Valse KPN facturen?

Vroeger gebeurde het telefonisch. Vandaag de dag vooral online: phishing. Wat is het, hoe werkt het – en vooral – hoe voorkomen we dat consumenten en bedrijven slachtoffer worden?

eEen bericht van Google: ‘Message you sent blocked by our email bulk filter’... De Rabobank e-mail met als onderwerp dat de bankpas binnenkort vervalt ... en ook Uw factuur van KPN …

Phishingmails

Het zijn een paar voorbeelden van de phishing e-mails die deze maand de ronde doen. Met deze e-mails vissen cybercriminelen letterlijk naar persoonlijke, inlog- en bankgegevens. Dit doen ze via de link in de e-mail. Deze leidt de ontvangers naar een nepwebsite waar zij nietsvermoedend hun gegevens invullen en meestal bevat de link ook malware – kwaadaardige software. De gevolgen komen met regelmaat aan bod in programma’s zoals Kassa, Radar en Opgelicht: bedragen die afgeschreven zijn, identiteitsfraude en door malware gegijzelde computers bijvoorbeeld.

Steeds professioneler

Tot voor kort waren phishingmails relatief makkelijk te herkennen aan de Google Translate spel- en taalfouten en afwijkende logo’s. Maar cybercriminelen pakken het steeds professioneler aan, waardoor de nepmails bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn. Neem bijvoorbeeld de nep-factuur die uit naam van KPN rondging: dit is een kopie van een echte factuur. Alleen het vreemde afzenderadres en de aanhef hadden een belletje kunnen doen rinkelen.

  Dit kunt u doen

  Met een aantal simpele maatregelen kunt u al veel phishingleed voorkomen. Goede spamfilters en antivirussoftware spreken voor zich. Net als het continu up-to-date houden van uw besturingssysteem, browsers en andere software – op alle apparaten. Ontvangt u een e-mail die u niet vertrouwt? Klik dan vooral niet op de link of bijlagen en neem contact op met de Fraudehelpdesk.

  Als ondernemer loopt u daarnaast het risico dat cybercriminelen uit uw naam communiceren. Wilt u maatregelen nemen om het risico te verkleinen dat iemand aan de haal gaat met uw bedrijfsgegevens? Bekijk dan de adviezen voor ondernemers van de Fraudehelpdesk. Ook bieden we vanuit KPN phishingtesten om uw medewerkers te testen en trainen op het herkennen van phishing.

  En verder

  ACM en KPN waarschuwen voor slamming

  Na één belletje ongewild vastzitten aan een telefoonabonnement bij een andere provider. Het overkomt steeds meer MKB’ers: slamming. Wat kunt u hieraan doen?

  Lees meer

  Preview van de Samsung Galaxy S8

  Speciaal voor u zijn we naar Londen gegaan om als eerste de S8 en de S8+ te testen. Wilt u weten waarom deze prachtige toestellen zeer geschikt zijn voor zakelijk gebruik?

  Lees meer

  097-nummers voor laptops en tablets

  Er dreigt een tekort te ontstaan aan 06-nummers. Voor alle mobiele datatoepassingen worden
  097-nummers verplicht. Wat betekent dat voor u?

  Lees meer

  Zakelijk VOIP-bellen toename 30% per jaar

  Uit onderzoek blijkt dat zakelijke VoIP-telefonie groeit met gemiddeld 30% per jaar. Waarom kiezen veel ondernemers massaal voor VoiP?

  Lees meer

  Gerelateerde artikelen