Mensen zijn, vanwege corona, onzeker over de kwaliteit van ventilatie in gebouwen zoals scholen, verpleeghuizen en kantoren. Bij Unica hebben we ons digitale open platform ‘Building Insight’ daarom versneld uitgebreid.

Samenwerking KPN & Unica: Innovatie ‘Building Insight Air’ levert belangrijke bijdrage aan een veiliger binnenklimaat

Gericht ventileren met continu inzicht in de luchtkwaliteit

‘Building Insight Air’ geeft inzicht in de luchtkwaliteit van het binnenklimaat, doordat een Internet of Things (IoT)-sensor elke 5 minuten, in plaats van incidenteel, gegevens verzamelt over het CO2-gehalte in de ruimte.
Zo weet je of de ventilatie binnen de norm is, kun je direct actie ondernemen als grenswaarden worden overschreden en verlagen we de kans op virusverspreiding door slechte ventilatie.
Omdat je handelt op basis van concrete informatie over het actuele binnenklimaat, hoef je op een school bijvoorbeeld niet de hele dag de ramen en deuren open te houden, maar doe je dat alleen als er een melding komt dat de grenswaarde is overschreden.

Bekijk de video:


Plug & play installatie inclusief handige app voor gebruikers 

Building Insight Air is als plug & play IoT-oplossing zeer eenvoudig te installeren: je hangt het gewoon aan de muur, er is geen bekabeling en hak- en breekwerk voor nodig. Ook een Wifi-verbinding of het installeren van een speciale app is niet nodig. De oplossing werkt buiten het ICT-netwerk van de klant, zonder energievoorziening.

Informatie over het binnenklimaat kan worden geraadpleegd via een mobiele telefoon door het scannen van de QR-code boven de sensor. Gebruikers krijgen via een webapp direct inzicht in de condities van de ruimte zoals ze op dat moment zijn. We kennen 3 categorieën: goed, matig en slecht. Gebruikers hebben ook inzicht in de historie van het binnenklimaat, zo kan je zien hoe de luchtkwaliteit zich bijvoorbeeld de laatste uren heeft ontwikkeld. Je kunt desgewenst een bericht ontvangen als een grenswaarde wordt overschreden, zodat je direct actie kan ondernemen. 

In de app is bovendien te zien wat je kunt doen. Bijvoorbeeld de bezetting van een ruimte aanpassen, in aantal mensen of voor wat betreft de gebruiksduur ervan. Via het platform voor facilitair beheerders is ook een totaaloverzicht beschikbaar over alle lokalen of ruimtes waar een sensor aanwezig is. 

Versneld innoveren met KPN

De innovatie is in samenwerking met KPN in slechts een aantal weken tot stand gekomen. Unica kwam bij KPN terecht in hun zoektocht naar het juiste device voor hun oplossing. Ze vonden het device in de catalogus van KPN. Dit zijn allemaal geteste devices die gelijk kunnen worden gekoppeld aan het KPN Things platform. KPN levert ook de connectiviteit, in dit geval LoRa. LoRa zorgt voor goede landelijke dekking en heeft door zijn Low Power IoT-verbinding een lange batterijduur. Uiteindelijk zorgt de standaard koppeling tussen de Azure Event Hub en het KPN Things platform ervoor dat de data eenvoudig aangeleverd wordt bij het dataplatform dat door Unica ontwikkeld is.  

De sensoren in het device waar de module Building Insight Air gebruik van maakt, kunnen in de toekomst ook gebruikt worden voor andere toepassingen van het Building Insight platform. Denk aan functionaliteiten waarmee je comfort, veiligheid, aanwezigheid en lichtsterkte in kaart kunt brengen. 


"Met KPN Things hebben we in 2 weken een schaalbare IoT oplossing gerealiseerd" 

  Stefan te Veluwe, Manager Innovation Center Unica 

Unica had een idee, KPN heeft geholpen bij de uitvoering daarvan en samen betreden we nu de markt. Dit bevestigt maar weer: samenwerken met partijen uit verschillende branches versnelt innovatie! 


Gerelateerde klantcases