Prorail: Innoveren met LoRa-technologie

Wissels zijn cruciale elementen voor de performance van ons spoorwegnet, zoals routers dat zijn voor het datanetwerk van KPN.

'Bij ProRail zijn we dan ook altijd op zoek naar innovatieve manieren om de wissels in ons spoorwegnet op afstand te kunnen monitoren', zegt Chris Verstegen, Chief Innovation Officer, ProRail.

'Het traditioneel implementeren van monitoringsystemen is een hele onderneming. Als je gaat graven moet je de trein stilzetten en het graven zelf moet heel voorzichtig gebeuren. Dan heb ik het nog niet eens over de hinder voor onze reizigers en de kosten. Het was altijd moeilijk om snel tot testen te komen, je was zo maanden of jaren verder in de dynamiek van een altijd veranderend speelveld. Maar de beweging van Internet of Things (IoT) met LoRa-technologie heeft de innovatieve beweging verder versneld bij ProRail.'

De beweging 'From Talking to Testing’

Chris vertelt verder: 'We onderzoeken door te doen, gewoon te beginnen. Samen met KPN zijn we een LoRa-pilot gestart, waarin we onderzoeken of via het LoRa-netwerk met nieuwe slimme sensoren wissels gemonitord kunnen worden. Wat IoT met LoRa onder meer zo veelbelovend maakt: het biedt mogelijkheden om makkelijker, sneller, goedkoper sensoren te plaatsen zonder de trein stil te zetten.

We focussen ons in de pilot op het monitoren van de temperatuur van wissels. Als we dat goed onder controle hebben kunnen we het concept breder uitrollen en kunnen we bijvoorbeeld ook trillingen en luchtvochtigheid gaan meten. Deze monitoringoplossing met LoRa-technologie kost veel minder dan traditionele monitoringsystemen. We zijn zeer positief over de snelheid waarmee we de pilot hebben kunnen doen! Tussen de ideevorming en het vastklikken van de sensoren op de wissels zaten slechts een paar weken. In één nacht zijn de sensoren met magneten aan het spoor geklikt. De implementatiesnelheid is echt ongekend. In deze pilot trekken we met KPN als collega-infrabeheerder op. Het pilot-traject met KPN is een open samenwerking, een open innovatietraject. Als launching customer willen we meewerken, samen met KPN ontdekken en innoveren.

In deze nieuwe wereld kijken we naar diverse ontwikkelingen. Voor innovatieve trajecten heb je een wendbaar proces nodig met partijen met de juiste attitude. LoRa-technologie is één van de ontwikkelingen waar we op inzetten. Als de pilot slaagt biedt dat veel mogelijkheden voor de toekomst: uiteindelijk kunnen we dan onze meest cruciale assets in het spoorwegnet onder een soort permanente hartbewaking houden en daarmee het treinverkeer maximaal in beweging houden en sturen.'

Gerelateerde artikelen