Invacare creëert scootmobiel van de toekomst met IoT van KPN

Er wordt binnen de zorg steeds vaker gebruik gemaakt van het Internet of Things (IoT). Door zorghulpmiddelen te verbinden met het internet ontstaan namelijk nieuwe kansen. Een recent voorbeeld is Invacare, die hun nieuwe elektrische scootmobiel connected maakt. Deze slimme scootmobiel vergroot de mobiliteit, zelfstandigheid en vrijheid van gebruikers. Daarbij biedt het ook verschillende voordelen voor de leveranciers van scootmobielen en hun dienstverlening.

Als producent ben je altijd bezig om je product te verbeteren en meer waarde toe te voegen voor de eindgebruiker. Zo ook Invacare. Voor scootmobielgebruikers is het namelijk erg vervelend als de accu’s tijdens de rit leeg zijn. De angst hiervoor kan een obstakel zijn om op pad te gaan, zeker bij slecht weer. Daarom heeft Invacare samen met KPN en Conneqtech een slimme scootmobiel ontwikkeld die deze onzekerheid wegneemt.

Mobiliteit is vrijheid

‘Invacare's elektrische scootmobielen geven mensen met beperkte mobiliteit meer autonomie. Door mobiel te zijn kunnen ze het leven van alledag op hun eigen manier invullen’, aldus Mark Monteiro, Head of New Business Development bij Invacare. ‘We hebben onze scootmobiel slim gemaakt door deze te voorzien van connectiviteit van KPN en een elektronische module van Conneqtech. Zo geeft deze ‘slimme scootmobiel’ realtime data door over de scootmobiel, die we vertalen naar een informatieve app voor de eindgebruiker en een dashboard voor de hulpmiddelenleverancier.’

De juiste connectiviteit

‘De scootmobiel is voorzien van LTE-M connectiviteit van KPN. Daarmee hebben we overal goede netwerkverbindingen, kunnen we data van de scootmobielen veilig ontvangen en zijn we voorbereid op de toekomst van mobiele communicatie. LTE-M connectiviteit van KPN heeft een snelle reactietijd, is energiezuinig en geschikt voor permanente meting van signalen. Door de power save modus kan efficiënt met energie worden omgegaan. Zo gaan batterijen langer mee en kunnen de sensoren zonder menselijk contact jarenlang op 1 plek blijven zitten.’

Gebruikersgemak met app

De slimme scootmobiel vergroot het gebruiksgemak op verschillende manieren. Centraal hierbij staat een app die de gebruiker op afstand inzicht geeft in de laadtoestand van de accu’s. Deze app toont nauwkeurig de laadstatus, zodat goed te zien is hoeveel er nog met de huidige accu’s gereden kan worden. Dit verlaagt de drempel om erop uit te gaan, ook naar bestemmingen die wat verder van huis zijn. De app geeft ook een melding als de accu’s opgeladen moeten worden of als de scootmobiel een storing heeft. De gebruiker kan daarnaast kiezen voor een locatievolgsysteem. Dit is bijvoorbeeld handig als er tijdens een rit onverhoopt iets kapotgaat. De monteur is dan snel ter plekke om het probleem op te lossen. En mocht de scootmobiel gestolen worden, dan kan Invacare met de locatiebepaling helpen bij de opsporing.

Dashboard voor hulpmiddelenleveranciers

Niet alleen de gebruiker profiteert van de connectiviteit, maar ook de hulpmiddelenleverancier die bij de scootmobiel service verleent. Invacare heeft een speciaal dashboard ontwikkeld voor het beheer van de slimme scootmobielen. Dit biedt diverse mogelijkheden om de dienstverlening richting de klant te verbeteren:

  • Er kan gekeken worden welk type accu’s het meest geschikt zijn voor de gebruiker. Rijdt deze persoon regelmatig korte afstanden of juist minder vaak en langere afstanden?

  • De hulpmiddelenleverancier kan advies op maat geven over het laden van de accu’s, zodat deze duurzamer en langer gebruikt kan worden.

  • Het dashboard geeft inzicht in de locatie en eventuele storingen. Hierdoor kan de hulpmiddelenleverancier een monteur met de juiste kennis en onderdelen naar de juiste locatie sturen, wat tot meer direct geslaagde reparaties leidt.

  • De hulpmiddelenleverancier ziet gemakkelijk wanneer het tijd is voor preventief onderhoud. Dit voorkomt technische problemen en zorgt voor een efficiëntere inzet van monteurs.

  • De verbeterde service leidt tot een hogere klanttevredenheid en -loyaliteit.

Kwaliteit van leven verbeteren

“Een slimme scootmobiel vergroot de mobiliteit van ouderen en mensen met een beperking”, zegt Mark Monteiro, Head of New Business Development bij Invacare. “Bij Invacare zijn wij altijd bezig met innovatie, gericht op het verbeteren en verduurzamen van onze producten. Ons uitgangspunt is om mensen nóg beter te ondersteunen in hun mobiliteit en daarmee hun gevoel van vrijheid te vergroten. Dankzij de connectiviteit kunnen zij altijd onbezorgd op weg. Ze hoeven niet bang te zijn dat ze ergens stil komen te staan en worden snel geholpen als er toch iets misgaat. De locatiebepaling is ook waardevol voor verzorgers en familieleden die een oogje in het zeil willen houden.’

“Met deze slimme scootmobiel behouden kwetsbare mensen hun bewegingsvrijheid op een veilige manier”, zegt Carolien Nijhuis, directeur van KPN IoT. “Het is een prachtig voorbeeld van hoe het Internet of Things de kwaliteit van leven verbetert. Tegelijkertijd versterkt het de band tussen fabrikant, dealer en gebruiker.”

Benieuwd wat het Internet of Things voor uw organisatie kan betekenen? Onze IoT-experts helpen u graag. Klik op onderstaande button en neem contact met ons op.

Neem contact op

Gerelateerde artikelen