Werken in 2021: hoe gaat dat eruit zien?

Door de coronapandemie ziet onze manier van werken er compleet anders uit dan een jaar geleden. Maar in hoeverre zijn deze veranderingen blijvend? Als corona op zijn retour gaat, hoe gaat werken in 2021 er dan uitzien? Gaan we met zijn allen terug naar kantoor of wordt thuiswerken een blijvertje? En hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? We schetsen 2021 in zes trends en ontwikkelingen op het gebied van werken.

1. We blijven (deels) thuiswerken

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) hield afgelopen zomer een groot onderzoek. Daaruit blijkt dat 45 procent van de mensen die tijdens de coronacrisis meer zijn gaan thuiswerken, verwacht dat ze dit in 2021 en in de toekomst (gedeeltelijk) blijven doen. Momenteel werkt ongeveer 48 procent van de werkenden (deels) thuis.

Voordelen van thuiswerken zijn de verminderde reistijd, waardoor meer tijd overblijft voor andere zaken: je kunt de kinderen op je gemak naar school brengen, wat langer uitslapen of eerst even gaan sporten. Veel mensen zijn thuis bovendien een stuk productiever, waardoor thuiswerken ook voor werkgevers veel voordelen biedt.

2. We gaan onze thuiswerkplek optimaliseren

Toen we vanwege de coronacrisis opeens thuis moesten werken, ging vrijwel iedereen ervan uit dat deze maatregelen slechts tijdelijk waren. Wie geen aparte werkkamer had, bracht zijn ‘kantooruren’ vooral door aan de keukentafel of aan een geïmproviseerd bureautje op zolder, naast de wasmachine. Doordat thuiswerken ook in 2021 de trend blijft, loont het om te investeren in een betere werkplek in huis.

Werkgevers kunnen hierop inspelen door ervoor te zorgen dat hun personeel thuis beschikking heeft over een ergonomische bureaustoel, een extra beeldscherm en andere benodigde apparatuur. Logeerkamers en zolders zullen worden omgebouwd tot echte werkkamers met goede verlichting, verwarming en ventilatie. Zelfs het tuinhuisje kun je prima tot ‘werkoase’ transformeren.

3. Verdere digitalisering van de werkplek

Zoom en Microsoft Teams zijn inmiddels volledig ingeburgerd voor vergaderingen en presentaties. Een trend die we in 2021 steeds meer gaan zien, is het gebruik van digitale brainstormtools. Veel bedrijven werkten ook voor de coronacrisis al in de cloud, zodat ze redelijk eenvoudig naar thuiswerken konden overstappen. Voor andere bedrijven was het noodzakelijk om het aantal servers uit te breiden om thuiswerkers voldoende capaciteit te bieden.

Een punt dat momenteel vooral aandacht nodig heeft is de veiligheid van online thuiswerken. De ICT-infrastructuur op kantoor is meestal goed beveiligd, maar deze laat thuis nogal eens te wensen over. Zo kan een VPN-verbinding extra bescherming tegen hackers bieden, maar ook het belang van een goed wachtwoord en eventuele tweestapsverificatie mag niet onderschat worden. Werkgevers doen er goed aan om te investeren in online veiligheid en hieromtrent een duidelijk beleid te voeren.

4. Het kantoor blijft belangrijk

2021 betekent niet het einde van het kantoor. Als werk- en ontmoetingsplek zal het kantoor een belangrijke rol blijven spelen. In tegenstelling tot thuis, is het op kantoor makkelijker om te netwerken en sociale contacten met collega’s te onderhouden. Je komt elkaar immers tegen bij de koffieautomaat of in de lift. Deze informele praatjes zijn erg belangrijk voor een prettige werksfeer. Het kantoor biedt meer afwisseling dan de thuiswerkplek en door de face-to-face interactie met collega’s komen creatieve ideeën sneller bovendrijven.

Hoewel een groot deel van de werknemers positief is over thuiswerken, geldt dat niet voor iedereen. Uit het onderzoek van het KiM blijkt dat 36 procent van de ondervraagde thuiswerkers een slechtere werk-privébalans ondervond. Ook had 17 procent fysieke en 10 procent psychische klachten. Niet alle werknemers kunnen zich thuis goed concentreren. Thuis is de scheiding tussen werk en privé nog weleens zoek, terwijl dit onderscheid op kantoor veel duidelijker is. De hoge productiviteit die thuiswerken op de korte termijn oplevert, kan op de langere termijn mogelijk leiden tot verzuim doordat mensen overwerkt raken.

5. Het nieuwe, hybride werken

In 2021 zien we steeds meer bedrijven waar thuiswerken en werken op kantoor gecombineerd worden. Uit het onderzoek van het KiM blijkt dat 60 procent van de thuiswerkers verwacht in de toekomst één tot twee dagen per week thuis te werken. Minder dan 10 procent verwacht meer dan 25 uur per week in het thuiskantoor door te brengen.

In het ideale scenario wordt het beste van beide werelden gecombineerd, met veel individuele vrijheid voor de werknemers. De één is immers thuis productiever, terwijl de ander beter gedijt in een kantooromgeving. Diverse bedrijven spelen hier nu al op in.

6. De toekomst: reizend werken?

Digitale nomaden weten het al langer: als je aan een goede internetverbinding voldoende hebt om je werk te kunnen doen, kun je in plaats van thuis net zo goed op een exotische locatie gaan werken. Waarschijnlijk kunnen we in de loop van 2021 weer op reis naar het buitenland en ongetwijfeld hebben veel thuiswerkers de afgelopen maanden met het idee gespeeld dat ze hun werk eigenlijk ook vanuit Thailand of Mexico zouden kunnen doen.

Ook vóór corona waren er al bedrijven die (een deel van) hun werknemers de vrijheid gaven om te werken waar ze maar wilden en na corona zal deze trend alleen maar doorzetten. In steeds meer landen is het internet van uitstekende kwaliteit. Ook vind je op steeds meer plekken co-workingkantoren, waar je een werkplek kunt huren in een professionele kantooromgeving. Werken op bijvoorbeeld Bali betekent dat je ’s morgens kunt surfen, vervolgens vol energie aan het werk kunt gaan en in het weekend vulkanen kunt beklimmen of trips naar andere eilanden kunt maken. Je geniet van een hoge kwaliteit van leven en op veel bestemmingen zijn de kosten voor levensonderhoud lager dan in Nederland. Gaat dit je een stap te ver maar vind je deze manier van werken wel inspirerend? Ontdek in het artikel wat je als thuiswerker kunt leren van digitale nomaden.

Gerelateerde artikelen