VoIP-bellen: betekenis en voordelen voor zzp’ers en mkb’ers

Steeds meer bedrijven gaan over op internetbellen. De bestaande internetverbinding valt heel goed te gebruiken voor het maken en ontvangen van telefoongesprekken. Breedband is bij uitstek geschikt voor VoIP-bellen. In dit artikel lees je wat VoIP is en wat de voordelen zijn.

Voice over IP (VoIP) is goedkoop en gemakkelijk in het gebruik. Naast een prima belkwaliteit biedt voIP-telefonie ook allerlei extra functies die voorheen alleen met een dure professionele telefooncentrale mogelijk waren. Het doorverbinden van gesprekken naar de juiste medewerker gaat bijvoorbeeld heel gemakkelijk. Dat voorkomt veel irritatie bij de klant.

Wat is VoIP-bellen

Zoals gezegd betekent VoIP Voice over IP, wat eigenlijk staat voor internetbellen. Internettelefonie zorgt ook voor integratie van vaste en mobiele telefonie. Dit werkt over landsgrenzen heen; makkelijk als je ook een vestiging in België hebt. Je kunt een telefoontje dat op het vaste zakelijke nummer van een medewerker binnenkomt soepel doorgeleiden naar iemands mobieltje. De beller of klant merkt daar niets van. Deze kan niet zien dat een medewerker buiten de deur is en een gesprek op zijn eigen mobieltje opneemt. Desgewenst gaat het doorgeleiden automatisch (via de MijnGesprek-app van KPN is dit bij voorbeeld snel te regelen). Door de koppeling van vaste en mobiele telefonie in de cloud is een medewerker desgewenst altijd en overal te bereiken: op de zaak, thuis of zelfs in het vakantieverblijf. 

De voordelen van VoIP

  • Doorverbinden: in de oude situatie met vaste dect-telefoons en mobieltjes verliep dit allemaal veel stroever. Het was lastig iemand door te verbinden. Bovendien kon je moeilijk zien wie wel of niet bereikbaar was. Nu is in een oogopslag te zien welke medewerkers telefonisch in gesprek zijn dan wel hun toestel op ‘niet storen’ hebben gezet. Dit alles betekent een enorme verbetering van de bereikbaarheid.

  • Collega’s vinden: medewerkers zijn in principe altijd te traceren, ook als ze even niet op hun vaste werkplek zitten.

  • Adresboek: bovendien verloopt het bellen naar klanten vlotter als een ingebouwd adresboek wordt gebruikt. Het is eenvoudig allerlei informatie aan het communicatiesysteem te koppelen. Het mooie is dat de drempel zo laag ligt dat ook hele kleine bedrijven deze mogelijkheden kunnen benutten.

VoIP mogelijkheden

De trend in de zakelijke markt is dat het steeds gebruikelijk wordt dat zaken die niet direct tot de kerncompetenties van het bedrijf of organisatie behoren, worden uitbesteed of als een dienstverlening afgenomen. Dit is ook ook van toepassing op telecom- en ICT-toepassinge. In het geval van Hosted VoIP staat uw telefooncentrale staat in de cloud. Op een server in een datacenter worden uw telefoongesprekken als datastromen ontvangen en verstuurd, zodat u altijd kunt blijven bellen binnen uw bedrijfsomgeving. Profiteer van vast telefoonnummer zonder aansluiting en vraag een VoIP nummer aan bij KPN als VoIP provider.

VoIP-bellen en mkb

Vervanging van oude PBX-centrales is voor veel bedrijven aanleiding geweest op voIP-bellen over te gaan. Fysieke centrales worden overbodig. Functionaliteiten worden online beschikbaar gesteld. Mogelijkheden als bedrijfsvoicemail, nachtschakeling, belgroep, wachtmuziek, wisselgesprek, doorverbinden, doorschakelen en niet storen zijn eenvoudig te activeren. 
VoIP-bellen slaat enorm aan bij mkb-bedrijven. Kleine ondernemers hoeven geen dure PBX-centrales meer te kopen. In plaats van op je kantoor komen deze centrales in de cloud te staan. Bedrijven hebben er geen omzien naar. Een provider zoals KPN regelt alles. Deze neemt de investeringen, het onderhoud en de upgrades over. De verantwoordelijkheid komt bij de provider te liggen.  

KPN en VoIP-diensten

De ondernemer heeft de keuze tussen verschillende opties voor een telefooncentrale. Hij kan de oplossing kiezen die bij hem past. VoIP-telefonie leidt tot meer efficiency, werkt flexibel en bespaart kosten. Bovendien heeft de ondernemer altijd het nieuwste van het nieuwste. Alles is future proof. De ontwikkelingen in de cloud-telefonie gaan hard. Verwacht wordt dat voIP-bellen steeds meer geavanceerde mogelijkheden krijgt. Zeker bedrijven die klantcontactcentra hebben gaan daarvan profiteren. 

Bij VoIP-bellen hoeft de ondernemer zelf nauwelijks of geen investeringen te doen in hardware. Om toegang te krijgen tot dit telefoonsysteem heb je niet meer nodig dan een standaard IP-telefoon of gewoon een virtuele telefoon op het scherm van een pc in combinatie met een headset. Een groot voordeel is dat het beheer aanzienlijk eenvoudiger wordt. Het aantal gebruikers, telefoonnummers en opties is gemakkelijk aan te passen. Proposities als KPN EEN MKB zijn flexibel. De capaciteit is in een handomdraai te vergroten. Omdat alles door software wordt geregeld, zijn nieuwe medewerkers moeiteloos toe te voegen. Het bijschakelen is een fluitje van een cent. Zeker nu personeel sneller van baan wisselt, is dat een enorme pré. Via een duidelijke interface heb je bovendien een compleet overzicht over het hele telecomgebeuren. Alle geleverde diensten komen op één factuur wat administratief werk scheelt.  

VoIP-abonnementen

VoIP-bellen is verkrijgbaar via een internetabonnement van KPN of als los product. Onbezorgd Zakelijk Internet en Bellen biedt internetbellen in combinatie met hoge internetsnelheden. KPN KleinZakelijk richt zich op kleine bedrijven met één vestiging. Deze oplossing is ook geschikt voor zzp’ers die uit de voeten kunnen met twee uitgaande lijnen. 

KPN EEN MKB gaat een stap verder. Die oplossing komt in beeld als medewerkers van een bedrijf meer dan twee gesprekken tegelijk willen voeren. Voor het mkb biedt KPN een totaalpakket met producten en diensten waaruit men een keuze kan maken. Gebruikers van KPN EEN MKB krijgen regelmatig software-updates. Ze beschikken daardoor altijd over de meest actuele techniek.

Meer weten?

KPN EEN MKB is bedoeld voor bedrijven met 1 tot 150 werkplekken. Ondernemers kunnen internet, bellen, mobiel en clouddiensten in één flexibel contract combineren. Benieuwd hoe KPN EEN MKB uw bedrijf verder kan helpen?

Maak een afspraak

Gerelateerde artikelen