KPN is technologiepartner in droneproject Medical Drone Service

KPN is partner van project Medical Drone Service. Hiermee willen we de toegevoegde waarde van een betrouwbaar 4G- en vooral 5G-netwerk laten zien voor de drone ontwikkeling. De pilot draait om de inzet van een medische drone, waarmee bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorginstellingen worden vervoerd. KPN levert de communicatieverbindingen voor de testvluchten die de komende drie jaar plaatsvinden. Na die proefperiode moet duidelijk zijn welke bijdrage drones daadwerkelijk leveren in het brengen van medische hulpmiddelen op het juiste moment en op de juiste plaats.

Drones gaan binnen een aantal jaren een prominente rol spelen in ons leven. Ze bieden commercieel en maatschappelijk grote kansen en vormen een efficiënt, veilig en duurzaam alternatief voor huidige vervoersmiddelen. Om de sector letterlijk en figuurlijk veilig te laten vliegen is een betrouwbaar mobiel, 5G-netwerk nodig. Dat stelde Jacob Groote, executive vice president (evp) 5G van KPN, reeds een jaar terug.

Connectiviteit is key

Die boodschap is nog steeds actueel. Ook voor het droneproject Medical Drone Service, waarbij Erasmus MC, bloedbank Sanquin, ANWB, PostNL en dronebouwer Avy samenwerken, zijn de communicatieverbindingen een essentiële factor. Zeker omdat daarmee buiten het zicht van de piloot kan worden gevlogen, in luchtvaarttermen heet dit ook wel Beyond the Visual Line of Sight (BVLOS). 'Met onze connectiviteit en data-infrastructuur moeten we de randvoorwaarden leveren om drones op een goede, veilige en betrouwbare manier te laten vliegen tot maximaal 120 meter hoog', aldus Groote. 'De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de onbemande luchtvaartuigen altijd onder controle zijn. We zijn immers niet gewend dat er op die hoogte om mobiele dekking wordt gevraagd.'

Amsterdam Drone Week

De taken van drones kunnen heel divers zijn. Zo worden ze ingezet voor logistieke taken, maar ook voor veiligheidssituaties waarbij hoge kwaliteit videobeelden van groot belang zijn. In het geval van de pilot met de medische drone speelt ook de maatschappelijke relevantie een belangrijke rol. Het gaat soms immers letterlijk om mensenlevens. Begin december wordt de medische drone getoond op de stand van KPN, ANWB en Avy tijdens de Amsterdam Drone Week in de RAI. Daarna zullen er vele testvluchten mee worden uitgevoerd. Als de pilot een succes blijkt, is het de bedoeling om de medische drone structureel in te zetten.

KPN ziet veel potentie in drones en zeker in de maatschappelijke impact ervan. 'Wij zijn er zeker van dat Unmanned Air Mobility een hoge vlucht gaat nemen en willen hier graag aan bijdragen.' Niet voor niets heeft KPN al flink geïnvesteerd in de inzet van drones en worden er proeven mee gedaan in combinatie met 5G in de zogeheten 5G FieldLabs. Hierbij zijn onder andere dronetoepassingen getest in de agrarische sector.

Precisielandbouw

Zo zijn onbemande luchtvaartuigen ingezet voor de precisielandbouw. Met behulp van beelden die drones maken is het bijvoorbeeld mogelijk om gewassen te inspecteren en te controleren op ziektes. Ook kan heel nauwkeurig worden bepaald waar en hoeveel gewasbeschermingsmiddelen moeten worden toegediend.

Los van alle inspanningen die KPN levert, verwacht Groote dat het aantal drones in ons luchtruim de komende jaren aanzienlijk zal toenemen. Daarvoor moet er niet alleen eerst een 5G-netwerk klaarliggen, ook moeten partners en publieke en private partijen met elkaar samenwerken. 'Er moet een ecosysteem worden gebouwd waarbinnen eenduidige regels zijn, een toezichthouder die controleert of de regels worden nageleefd en partijen die hoogwaardige drones plus technologie leveren om ze autonoom te laten vliegen.'

Meer weten?

Lees meer over de toepassingen van 5G op kpn.com/5g. Of meld je aan voor een sessie in de Digital Dutch Xperience


Foto header: PostNL

Gerelateerde artikelen