Zo groei je door naar een digitale organisatie

Ieder bedrijf komt vroeg of laat op het punt dat een gang naar de cloud wordt overwogen. Wanneer je als bedrijf overweegt die overstap te maken, is het raadzaam je niet zozeer op de techniek te richten, maar op de vraag wat voor digitale organisatie je wilt worden en hoe je je als bedrijf verder wilt ontwikkelen.

Om in business te blijven zijn tevreden klanten nodig, maar die klanten gaan steeds hogere eisen stellen. Bovendien komt de concurrentie tegenwoordig uit alle hoeken en is de technologiepush enorm. Alleen al om bij te blijven en slagkracht te houden moeten bedrijven alle zeilen bijzetten. Birgit Stam gaat als portfoliomanager bij KPN over de cloud en applicaties. Zij ziet uiteindelijk elk bedrijf naar een digitale organisatie groeien.

Wat is een digitale organisatie?

Na zo’n transformatie naar een digitale organisatie ben je als bedrijf volledig geautomatiseerd, werk je datagedreven en ben je innovatief, wendbaar (agile) en compliant. Verregaande digitalisering is nodig om de voornaamste uitdagingen het hoofd te bieden: bedrijfsoptimalisatie, betere klantinteractie en grotere medewerkersproductiviteit.

Cloud en modern workspace spelen bij die transformatie een sleutelrol. Beide hebben grote voordelen. De cloud brengt gemak en eenvoud, flexibiliteit en schaalbaarheid, snelheid en wendbaarheid, alsmede vernieuwing. Een moderne werkplek maakt medewerkers blijer en productiever.  

Waarom overstappen naar een digitale organisatie?

Stam raadt bedrijven aan vooral naar het waarom van digitale transformatie te kijken. “Welke businessdoelstellingen streef je na en wat is daarvoor nodig?”, zegt zij. “Bedrijven moeten snel kunnen inspringen op nieuwe technologie en ontwikkelingen in de marktvraag, want de klant heeft hoge verwachtingen. Digitalisering helpt erbij snel en accuraat op die verwachting te kunnen inspelen.” 

Een van de speerpunten is klantcommunicatie. Naarmate producten meer op elkaar gaan lijken, wordt de dienstverlening eromheen belangrijker. Stam: “De service moet snel bereikbaar zijn op die momenten dat de klant dat wenst. Bedrijven moeten precies weten met wat voor klant ze te maken hebben. Persoonlijk contact en een behandeling op maat worden immers erg op prijs gesteld. Om snel en adequaat te reageren moeten de klantdata up to date zijn. Datagedreven organisaties hebben de toekomst.”

Bekijk in deze animatie hoe u operationele werkprocessen optimaliseert met behulp van de cloud:

Blije medewerkers en een effectieve organisatie

Voor klanttevredenheid is het van belang dat je blije medewerkers hebt en effectief bent georganiseerd. De sfeer die in een bedrijf heerst, straalt af op de dienstverlening en daar zijn consumenten zeer gevoelig voor. Werknemers moeten ook goed worden geïnformeerd over wat er intern gebeurt, over de klant en over het speelveld waarin wordt geopereerd. Innovaties helpen hen efficiënter samen te werken. Applicaties en de hardware moeten prettig zijn om mee te werken. Enige keuzevrijheid draagt bij tot de tevredenheid. Bovendien kunnen training en begeleiding nodig zijn om goed gebruik te kunnen maken van alle tools die worden aangereikt.

Daarnaast is het zaak dat de organisatie effectief werkt. Het moet een geoliede machine zijn met soepele (service)processen, efficiënte systemen en applicaties die inzicht geven in bijvoorbeeld de klant. Belangrijk is dat de technologie de mogelijkheid biedt bij te sturen. "Je moet wendbaar zijn, kunnen anticiperen op vernieuwingen”, vervolgt Stam. “De infrastructuur dient bovendien schaalbaar te zijn als je wilt inspelen op veranderingen en innovatief bezig wilt zijn.” 

