Bedrijven vaker slachtoffer van slamming

Na één belletje ongewild vastzitten aan een telefoonabonnement bij een andere provider. Het overkomt steeds meer MKB’ers: slamming. Wat kunt u hieraan doen?

Krijgt u telefonisch een aanbieding voor een goedkoper contract? Wees dan alert. Eén keer ja zeggen is genoeg om vast te zitten aan een contract dat u helemaal niet wilt. Zonder dat u uw handtekening hebt gezet.

Zo werkt slamming

Slamming of lijnkaping is de ongewenste overname van het telecomabonnement van een (zakelijke) eindgebruiker door een telecomaanbieder. Elke maand ontvangt onze helpdesk een groot aantal klachten van ondernemers omdat zij slachtoffer zijn geworden. Deze klanten hebben telefonisch een aanbieding gekregen en hier per ongeluk mee ingestemd door een aantal keer ja of nee te zeggen. Per ongeluk? Ja, want de meeste slachtoffers hebben totaal niet door dat zij op dat moment mondeling een nieuw contract afsluiten. Pas bij ontvangst van de factuur van de nieuwe aanbieder of de afscheidsbrief van de oude aanbieder, beseffen ondernemers dat hun contract is overgenomen.

Ondernemers doelwit

De ongewenste overname van de telefoonaansluiting door andere partijen kwam een aantal jaren geleden vooral voor bij consumenten. De laatste jaren neemt het aantal klachten van ondernemers binnen het MKB, fors toe. Sinds 2014 zijn consumenten beter beschermd door wetgeving en kan een nieuw contract pas tot stand komen als deze schriftelijk wordt bevestigd. Voor zakelijke gebruikers geldt dit vereiste niet en is mondelinge toestemming al genoeg.

Schade door slamming

Lijnkaping is erg vervelend. Niet alleen kost het u tijd en moeite om van het nieuwe ongewenste contract af te komen. U kunt ook te maken krijgen met financiële schade door overstapboetes en juridische kosten. ACM heeft daarom de markt onlangs nog expliciet gewaarschuwd voor slamming. 

Wetswijziging nodig

Net als ACM (de Autoriteit Consument & Markt) en MKB brancheorganisaties, pleit KPN ervoor dat ook bij ondernemers een handtekening nodig is bij een overstap naar een andere telecomaanbieder. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig. Tot dit moment zult u als ondernemer zelf goed moeten opletten.

Voorkomen

De meest effectieve manier om een ongewenste overstap te voorkomen is simpel: Vraag goed uit met welke partij u te maken heeft. Is het echt een medewerker van KPN? Of iemand die zogenaamd namens KPN belt? Zeg geen ja of nee, hooguit ‘geen interesse’ of verbreek de verbinding. Bent u wel geïnteresseerd? Spreek dan heel nadrukkelijk uit dat u niet telefonisch instemt, maar eerst een voorstel per e-mail wilt ontvangen. Lees vervolgens dit voorstel goed door, het komt voor dat als u niet reageert op deze e-mail, u vervolgens toch overgezet wordt naar een andere partij.

 

Slachtoffer?

Bent u telefonisch misleid en slachtoffer van slamming?

  1. Stuur direct een brief of mail naar de nieuwe aanbieder bij wie u ongewild een contract hebt. In deze brief of mail eist u herstel van de aansluiting en de overeenkomst met de oude aanbieder. Verzoek tevens om de bevestiging dat u geen contract hebt met de nieuwe aanbieder. Gebruik hiervoor de voorbeeldbrief van ACM.
  2. Ondanks dat de oude aanbieder geen mogelijkheden heeft om de situatie ongedaan te maken, kunt u altijd contact opnemen met onze helpdesk. Na uw melding gaat KPN in ieder geval uw klacht doorgeven aan de nieuwe aanbieder met het verzoek om uw klacht zo snel mogelijk op te lossen. De KPN helpdesk is 24/7 gratis bereikbaar via 0800 - 0403.

En verder

Valse KPN facturen? Zo pakken we ze aan

Vroeger gebeurde het telefonisch. Vandaag de dag vooral online: phishing. Hoe voorkomen we dat ondernemers slachtoffer worden?

Lees meer

Preview van de Samsung Galaxy S8

Speciaal voor u zijn we naar Londen gegaan om als eerste de S8 en de S8+ te testen. Wilt u weten waarom deze prachtige toestellen zeer geschikt zijn voor zakelijk gebruik?

Lees meer

097-nummers voor laptops en tablets

Er dreigt een tekort te ontstaan aan 06-nummers. Voor alle mobiele datatoepassingen worden 097-nummers verplicht. Wat betekent dat voor u?

Lees meer

Zakelijk VOIP-bellen toename 30% per jaar

Uit onderzoek blijkt dat zakelijke VoIP-telefonie groeit met gemiddeld 30% per jaar. Waarom kiezen veel ondernemers massaal voor VoiP?

Lees meer

Gerelateerde artikelen