
Medewerkers vormen de drijvende kracht achter elk bedrijf. Investeer je in hun
Technologie wordt vaak gezien als de oorzaak van de ‘always on’-werkcultuur en een
1. Productiviteitstools
Sinds het coronavirus ons dwong tot
- Communicatie en samenwerking, zoals
> ,>(Opent in een nieuw tabblad)Microsoft Teams > en Zoom>(Opent in een nieuw tabblad)Webex - Taakmanagement, waaronder Asana, Podio, Trello, Todoist en Wunderlist
> , te denken valt aan Stormboard en Popplet>(Opent in een nieuw tabblad)Brainstormen - Timemanagement, waarbij applicaties voor de Pomodorotechniek momenteel razend populair zijn.
Hoe helpen dit soort tools bij het verbeteren van het werknemerswelzijn? Simpel: omdat ze de
2. Smart office
De coronacrisis bewees dat we thuis kúnnen werken, maar uit alle onderzoeken blijkt dat het kantoor onmisbaar is. Zowel voor werknemerswelzijn als productiviteit. Het is de plek waar we samenkomen, samenwerken, socializen, begeleid worden, training krijgen en de bedrijfscultuur meemaken.
Smart office-technologieën zoals mobiele applicaties, sensoren, wifi en room displays helpen om een optimale werkbeleving te creëren en een productieve en frustratievrije werkdag te realiseren. Via een mobiele app kunnen medewerkers bijvoorbeeld werkplekken zoals een bureau, stilteruimte of vergaderzaal boeken, kiezen welke dagen ze op kantoor komen werken, zien wie er op kantoor is, traceren waar collega’s zijn en mogelijk zelfs het licht en de temperatuur bedienen. Ook dit leidt tot meer werkplezier en welzijn, om dezelfde redenen als productiviteitstools.

3. Health-tech
Bij health-tech ligt het gebruik van wearables zoals Fitbit en Apple Watch voor de hand. Daarnaast kunnen social media, forums en telehealth worden ingezet voor het voorkomen én genezen van gezondheidsissues. Via (door het bedrijf verstrekte) wearables kun je gegevens over de gezondheid van werknemers verzamelen en die koppelen aan bijvoorbeeld data met betrekking tot ziekteverzuim of gezondheidsrisico’s. Zo kun je trends herkennen en tijdig inspringen waar nodig. Let wel: het gaat hier om de gevoeligste data denkbaar, dus expliciete toestemming voor, en goede voorlichting over het gebruik van de data is noodzakelijk. Zorg bovendien dat de data optimaal beschermd is tegen datalekken.
Meer dan de helft van de mensen krijgt minstens 1 keer in zijn leven te maken met een psychische aandoening zoals een
4. Digitaal gezondheidsnetwerk, nudges en microlessen
Een interessante optie is het opzetten van een digitaal gezondheidsnetwerk, bijvoorbeeld via het intranet. Daar kunnen medewerkers contact leggen met gelijkgestemden en experts om hun eigen situatie te bespreken, tips uit te wisselen en vragen te stellen. Het sociale element helpt bij het opkrikken van het moreel. Goed om op te merken: push medewerkers nooit om hieraan deel te nemen, aangezien veel mensen hun gezondheid toch vooral een privézaak vinden.
Ook kun je er als bedrijf voor kiezen om aansporingen (‘nudges’) en microlessen te integreren, die medewerkers tegenkomen terwijl ze online aan het werken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stimulans om even te gaan lopen of tips om gezonder te eten.
5. Wellness-tech op kantoor
Tot slot: de laatste decennia is er steeds meer bekend geworden over het effect van de werkomgeving op de productiviteit en het
Nog een stap verder is een circadiaans lichtsysteem, dat het menselijke slaap-waakpatroon volgt. Dit wordt al een tijdje toegepast in scholen en ziekenhuizen en tegenwoordig ook steeds vaker in kantoren. ’s Ochtends is de lichtintensiteit lager, later op de dag wordt het hoger en richting de avond weer lager. Dit vermindert stress en bevordert de concentratie en slaap. Een hot topic in kantoorland is tegenwoordig ook ‘biophilic design’, waarbij het draait om kantoorontwerpen die in lijn zijn met de natuur. Centraal daarin staan natuurlijke elementen zoals planten, maar ook technologie kan een rol spelen. Bijvoorbeeld via het afspelen van natuurgeluiden of het projecteren van natuurafbeeldingen. Een biofilisch ontwerp vermindert de stress en verbetert de concentratie.