KPN brengt 5G naar Brainport Industries Campus Eindhoven

Op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft KPN een tweede locatie van het Industry 5G FieldLab. Terwijl de vestiging in Rotterdam bij Shell Pernis zich richt op de procesindustrie, richt de vestiging in Eindhoven zich op 5G in de maakindustrie.

Reden voor deze locatie is dat de maakindustrie waar BIC in Eindhoven zich op richt, andere usecases kent dan de procesindustrie bij onder andere Shell Pernis. Samen met BIC stelt KPN 5G beschikbaar om gerichte Smart Industry-projecten op te zetten met de nieuwe generatie van mobiele netwerken. KPN is tevens lid van het ook op BIC gevestigde High Tech Software Cluster, waarmee de eerste projecten worden opgezet. Nadrukkelijk wordt ook de samenwerking gezocht met andere Smart Industry FieldLabs die op BIC gevestigd zijn. 

5G indoor beschikbaar

De klanten van KPN in de maakindustrie en gevestigde partijen op de BIC krijgen de kans om in een representatieve omgeving kennis te maken met de voordelen van 5G. KPN stelt op de BIC per direct 5G indoor beschikbaar, inclusief de 3,5 GHz frequentie die bij uitstek geschikt is om usecases met veel bandbreedte te testen.

Paul Cobben, KPN’s sector developer manufacturing: ‘Met 5G indoor op 3,5 GHz kunnen we nu al aan de slag, in tegenstelling tot 3,5 GHz outdoor die pas in 2022/2023 valt te gebruiken.’ Verder combineert KPN 5G indoor met Ultra Wide Band (UWB). UWB wordt gebruikt om objecten op de fabrieksvloer en in magazijnen realtime te volgen. Hun positie valt tot op 30 centimeter nauwkeurig vast te stellen, maar vaak zelfs nog nauwkeuriger. Bekijk hier hoe de Johan Cruijff ArenA de COVID Buzzer, op basis van UWB, heeft getest


Kijk deze animatie over de toepassingen van 5G in de maakindustrie:Voor BIC is de komst van KPN een nieuwe stap in de creatie van de fabriek van de toekomst. Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (VolkerWessels) en verantwoordelijk voor BIC: ‘Dat KPN 5G naar de Brainport Industries Campus heeft gebracht is een nieuwe schakel in ons ecosysteem. Hiermee laten we onze aantrekkelijkheid zien voor innovatieve bedrijven als KPN, maar bieden we tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor onze reeds aanwezige huurders. De toekomst wordt bepaald door een fijn samenspel van hardware, software en ondersteunende voorzieningen. Juist die combinatie maakt BIC onderscheidend.’

Veel inzichten over 5G

‘Ik ben trots dat we onze volgende stap zetten met 5G, nu specifiek gericht op 5G indoortoepassingen in de maakindustrie’, zegt Jacob Groote, EVP Innovatie & Partners bij KPN. ‘We willen samen met onze partners op BIC en onze klanten leren over 5G op de fabrieksvloer en in magazijnen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor andere indoor omgevingen zoals ziekenhuizen en logistieke centra veel inzichten zal opleveren.’ Cobben: ‘In dit 5G FieldLab voor de maakindustrie kunnen we straks iedereen laten zien welke 5G indoor use cases in een fabrieksomgeving mogelijk zijn. Denk hierbij aan virtual en augmented reality voor productiebesturing, autonome AGV’s (automated guided vehicles) zoals DHL die al heeft ingezet, en 4K-camera’s voor kwaliteit en veiligheid, om er maar een paar te noemen. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om betrouwbaarheid en hele lage vertraging in het netwerk.'

Cobben vervolgt: 'Ook het kunnen ontsluiten van grote aantallen draadloze sensoren gaat een belangrijke rol spelen bij verdere uitrol van Internet of Things (IoT). Hiermee maken we duidelijk dat 5G voor zeer verschillende usecases tegelijkertijd kan worden ingezet. We gaan graag in gesprek over de meerwaarde van een ‘wireless factory’ met onze partners en klanten hier op de BIC.’

Robots samen laten werken

Bij flexibele productie kan 5G modulair opgebouwde machines en andere productiemiddelen aan elkaar koppelen, hiermee zijn series van verschillende omvang te maken. 5G maakt het ook mogelijk robots in teams met elkaar te laten samenwerken. Dit vereist een uiterst snelle reactietijd (low latency), want de ene robot kan bij teamwerk niet lang op de andere wachten. Ook bij de inzet van AGV's die steeds vaker door algoritmes in de cloud worden aangestuurd, speelt 5G een belangrijke rol. Deze geavanceerde karretjes vervangen steeds vaker handmatig werk in magazijnen en fabrieken. Ze worden vooral gebruik om materialen en goederen te verplaatsen en om machines te herbevoorraden . 

Producten slimmer maken

5G sluit ook aan op het nieuwe businessmodel dat in de maakindustrie zijn intrede doet: servitization. In plaats van producten te verkopen wordt een bepaald resultaat als een dienst verkocht. Met 5G zijn producten ook slimmer te maken en met elkaar of met hun omgeving te verbinden, maar zijn ook interactief te maken. Als lid van de High Tech Software Cluster onderstreept KPN het belang van een naadloze samenwerking tussen innovatieve hardware, draadloze 5G-netwerken en intelligente software. Die samenwerking is cruciaal voor de ontwikkeling van relevante producten en applicaties in de smart industry.

Meer weten

Lees meer over de andere 5G FieldLabs. Of blijf als eerste op de hoogte van de 5G-ontwikkelingen en meld je hier aan om uitgenodigd te worden voor één van onze 5G netwerkbijeenkomsten.

Gerelateerde artikelen