De Twentsche Kabelfabriek (TKF) loopt voorop in de duurzame revolutie. Samen met KPN IoT heeft de kabelfabrikant een IoT-oplossing ontwikkeld die verspilling tegengaat. “We weten nu altijd waar onze haspels zijn en hoeveel kabel daar nog op zit”, zegt Jeroen van Es, innovatiemanager bij TKF.

Duurzame innovatie: Twentsche Kabelfabriek omarmt IoT

Al meer dan 90 jaar produceert TKF hoogwaardige kabeloplossingen voor segmenten zoals de bouw, de industrie en de energiesector. Het oer-Hollandse bedrijf zoekt continu naar nieuwe mogelijkheden bedrijfsprocessen te optimaliseren en klanten te ontzorgen. Bijvoorbeeld via technologische innovaties die de service richting de klant verbeteren én bedrijfsprocessen duurzamer maken. En dat is precies wat de nieuwe IoT-oplossing doet.

Milieu-impact verlagen

De kabels van TKF worden geleverd op haspels waarop meestal een langere kabel zit dan de klant nodig heeft. De klant knipt dan een stuk kabel af en noteert hoeveel kabel er nog op de haspel zit, zodat de resterende kabel voor een nieuw project gebruikt kan worden. In de praktijk blijven er vaak stukjes kabel over en worden haspels ‘vergeten’ bij de klant. Het kan wel 1,5 jaar duren voordat TKF een haspel terug heeft.

Dit hele proces is inefficiënt en belast het milieu onnodig. “Wij zetten deze haspels tot wel 7 keer opnieuw in”, legt Van Es uit. “Maar als we ze niet tijdig retour krijgen, moeten we in de tussentijd nieuwe haspels maken. Dat is niet duurzaam. En omdat we geen inzicht hadden in de locatie van de haspels, ging er veel tijd verloren aan het terugvinden ervan. Ook het inzicht in de restlengtes liet te wensen over. Er werden vaak stukken kabel teruggebracht die nog lang genoeg waren voor een ander project.”

Binnen TKF ontstond het idee om de locatie van de haspels en de resterende lengte van de kabels te monitoren met trackers. “Wij luisteren heel goed naar onze klanten. Zij zijn vrijwel allemaal bezig met duurzaamheid en circulariteit. In aanbestedingen worden zelfs extra punten toegekend voor een IoT-oplossing als deze. De businesscase was dus vrij duidelijk, nog los van de efficiëntievoordelen voor TKF zelf. Bovendien willen we hiermee bijdragen aan de verduurzaming van de branche.”

Tot op 20 meter nauwkeurig

De haspels zijn voorzien van gps-trackers die via het LoRa-netwerk van KPN IoT hun locatie doorgeven. De locatiegegevens komen via een broker terecht in de applicatie van Connexcie. “Wij kunnen op een kaart zien waar de haspels zich bevinden, tot op 20 meter nauwkeurig”, vertelt Van Es. Daarnaast maakt TKF gebruik van rotatietellers om de restlengte te bepalen. “Op basis van het aantal rotaties berekenen we hoeveel kabel er nog over is. Deze informatie wordt gevisualiseerd in een dashboard waar klanten en onze transporteurs toegang toe hebben. Vanuit de applicatie van Connexcie is er een directe link naar het datawarehouse van TKF zodat de data uit de applicatie om gevormd kan worden naar bruikbare informatie voor zowel de klant als TKF.”

De keuze voor het LoRa-netwerk van KPN IoT was vrij eenvoudig. “LoRa is energiezuiniger dan alternatieven zoals NB-IoT of LTE-M. Door het lage energieverbruik gaat de batterij net zo lang mee als de levensduur van een haspel. KPN IoT is in Nederland de enige partij met een landelijk dekkend LoRa-netwerk. We zijn erg tevreden over de betrouwbaarheid van het netwerk. Je weet dat de connectiviteit eigenlijk nooit faalt.”

Altijd inzicht in assets

Van Es spreekt enthousiast over de voordelen voor TKF en zijn klanten. “De haspels zijn feitelijk verpakkingen: hoe minder je verbruikt, hoe beter. Omdat we altijd zeker weten waar onze haspels zijn en hoeveel kabel er nog op zit, kunnen we de uitleentijd verkorten zonder onnodige ritten. Tegelijkertijd helpt dit verspilling van kabel tegen te gaan. De klant ziet bijvoorbeeld dat er nog genoeg kabel op de haspel zit voor een klein project, waar hij anders misschien een nieuwe haspel zou pakken.”

Wat Van Es betreft is dit pas het begin. “Het ultieme doel is dat we de gehele levenscyclus van onze kabels inzichtelijk maken in één dashboard: van bestel-, productie- en keurgegevens tot de resterende lengte van de kabel. Die traceerbaarheid helpt ons ook om de kwaliteit te borgen. Is de haspel bijna leeg? Dan stellen we de klant op de hoogte en komen we de haspel ophalen. Klanten zouden ook kabels van elkaar kunnen lenen. Verder verwacht ik dat de data ons helpen om de productie te optimaliseren.”

Samen innoveren

Het innovatietraject verloopt voorspoedig. Heeft Van Es nog een advies voor andere bedrijven die met IoT willen experimenteren? “Er komen veel complexe keuzes bij kijken. Het is zaak om gestructureerd te werk gaan. Wat wil je exact bereiken en hoe kom je daar? Welke data heb je nodig? Aan welke eisen moet de technologie voldoen? Neem de tijd voor de conceptfase. Voor ons was locatiebepaling het startpunt, maar tijdens een brainstorm kwamen we op het idee om ook de restlengte te bepalen.”

Tot slot adviseert hij om klanten te betrekken bij de ontwikkeling. “Wij zijn geen bedrijf dat iets nieuws bedenkt en dan tegen de klant zegt: doe er je voordeel mee. Deze innovatie is echt tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onze klanten, vanuit een gezamenlijke missie om onze milieu-impact te beperken. Zo ontstaat een oplossing waar iedereen baat bij heeft.”

Zelf ook aan de slag met IoT? Ontdek onze IoT-bouwblokken. En probeer het gelijk gratis uit.

Gerelateerde klantcases