Wist jij dat de Apple Earpods dit kunnen!? Alle geheimen ontrafeld

Onderweg luisteren naar een zorgvuldig samengestelde afspeellijst? Of naar een opzwepende verzameling nummers tijdens het sporten? Wie een iPhone heeft, kan met de meegeleverde Apple Earpods genieten van elke afspeellijst. Maar waar komen deze handige oordopjes eigenlijk vandaan? En wat kun je er nog meer mee, behalve muziek luisteren?

Oorsprong Apple Earpods

Wie kent de iconische Apple iPod-campagne nog met een silhouet van een persoon met in zijn hand een iPod en in zijn oren de witte headset? Je raadt het al: de huidige generatie Apple Earpods zijn een overblijfsel van de iPod!

Kwaliteit Apple Earpods

Net als de evolutie van de smartphone kreeg ook de meegeleverde headset een flinke upgrade in de loop der jaren. Wie herinnert zich niet de vroegere generatie oordopjes met weinig bass en een blikkerig en hol geluid? Daar komen telefoonfabrikanten anno 2019 niet meer mee weg!

Apple begrijpt dat en heeft, net als de nieuwe generaties iPhone, de Apple Earpods ook laten evolueren. Ze zijn spatwaterdicht, hebben een aangepast ontwerp dat beter past in je oor én hebben ingebouwde microfoons om geluid van buitenaf te blokkeren. Dat bij elkaar verbetert de geluidskwaliteit en dus jouw muziekervaring!

9 functies van de Apple Earpods

Naast de verbeterde geluidskwaliteit hebben de Earpods maar liefst negen extra functionaliteiten die je misschien nog niet kent.

Aan de knoppen

Als je naar de Apple Earpods kijkt, zie je aan het draadje een soort blokje met knopjes. Dit stukje heeft op het ene uiteinde een kleine ‘+’ staan, op het andere uiteinde een ‘-‘. Logischerwijs corresponderen deze knopjes met het volume dat uit de oordopjes komt. Maar er is meer! De ruimte tussen de ‘+’ en ‘-‘ blijkt na zorgvuldig onderzoek een derde knop te zijn. Door deze ruimte in te drukken kun je afspelen starten en pauzeren. Handig!

Audio en video ‘doorspoelen’

Die derde knop blijkt meer te kunnen dan alleen pauzeren en nummers skippen. Stel, je kijkt naar een video waarvan je een gedeelte al kent, of je luistert naar een nummer met een saai couplet. Wat doe je dan? Je spoelt dat stuk het liefst snel door. Heb je de EarPods op zo’n moment in, dan druk je twee keer op de middelste knop waarbij je hem de tweede keer ingedrukt houdt. Je ziet of hoort dat Fast Foward wordt ingeschakeld tot je de knop weer loslaat.

Audio en video ‘terugspoelen’

Je had het vast al geraden en inderdaad, je kunt met de derde knop ook terugspoelen. Druk daarvoor drie keer op de derde knop, waarbij je hem de derde keer ingedrukt houdt.

Naar de vorige of volgende track

Het houdt niet op met die derde knop. Wil je naar de volgende track? Druk hem dan twee keer snel in. Wil je naar de vorige track, dan druk je de knop drie keer snel in. Handig ezelsbruggetje om de functies van de derde knop uit elkaar te houden. Twee keer = vooruit, drie keer = achteruit!

Foto’s maken

Gebruik je de zelfontspanner weleens als je een foto met je iPhone maakt? Dan weet je hoe lastig het is om je toestel goed neer te zetten, op de knop te drukken, vervolgens keihard naar je plek te rennen en er nog enigszins charmant op de foto uit te zien. Als de afstand tussen jou en je iPhone niet groter is dan de lengte van het Earpods-draadje, dan is deze tip geniaal. De ‘+’ toets op de afstandsbediening werkt namelijk ook als opnameknop. Oftewel: rustig je iPhone neerzetten, de aangesloten Earpods pakken, jezelf in zo’n fotogeniek mogelijke positie positioneren en…  KLIK! Je foto is gemaakt.

Siri activeren

Wanneer je iPhone in je zak of tas zit, is het soms lastig om Siri te activeren. Als je de Earpods hebt aangesloten kan dat wel. Houd hiervoor de derde knop ingedrukt en Siri staat voor je klaar.

Oproep weigeren

Naast opnemen en ophangen kun je met de derde knop ook oproepen weigeren. Helaas spreekt iOS nog niet uit wie je probeert te bellen. Let dus wel goed op dat je dat belangrijke telefoontje niet per ongeluk wegdrukt. Houd de derde knop bij een oproep twee seconden ingedrukt en voilà, de beller gaat direct naar je Voicemail.

Wisselgesprek

Wisselen van beller nummer één naar een tweede oproep en weer terug. Ook dát regelt de derde knop voor je. Druk de derde knop in als je gebeld wordt terwijl je in het eerste gesprek hangt. Je schakelt direct over naar de andere oproep, terwijl je beller nummer één automatisch in de wacht zet. Als je terug wil naar de eerste oproep druk je weer op de derde knop.

Huidig gesprek beëindigen en nieuwe oproep aannemen

Soms wil je niet tussen twee gesprekken switchen, maar gewoon het eerste gesprek beëindigen om beller twee je onverdeelde aandacht te geven. Dit doe je door, op het moment dat het tweede gesprek binnenkomt, de derde knop twee seconden ingedrukt te houden. Je hoort dan twee korte piepjes waarna het eerste gesprek wordt beëindigd en het tweede gesprek start. Wel even aan beller nr. 1 laten weten dat je hem of haar gaat verlaten ;-).

En, kende jij deze Earpod-functionaliteiten? Probeer het maar eens uit! De Earpods worden standaard meegeleverd bij elke iPhone.

Van 3.5mm jack naar Lightning-connectie

Het veroorzaakte in 2016 een kleine rel: Apple deed de 3.5mm headphone jack in de ban. En nu dan? De nieuwe generatie Apple Earpods kreeg een snoer met een Lightning-aansluiting en je oude Earpods kun je verbinden middels een handig koppelstukje.

Wist je dat het weglaten van de 3.5mm koptelefooningang ervoor zorgde dat Apple maar liefst drie grote verbeteringen kon doorvoeren? Het gaf ruimte om de camera’s te verbeteren, de batterij te vergroten én maakte de iPhone voor eens en voor altijd écht waterdicht.

De koptelefooningang heeft zich dus opgeofferd om toppers zoals de iPhone 8 en iPhone X werkelijkheid te maken. Ook de allernieuwste generatie iPhones, de iPhone Xs en iPhone XR, plukken daar nog de vruchten van!

Gerelateerde artikelen