Welkom in de wereld van Internet of Things

We worden steeds digitaler. Niet alleen wij mensen, ook de dingen om ons heen. Machines, auto’s, koelkasten, en zelfs landbouwgronden, dijken en gebouwen. Zo’n beetje alle ‘dingen’ kunnen, vaak voorzien van sensoren, verbonden worden met internet. En zodra ze online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar, met hun gebruikers, met bedrijven en met veel meer. Dat is het internet der dingen oftewel Internet of Things (IoT).

De data die uit al die connecties voortkomen, leveren een enorme meerwaarde op voor mensen die meer inzicht willen. Daarnaast kan de integratie van mensen, machines, processen en gegevens de productieprocessen en klantervaringen verbeteren. Maar ook nieuwe businessmogelijkheden creëren en oplossingen bieden die tot nu toe ondenkbaar waren. In zo goed als alle sectoren: van overheid tot zorg en de maakindustrie. Van de agrarische sector tot transport en logistiek.

Benieuwd of Internet of Things (IoT) ook interessant is voor úw organisatie?

Bekijk het webinar


De ontwikkeling van IoT gaat razendsnel en de verwachtingen zijn hoog. Onderzoeksbureaus, zoals Gartner, voorspellen dat eind 2018 11,2 miljard apparaten met elkaar verbonden zullen zijn en in 2020 zo’n 20 miljard apparaten. Langzaam zie je ook steeds meer apparaten aangesloten worden, en zie je bedrijven succes hebben met IoT die met een duidelijk doel begonnen zijn en aandacht hebben gegeven hun bedrijfscultuur ook aan te passen aan de nieuwe mogelijkheden. Vroeg of laat zal elk bedrijf deze verandering willen maken. Wie slim is, maakt IoT daarom nu al onderdeel van zijn bedrijf(sprocessen). Zo voorkomt u dat u straks achter de feiten aanloopt.  

De 4 belangrijkste redenen om met IoT te starten

1 Efficiënt(er) werken

IoT maakt eindeloos veel informatie beschikbaar die voorheen niet voorhanden was. Dankzij sensoren in landbouwgrond weten boeren exact hoe vochtig de grond is. En vuilnisbakken kunnen ons laten weten hoe vol ze zijn en dus of ze geleegd moeten worden. Wie handig gebruik weet te maken van dergelijke informatie, kan veel (kosten-) efficiënter te werk gaan dan tot nu toe mogelijk was.

2 Klantervaring verbeteren

Dankzij al die nieuwe data kunnen we veel sneller en beter inspelen op wensen en verwachtingen van klanten. En ze zelfs meer bieden dan waar ze op rekenen. We geven ze bijvoorbeeld real time inzicht in een businessproces, zodat ze exact weten wanneer een bepaald product komt en kunnen onderbouwen dat hun product de hele route in de juiste omstandigheden heeft afgelegd. Of we sturen ze tijdig een bericht over preventief onderhoud van een vervoermiddel of apparaat, zodat ze niet stilvallen.

3 Nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen

Een ander voordeel van al die nieuwe data is dat we niet alleen bestaande business kunnen verbeteren, maar ook volledig nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. Denk aan het verkopen van uitkomsten in plaats van spullen: lichturen in plaats van gloeilampen, schone gebouwen in plaats van schoonmaakrondes.

4 Wet- en regelgeving

Of en hoe u IoT in uw bedrijf inzet, is deels uw eigen keuze. Maar de Europese wet- en regelgeving past zich ook snel aan de nieuwe mogelijkheden aan. Zo moeten alle nieuwe auto’s in de EU al een emergency call kunnen doen. En nutsbedrijven moeten kunnen aantonen dat ze geleverd hebben. Dit soort regelgeving zal de komende jaren verder uitbreiden.


Hoe kunt u IoT het best inzetten, zodat u optimaal profiteert van de waarde ervan? In deze serie blogs vertellen we u alles wat u moet weten over IoT: de belangrijkste krachten, grootste valkuilen en hoe begin je. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over security, beheersbaarheid, verwachtingsmanagement en techniek gerelateerd aan IoT.

Zelf aan de slag met IoT

Bekijk het webinar of neem gelijk contact op met een expert.Carolien Nijhuis

Carolien Nijhuis is managing director Internet of Things (IoT) bij KPN. Met een brede achtergrond in o.a. security services, IT solutions, innovatie en internationale data services brengt zij in haar huidige rol deze expertise samen om Internet of Things van hype tot waarde voor klanten te brengen. 'IoT is disruptief in elke industrie. We zien een enorme groei in de IoT-markt; er is een toenemende behoefte aan nieuwe toepassingen waarmee organisaties efficiënter kunnen werken, hun klanttevredenheid laten stijgen of zelfs volledig nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. We helpen onze klanten graag om snel en schaalbaar de echte waarde van IoT voor hun bedrijf te kunnen ervaren'.

- Auteur: Carolien NijhuisBenieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen