De kijk van Charly Cares op zakelijke oppasdiensten na corona

Door corona kwam er opeens heel veel druk op ouders, wier kinderen niet meer naar school of de opvang konden. Oppasdiensten als Charly Cares en Nanny Nina zagen meteen een innovatiekans en kwamen met aparte oppasdiensten voor bedrijven. Charly van der Straten van Charly Cares verwacht dat er ook veel vraag zal blijven na corona: “Werkgevers begrijpen het belang van goed werkgeverschap en zullen oppassen aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarde, zoals veel bedrijven dat nu ook al doen met een sportabonnement.”

Voor sommige werknemers is het thuiswerken een zegening, voor mensen met gezinnen was het tijdens de lockdowns vooral een worsteling. Veel werkgevers kwamen hun medewerkers tegemoet, bijvoorbeeld door flexibeler om te gaan met werktijden, een buddysysteem op te tuigen, extra verlof te geven of opvang voor de kinderen te betalen.

Oppasplatforms zoals Charly Cares (maar ook bijvoorbeeld Nanny Nina) doken in dit gat door zich op bedrijven te gaan richten. Een redding voor veel organisaties, zo vertelde bestuurslid van PwC Marc Borggreven aan De Telegraaf: “Onze afspraken om flexibeler te werken hielpen accountants die de jaarrekening echt in deze periode moesten afmaken onvoldoende. Mensen zaten volledig in de knel: het ene moment thuisscholing, het andere moment tot ’s avonds laat achter de computer om opdrachten af te krijgen. De reacties op ons aanbod voor de oppasdiensten van Charly Cares en Nanny Nina waren overweldigend. Ook collega’s die geen kinderen hebben zeggen: dit is denken in oplossingen.”


Whitepaper: Thuiswerken net als op kantoor

Thuiswerken bij veel bedrijven de norm geworden. Maar die nieuwe norm vraagt wel wat van werkgevers. In deze paper laten we u zien wat daarbij komt kijken.

Download


Vraag vanuit het bedrijfsleven: ‘vijf gemiste oproepen tijdens de persconferentie’

Oprichter Charly van der Straten van oppasplatform Charly Cares had de plannen voor een B2B-dienst al ver vóór corona op de plank liggen: “Ik en mijn co-founder spraken hier al over sinds onze oprichting in 2016. Voor de pandemie was er al veel contact met grote bedrijven die oppassen wilden aanbieden vanuit thema’s als goed werkgeverschap. Na de persconferentie waarin de eerste lockdown werd afgekondigd, had ik vijf gemiste oproepen van grote bedrijven. Zij dachten meteen: als kinderen niet naar school of de kinderopvang kunnen, moeten wij gaan meedenken met de ouders.”

Via de app en de website van Charly Cares kunnen ouders – tot maar liefst drie uur van tevoren – met één druk op de knop een gescreende oppas boeken. Omdat de plannen voor de zakelijke oppasdienst al vergevorderd waren en het bedrijf eigen developers heeft, kon de dienst Charly Cares Business binnen no-time live gaan. Inmiddels maken er zo’n zestig bedrijven gebruik van, waaronder ziekenhuizen, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en advocaten- en consultancykantoren.

Lees ook: Succesvol thuiswerken vraagt om de juiste tools

Onverminderd populair in het post-coronatijdperk

Binnen Charly Cares Business kunnen bedrijven gemakkelijk een budget beschikbaar stellen waarmee werknemers zelf oppasdiensten kunnen boeken. Het Charly Cares-netwerk strekt zich inmiddels uit over 57 plaatsen in Nederland. Daarbuiten kunnen werknemers hun eigen oppas toevoegen aan de app. Van der Straten: “Dat is win-win. Zo kan de oppas makkelijk door de werkgever betaald worden en breiden wij ons oppasnetwerk verder uit.”

De kersverse moeder verwacht dat Charly Cares Business in het post-coronatijdperk onverminderd populair blijft: “Dat zal dan meer vanuit goed werkgeverschap dan uit acute nood zijn. Het komt dan van pas in situaties als kinderen die ziek thuis zitten of mensen die moeten werken als de opvang dicht is, bijvoorbeeld vanwege overwerk of een congres.”

Lees ook: Werken in de toekomst: hoe gaan we verder na corona?

Innovatieve mindset

Charly Cares is constant op zoek naar innovaties en verbeteringen, vertelt Van der Straten. “Toen wij begonnen waren zaken als reviews en het boeken en betalen van een oppas met één druk op de knop zo nieuw dat we er zelfs het achtuurjournaal mee haalden. Onder het mom van ‘waarom moeilijk doen als het makkelijk kan’ kijken we altijd hoe we snel en simpel nieuwe ideeën en verbeteringen kunnen neerzetten.”

Andere recent doorgevoerde innovaties zijn bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering voor tijdens het oppassen en uitbetaling van platformmedewerkers meteen na de dienst. Daarnaast wordt gekeken hoe het ‘care’ in Charly Cares in de breedste zin van het woord kan worden toegepast. Van der Straten: “Door corona hebben veel kinderen een leerachterstand, dus bijles zal nog wel een thema zijn bij onze ‘Oppas Angels’ de komende tijd. Bovendien kijken we of dat we ook andere typen oppasdiensten kunnen aanbieden, bijvoorbeeld voor kinderen met een rugzakje die andere zorg nodig hebben.”

Gerelateerde artikelen