64 GB, 128 GB, 256 GB of 512 GB, hoeveel opslag heb je nodig?

Last van geheugenverlies? Of geen fotografisch geheugen om alle foto’s op te slaan in je hoofd? Dan is het wel zo fijn dat je smartphone genoeg opslaggeheugen heeft. Telefoons hebben 64, 128, 256 of 512 GB aan opslagcapaciteit. Al die GB’s… wat kun je daar eigenlijk mee? Ontdek snel hoeveel GB voor jou het ideale geheugensteuntje is.

Wat betekent GB (opslaggeheugen)?

Elke smartphone heeft opslaggeheugen. Deze ruimte is nodig voor het besturingssysteem, geïnstalleerde apps en bestanden. De hoeveelheid opslaggeheugen van je smartphone wordt aangegeven in gigabytes (GB) en verschilt per telefoon. Zo heeft een goedkope Android telefoon 16 GB of 32 GB geheugen, terwijl een iPhone 11 64 GB, 128 GB of zelfs 256 GB opslaggeheugen heeft. Hoe hoger het aantal GB’s aan opslaggeheugen, hoe meer ruimte voor apps, foto’s en video’s. Hoeveel GB’s jij nodig hebt? Je leest het hieronder.

iPhone 11: 64, 128, 256 of 512 GB (afhankelijk van model)

64 GB geheugen: 64 GB geheugen: voldoende opslag voor lichte gebruikers

Veel instapmodellen van toptelefoons hebben 64 GB opslaggeheugen. Hier kun je heel veel bestanden op kwijt, maar niet ontzettend veel grote bestanden. Maar is 64 GB genoeg? Film je veel in de hoge 4K-resolutie en sla je Netflix-series offline op om data te besparen? Dan heb je aan 64 GB waarschijnlijk niet genoeg. Maak je juist graag foto’s? Dan zit je met 64 GB opslaggeheugen wél goed. Op een iPhone SE of Samsung A21s met 64 GB kun je meer dan 15.000 foto’s opslaan die je met de 12-megapixelcamera van deze telefoon maakt. Ook kun je met 64 GB voor bijna twaalf uur aan opgenomen Full HD-video’s kwijt. Toch blijft het oppassen geblazen met 64 GB. Het bestandsformaat van apps wordt bijvoorbeeld elk jaar groter. Het kan dus zo zijn dat je na een tijdje toch meer GB opslaggeheugen wilt.

64 GB geheugen: genoeg opslag voor de toekomst?

Kortom: gebruik je jouw telefoon vooral voor Whatsappen, social media updaten en af en toe foto’s maken? Met 64 GB aan opslaggeheugen hoef je oude appjes en vakantiekiekjes niet te verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe herinneringen. Met het oog op de toekomst is het echter het overwegen waard om voor meer opslaggeheugen te gaan.

128 GB geheugen: genoeg opslag voor offline opslaan van films en series

Steeds meer smartphones hebben standaard een opslagcapaciteit van 128 GB. Ook betaalbare modellen als de Samsung Galaxy A52 en de OPPO Reno4 Z 5G. Niet zomaar. Het bestandsformaat van apps wordt groter, foto’s worden mooier (en nemen dus meer ruimte in) en we slaan series en films graag offline op om data te besparen. Met minder dan 128 GB geheugen kom je dan al snel in de knel. Een gemiddelde film die je offline opslaat is 1,25 GB groot. Met 128 GB geheugen heeft je smartphone ruimte voor meer dan genoeg films, waarbij het laden ook nog eens geen moment hapert. Als dát niet ‘bingen’ tijdens die lange vlucht wordt… ;-) Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto’s te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.

256 GB geheugen: 256 GB geheugen: foto’s verwijderen, niet meer nodig met deze opslag

Ben je de hele dag druk met het maken van foto's en video’s voor je Instagram-volgers? En bewaar je die het liefste allemaal op je telefoon? Dan is een telefoon met 256 GB geheugen ideaal voor jou. Steeds meer toptelefoons hebben een uitvoering met deze grote hoeveelheid opslagcapaciteit. Bye, bye ruimtegebrek!

Ideaal voor de 4K-videofanaat

Vooral voor de video-fans is 256 GB perfect. Steeds meer smartphones, zoals de nieuwe iPhone, kunnen in 4K-resolutie filmen. Met deze ontzettend hoge resolutie barsten je video’s van de details. Alles is dus superscherp te zien. Door de hoge kwaliteit neemt filmen in 4K wel extra veel ruimte in: 170 MB voor één minuut om precies te zijn. Dat loopt dus snel op en dan is veel opslaggeheugen wel zo fijn. Hoeveel je ook filmt: met 256 GB geheugen hoef je niet op je opslagruimte te letten. Een uur filmen in 4K zorgt voor een video van 10,2 GB. Reken je dat door, dan kun je dus voor meer dan een complete dag aan 4K-video’s filmen! Op een iPhone moet je deze filmresolutie wel eerst even aanzetten. Ga in de ‘Instellingen’-app van je iPhone naar ‘Camera’. Bij ‘Neem video op’ selecteer je vervolgens ‘4K op 60 fps’.

512 GB opslag: zonder zorgen filmen en downloaden

Met 512 GB aan opslaggeheugen weet je zeker dat nooit in de knel komt als je een film offline wilt opslaan. Hiermee kun je voor ongeveer twee dagen aan 4K-video’s opslaan en sla je probleemloos alle seizoenen van je favoriete serie offline op. Veel mensen willen zonder zorgen hun foto’s en video’s opslaan. Daarom wordt 512 GB aan opslag steeds populairder. Ook omdat fotobestanden steeds groter worden. Zeker bij de drie Samsung Galaxy S21 telefoons. Zo schiet de S21 Ultra foto’s in maar liefst 108-megapixel! Niet voor niets heeft deze telefoon daarom ook een variant met 512 GB aan opslaggeheugen.

Meer weten over de allernieuwste Samsung smartphone? Ontdek de Samsung Galaxy S21.

Wordt het 64, 128, 256 of 512 GB?

Bij het kiezen tussen 64, 128, 256 of 512 GB voor je nieuwe iPhone of Android-telefoon kun je eerst eens kijken hoeveel GB je huidige toestel heeft. Dit zie je via het instellingenmenu van je telefoon onder ‘Opslag’. Hou je veel over of staan de bytes je aan de GB-lippen? En moet je vaak ruimte vrijmaken? 64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan. Is dat nóg niet genoeg? Dan kun je je bestanden altijd vanaf je iPhone uploaden naar je iCloud of met Android uploaden naar Google Drive. Zo heb je echt altijd de benodigde extra ruimte.

Merken als Samsung, Apple, OPPO, Sony, LG, Xiaomi en Nokia hebben telefoons met verschillende hoeveelheden opslaggeheugen. Wordt het 64, 128, 256 of toch 512 GB opslag? Bekijk de iPhone 12, 12 mini, iPhone 12 Pro en 12 Pro Max en kies de variant met de hoeveelheid opslag die jij nodig hebt!

Gerelateerde artikelen