Continue reis

Stam benadrukt dat digitalisering een continue reis is die nooit ten einde raakt. Technologie en markt veranderen constant. Als je weet wat je wilt, kan de reis beginnen. “Die vangt aan bij de mens en loopt over de tussenstations inzicht, innovatie, compliance en security, naar het in business zijn.  

Al die stations zijn belangrijk. Neem nu de mens. Vaak houdt niet technologie een organisatie tegen, maar de wijze waarop medewerkers daarmee omspringen.”

Het volgende station is het inzicht, ook wel datagedreven werken geheten. Het heeft geen zin data in een groot stuwmeer van data te stoppen. Je moet die gegevens niet alleen kunnen verzamelen, maar ze ook met elkaar kunnen verbinden en tot inzicht kunnen laten leiden, waaruit concrete acties gedestilleerd kunnen worden. Dan pas gaat data van waarde zijn.

Innovaties, compliance en security

De volgende stap is die data daadwerkelijk omzetten in zinvolle innovaties. Daarvoor zijn verander- en innovatiekracht nodig. Momenteel is sprake van een versnelde marktintroductietijd. Vereenvoudiging van processen, mogelijk door de cloud, helpt versneld nieuwe diensten uit te rollen. De marktintroductietijd is daarbij een factor. Vereenvoudiging van processen helpt je versneld nieuwe diensten uitrollen.

Vervolgens moeten ook de compliance en veiligheid in orde zijn. Het ‘secure by design’ maken van diensten, tools en applicaties voorkomt veel onheil. Ook de governance, het monitoren van wat er gebeurt, verdient veel aandacht. Als er iets misgaat moet je vervolgens ook actie ondernemen. Als dat allemaal is geregeld, komt het eindstation in zicht. Je bent ‘in business’: je bent volledig geautomatiseerd, innovatief, wendbaar en compliant. De kosten zijn onder controle en je hebt tevreden klanten. 

KPN helpt

KPN biedt bedrijven en instellingen een breed pakket aan mogelijkheden om stappen in die cloud-reis te zetten. Om blije medewerkers te krijgen worden bijvoorbeeld werkplekdiensten geleverd die een effectieve organisatie mogelijk maken. Stam: “Ook helpen we je met applicatiebeheer, infrastructuur en security. Kijk goed hoe ver je bent en welke volgende stappen het meest voor de hand liggend zijn. Een moderne werkplek krijg je niet met één druk op de knop. Qua technologie en adoptie moet je daar klaar voor zijn. We bieden ook diensten die je bij de hand nemen om daarnaartoe te werken. Daarom biedt KPN bijvoorbeeld hybride werkplekken, een combinatie van de cloud-gebaseerde werkplek en de meer traditionele Citrix-werkplek, en mogelijkheden tot het verhogen van de adoptie bij medewerkers.

In plaats van één standaardpakket biedt de KPN Modern Workplace meerdere keuzes, afgestemd op het type persona binnen een bedrijf en op de mate van ontzorging die nodig is. Ook biedt het meer keuzevrijheid als het gaat om het device waarop de medewerkers willen werken op het moment waarop zij dat wensen.

Maak plan voor applicatielandschap

Het is belangrijk dat je, al dan niet met partners, een plan maakt voor het applicatielandschap en de transformatie en migratie daarnaartoe. Stam: “Niet alle applicaties lenen zich voor een verhuizing naar de cloud. Sommige applicaties hebben meer aanpassingen nodig voordat ze gemigreerd kunnen worden. Andere hebben inmiddels een beter SaaS-alternatief waardoor de applicatie vervangen kan worden. Het kan ook zijn dat organisaties uit veiligheidsoverwegingen bepaalde workloads langer binnen de muren van het bedrijf willen houden. Als zojuist investeringen zijn gedaan in eigen datacenters of hardware, bestaat vaak de wens die specifieke workloads later onder handen te nemen.”

Kortom, zorg ervoor dat de businessdoelstellingen die je nastreeft in combinatie met de bagage die je al met je meedraagt, vertaald worden in een plan voor jouw IT-landschap. Voor jonge, kleinere bedrijven is dat makkelijker dan voor grote organisaties die een lange historie hebben en dus meer legacy met zich meedragen.

Gerelateerde artikelen