097-nummers voor laptops en tablets

Er dreigt een tekort te ontstaan aan 06-nummers. Daarom heeft de overheid besloten dat 06-nummers voortaan alleen voor mobiele telefoons zijn. Voor alle andere mobiele datatoepassingen worden 097-nummers verplicht. Wat komt hierbij kijken en wat betekent dat voor ondernemers?

Van vuilniscontainers tot snoepautomaten. We koppelen steeds meer apparaten aan 06-nummers. Hierdoor gebruiken we nu al 91% van de 60 miljoen 06-nummers die in Nederland beschikbaar zijn.

097-nummers verplicht


Om een tekort aan belbare mobiele nummers te voorkomen, stelt de overheid 097-nummers verplicht voor data-only abonnementen waarmee niet of nauwelijks gebeld wordt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan laptops en tablets, maar ook pinautomaten, alarmsystemen, beveiligingscamera's, slimme energiemeters en thermostaten. 06-nummers mogen alleen nog gebruikt worden voor mobiele telefoons.

Automatisch omzetten

Vanaf mei worden bij alle nieuwe data-abonnementen 097-nummers uitgegeven. In de loop van dit jaar worden ook de nummers van huidige data-only abonnementen aangepast naar 12-cijferige 097-nummers. U kunt gewoon dezelfde SIM-kaart(en) blijven gebruiken. Op sommige apparaten zult u eenmalig de instellingen voor mobiel internet moeten aanpassen. Zodra uw SIM-kaart(en) aan de beurt is (zijn), sturen wij u een brief hierover.

Meer weten?

Op onze website vindt u meer informatie over de invoering van 097-nummers. Wilt u het naadje van de kous weten? Dan is de uitleg en de factsheet voor telecomproviders op de site van de ACM interessant voor u.

Gerelateerde artikelen