Thuiswerken: zes tips om je werk-privébalans te beschermen

Minder reistijd en juist meer flexibiliteit en productiviteit: thuiswerken heeft een paar grote voordelen. Daar staat tegenover dat veel Nederlanders kampen met een verstoorde werk-privébalans. We leggen uit waarom het belangrijk is om een goede balans tussen werk en privé te hebben en geven tips om deze balans te beschermen bij het thuiswerken.

Door het (verplichte) thuiswerken is het moeilijker geworden om de scheiding tussen werk en privé te bewaken. Je werkt aan dezelfde tafel waar je ’s avonds ook dineert en stapt niet op de fiets of in de auto om je werkdag te beginnen en af te sluiten. Met je laptop altijd bij de hand is het extra verleidelijk om ’s avonds nog even je mail te checken of een documentje af te maken. Resultaat is dat de balans tussen werk en privé voor veel Nederlanders onder druk is komen te staan.

Het belang van een goede werk-privébalans

Een prettige werk-privébalans, zo blijkt uit alle onderzoeken, is zowel vanuit persoonlijk als zakelijk oogpunt bijzonder belangrijk. Het juiste evenwicht helpt je namelijk om je eigen doelen te bereiken, geeft een gevoel van betrokkenheid bij werk en gezin, creëert groter levensgeluk én tekent voor minder gepieker en vermoeidheid.

Een verstoorde balans tussen het werkende en het persoonlijke leven zorgt er juist voor dat je minder efficiënt en productief wordt, irritaties of zelfs ruzies thuis kunt ondervinden, minder interesse en plezier in je werk hebt en een gevoel van constante stress ervaart. Oftewel: voor zowel bedrijven als medewerkers is een optimale balans van grote toegevoegde waarde. Daarom zetten we de zes belangrijkste tips op een rij.

Geef je grenzen aan en zorg voor open communicatie

Een te hoge werkdruk is funest voor een gezonde werk-privébalans, dus geef tijdig je grenzen aan. Puilt je agenda al uit? Accepteer dan geen nieuwe taken meer, maar overleg met je manager over de prioriteiten.

Belangrijk is ook de communicatie: met je manager en collega’s, maar ook met het thuisfront. Praat iedereen bij over wat je wilt bereiken en waar je tegen aanloopt én sta bewust samen stil bij goed nieuws. Je naasten zijn de beste raadgevers: neem het serieus als zij denken dat jouw balans is verstoord.

Werp barrières op in je vrije tijd

Ook al weet je dat je ’s avonds beter niet je laptop kunt pakken, het is toch altijd verleidelijk – ook voor niet-workaholics. Daarom is het, paardenmiddel of niet, goed om barrières voor jezelf op te werpen.

Haal je laptop en andere werkgerelateerde zaken bijvoorbeeld uit het zicht en stel op je telefoon in dat je geen e-mailnotificaties meer ontvangt na zes uur ’s avonds. Merk je dat je nog steeds weleens ’s avonds werkt? Gebruik dan een tool waarmee je websites van werkapplicaties blokkeert na een bepaald tijdstip.


Vtwonen x KPN magazine

Realiseer je ideale thuiswerkplek met inspiratie uit het vtwonen x KPN Zakelijk magazine.

Download


Weet wat je wilt en waar je naartoe wilt

Om je grens te bewaken, is het zaak duidelijke doelen te stellen. Wat wil je bereiken binnen je functie? Hoe belangrijk is het om op woensdagmiddag met je kinderen te spelen? Kijk daarbij niet alleen naar de korte, maar ook naar de lange termijn.

Schrijf om de dag op waar je tevreden over bent, van een nieuwe klant tot het stralende zonnetje. Zo versterk je positieve emoties, die ruimte scheppen in je hoofd, negatieve gedachten verminderen en je stressniveau verlagen. Om gemotiveerd te blijven, kun je het beste je taken – zowel op privé- als werkvlak – zoveel mogelijk afwisselen en áltijd voltooien.

Breng een vaste structuur aan

Het klinkt paradoxaal, maar de flexibiliteit van thuiswerken vraagt juist om structuur. Begin, eindig en pauzeer liefst iedere dag op hetzelfde tijdstip, zodat je ‘innerlijke klok’ de scheiding tussen werk en privé versterkt. Zorg dat ook binnen het bedrijf duidelijk is wanneer je begint en eindigt.

Plannen helpt ook om structuur aan te brengen. Plan de dag – en plan ‘m hoe je hem graag ingevuld ziet, niet als een verplicht afvinklijstje. Regelmaat gaat hand in hand met reinheid: ruim je werkplek altijd op en berg je werkspullen goed op als je klaar bent.

Rust en ontspan voldoende

Als je thuiswerkt, zijn je werk- en privéagenda’s meer vervlochten. Zorg dat je ook de nodige tijd inplant om te ontspannen en te bewegen, denk aan een blokje om, een kwartiertje niksen in de tuin of een halfuur puzzelen. Pauzeer voldoende en bij voorkeur niet op de plek waar je ook werkt. Tip: bij thuiswerken zijn therapeutische taakjes als de was ophangen of de vaatwasser leegruimen prima gelegenheden om het nuttige met het ontspannende te vermengen.

Sluit de werkdag bewust af

Maak van het einde van de werkdag een soort ritueel. Allereerst: inspecteer wat je hebt gedaan, wat voor werk erbij is gekomen en waar je niet aan toe bent gekomen. Daarna kijk je naar je planning: wat heb je morgen allemaal te doen en wat is het belangrijkst? Zo sluit je de werkdag mentaal af en weet je waar je aan toe bent, dat geeft ’s avonds rust in je hoofd.

Tot slot: doe ook iets fysieks als onderdeel van dit afsluitritueel. Ga een blokje om lopen, douchen, sporten of boodschappen doen. Op deze manier laat je de werkdag bezinken en begin je met een schone mentale lei aan je vrije avond.

Gerelateerde artikelen