september 2019 is iOS 13 beschikbaar. Dit is het gloednieuwe besturingssysteem met een heleboel handige verbeteringen en nieuwe functies. Hiermee werkt jouw iPhone nóg prettiger. Ontdek de highlights van iOS 13 bij KPN.

Wat is iOS 13?

iOS 13 is de nieuwste versie van iOS. Dit is Apples besturingssysteem voor mobiele apparaten zoals de iPhone 11iPhone SE, iPad en - ja, ze bestaan nog - de iPod. Apple komt het hele jaar met allerlei verbeteringen en updates voor iOS, maar één keer per jaar trekt de fabrikant alle registers open. Dan komt er een volledig nieuwe versie van iOS uit. In 2019 was dat iOS 13.

iOS 13 beta

De nieuwste iOS update was al sinds juni 2019 beschikbaar in een testversie (beta), speciaal voor ontwikkelaars. Vanaf 19 september kan iedereen met een iPhone iOS 13 gebruiken, mits je één van onderstaande uitvoeringen hebt:

 • iPhone SE (2020)
 • iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max
 • iPhone Xs en Xs Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8 en 8 Plus
 • iPhone 7 en 7 Plus
 • iPhone 6s en 6s Plus
 • iPhone SE (2016)
 • iPod Touch

De iPad krijgt zijn eigen besturingssysteem, iPadOS, dat naast iOS 13 wordt uitgebracht. De volgende tablets krijgen iPadOS:

 • iPad Air 2
 • iPad Air (derde generatie)
 • iPad mini 4
 • iPad mini (vijfde generatie)
 • iPad (zesde generatie)
 • iPad Pro 9,7 inch
 • iPad Pro 10,5 inch
 • iPad Pro 11 inch
 • iPad Pro 12,9 inch

iOS 13 wallpaper

Een van de meest noemenswaardige snufjes van de nieuwste iOS-versie zijn de wallpapers. Dit zijn achtergronden die je telefoon een heel mooi tintje geven, precies naar jouw smaak! In totaal kun je kiezen tussen acht achtergronden: vier plaatjes in een lichte en in een donkere tint. En die donkere tint brengt ons bij de Dark Mode.

Na de Mac krijgt de iPhone nu ook een Dark Mode. Met deze modus zijn delen van het scherm donker, in plaats van wit. Voor je ogen is dit een stuk rustiger, waardoor je minder snel vermoeid bent als je vaak op je telefoon zit. De apps van Apple ondersteunen de mogelijkheid direct als je iOS 13 hebt. Net als het startscherm en vergrendelscherm. Zo schijnt het scherm van je iPhone een stuk minder licht. Vooral ’s avonds fijn, want zo slaap je beter. Aan jou de keuze of je dit ook echt gebruikt. Kies jij de dark side of blijf je trouw aan de light side?

Alle verbeteringen van de iOS update op een rij

Benieuwd wat er nog meer beter, sneller en toffer is met iOS 13? Je leest het hieronder.

Privacyvriendelijk inloggen met ‘Sign in with Apple’

Bij veel apps en websites log je in met je Google- en Facebook-account. Handig, want dit scheelt het gedoe van je gegevens invullen. Met iOS 13 log je straks in met de ‘Sign in with Apple’-functie. Het werkt precies hetzelfde als het inloggen via je Google- of Facebook-account.

Het voordeel? Apple legt de nadrukt op jouw privacy. Zo deelt deze inlogmethode niet jouw locatie en ook weet je vooraf precies welke persoonlijke info de site of app van je vraagt. Kers op de taart is dat Apple, als je dat wilt, een tijdelijk e-mailadres voor je aanmaakt. Daar wordt de activatiemail van de dienst of site naar gestuurd en vervolgens stuurt Apple deze mail direct door naar jouw e-mailadres. Zo krijgt de app of site jouw eigen e-mailadres niet te weten. Bye, bye nieuwsbrieven, reclame en andere spam!

Door je foto’s bladeren was nog nooit zo makkelijk

Heb je jouw iPhone al een paar jaar? Grote kans dat jouw fotocollectie behoorlijk imposant is. Leuk natuurlijk, alleen is het bladeren in de Foto-app een crime. Het gooit immers al je kiekjes op één hoop. Sorteren? Ho maar! Gelukkig ondergaat de Foto-app met iOS 13 een metamorfose. Straks kun je bladeren op jaar, maand en dag. Ideaal om die ene foto van die fijne vakantie van drie jaar snel terug te vinden.

Batterijvriendelijk opladen

Veel mensen laden hun smartphone voor het slapen gaan op. Eén probleem hiermee: na een paar uur is je telefoon al volledig opgeladen. Daarna blijft de telefoon zich ook daarna telkens een piepklein beetje opladen. Hij verbruikt immers ook stroom. Dat is niet de beste oplaadmanier: hierdoor gaat de capaciteit sneller achteruit.

In iOS 13 komt Apple met wat moois: je iPhone analyseert je slaapgedrag en weet zo wanneer jij je telefoon oplaadt. Van het moment dat je gaat slapen laadt je iPhone tot 80 procent op. De resterende 20 procent volgen pas net voor het moment dat je doorgaans wakker wordt. Handig!

Wil je de slimmigheid niet gebruiken, omdat je in het holst van de nacht je bed uit moet om op vakantie te gaan? Dan kun je deze functie uitzetten. Wel zo fijn!

Kleine, slimme verbeteringen in iOS 13

iOS 13 krijgt ontelbare verbeteringen. De één is net wat merkbaarder dan de ander. Zoals de snellere werking van Face ID op de nieuwste iPhones. Ook installeert je iPhone apps tot 60 procent sneller. De apps die je het vaakst gebruikt starten in iOS 13 tot twee keer zo snel op. Dit komt doordat kunstmatige intelligentie analyseert hoe jij je telefoon gebruikt. Hierdoor weet de telefoon op welk moment jij waarschijnlijk welke app wilt gebruiken. Je iPhone anticipeert daarop en zet de app alvast op de achtergrond voor je klaar. Zo staat hij in de startblokken als je ‘m écht nodig hebt.

Nog wat leuke verbeteringen:

 • De volumeregelaar is subtiel aan de rand verwerkt en komt niet meer midden in beeld
 • Je selecteert nu een wifi-netwerk via het snelle menu, dat je vanaf de onderkant naar boven veegt. Hiervoor hoef je dus niet de Instellingen-app te openen
 • Last van anonieme bellers? Met iOS 13 verwijs je die direct door naar de voicemail. Tot horens, call centers!

De nieuwste iOS update installeren: zo doe je dat!

iOS 13 is vanaf nu beschikbaar op je iPhone. De update kun je alleen via wifi downloaden. Daarna kun je iOS 13 installeren op een moment dat het jou uitkomt. Ben je druk en heb je je telefoon nodig? Dan is het slim als je even wacht: updaten duurt vaak wel een half uur of langer.

iOS 13 op de iPhone 11

Op 10 september 2019 lanceerde Apple drie nieuwe iPhones: de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Deze worden standaard geleverd met iOS 13 als besturingssysteem.

iOS 13 op de iPhone SE

De eerste iPhone van 2020 werd de vernieuwde iPhone SE. Ook op dit toestel zal iOS 13 de standaard zijn.

Maak kennis met de iPhone SE, Apple's nieuwste budgettopper.

Gerelateerde artikelen