Aantrekkelijker wonen, werken en recreëren dankzij 5G

Amsterdam Zuid-Oost beschikt over een 5G-netwerk. Samen met de Gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff ArenA onderzoekt KPN in dit 5G Field Lab hoe deze technologie het wonen, werken en recreëren in de stad en in de buurt leuker en veiliger kan maken.

'Als facilitator van evenementen willen wij bezoekers aan het stadion een onvergetelijke ervaring geven,' zegt Henk van Raan, CIO en innovatiemanager van de Johan Cruijff ArenA. 'Met 5G-technologie kijken we op een andere manier naar de reis die bezoekers afleggen van huis naar stadion, het bijwonen van een evenement en uiteindelijk de reis terug. Hoe kunnen wij die ervaring makke­lijker, leuker, veiliger en completer maken?' Dat zie je in deze video:


'Een 5G-netwerk is sneller en veiliger dan de netwerken nu en kan bovendien meer data verwerken. Er is ruimte genoeg voor tien­duizenden concertbezoekers om exclusieve beelden mobiel te ontvangen of om zelf videobeelden van hoge resolutie te uploaden naar socialmediakanalen. 'Misschien kunnen we mensen ter plekke hun eigen videoregistratie laten maken. Bijvoorbeeld door, in samenwerking met de organisator van het evenement, camerabeelden uit meerdere invalshoeken beschikbaar te stellen.'

'Voetbalfans in het stadion zouden tijdens de wedstrijd kunnen meekijken met de virtuele scheidsrechter. Door augmented reality zouden ze extra informatie kunnen ontvangen, wanneer ze hun mobiel op de grasmat richten.' De Johan Cruijff ArenA wil voorop lopen in het bieden van fan-experience. Van Raan vervolgt: 'Wij willen dat creativiteit de grens is van wat mogelijk is, niet technologie.'

Benieuwd wat 5G-technologie voor uw organisatie kan betekenen? Neem een vervolgstap in uw digitale transformatie en kom langs in de KPN Digital Dutch Xperience.

Meld u aan voor een sessie

Bezoekersstromen

Het draait uiteraard niet alleen om het fun-aspect. In de buurt van het stadion bevinden zich nog twee evenementlocaties, meerdere horecagelegenheden, winkels, kantoren, een metro- en treinstation en een woonbuurt. Evenementbezoekers komen met de auto in duizendtallen vanaf de snelweg het gebied in om een parkeerplaats te zoeken. Idealiter worden deze verkeersstromen vanuit een centraal commandocentrum in juiste banen geleid. In het stadion gebeurt dit al met bezoekers, maar met grotere netwerkcapaciteit kunnen bezoekers ook buiten het stadion worden begeleid, waardoor ze sneller uit en thuis zijn. Van Raan legt uit: 'Wij weten dat er met bepaalde evenementen vijfduizend voertuigen onderweg zijn, die binnen een half uur arriveren. Met realtime data van sensoren en camerabeelden kunnen wij bezoekers via een andere route naar het stadion laten komen en ze sneller op hun stadionstoel of naar het treinstation begeleiden.' 

Veiligheid en controle 

Met grote mensenmassa’s in een relatief klein gebied is er behoefte aan snel contact met bijvoorbeeld politie. Met 5G-technologie kan een deel van het mobiele 5G-netwerk worden afgeschermd en ingericht voor exclusief gebruik door hulpdiensten. Het 5G field lab biedt ons de mogelijkheid in een gecontroleerde omgeving te onderzoeken waar we in de praktijk allemaal tegenaan kunnen lopen,” zegt Van Raan. 'Stel dat iemand onwel wordt in zo’n mensenmassa, dan willen we dat snel kunnen detecteren en op reageren.” Ook in het geval van een dreiging of andere onrust kan met behulp van camera’s en sensoren een incident in een vroeg stadium worden gedetecteerd. Dit verbetert de veiligheid van de bezoekers in het gebied.

Toekomstplannen

Joost Steltenpool, onder andere verantwoordelijk voor netwerkinnovaties bij KPN, legt uit dat het 5G Field Lab in Amsterdam bedoeld is om te experimenteren, om de mogelijkheden te onderzoeken in een gebied dat nog steeds in ontwikkeling is. 'De eerste televisieprogramma’s waren registraties van hoorspelen omdat men geen idee had wat te doen met beeld. Vergelijk dit met de begintijd van de mobiele telefoon: men kon zich niet voorstellen zo’n apparaat nodig te hebben. En kijk naar onze tijd nu!' Een goed voorbeeld is de ontwikkelingen die VR gaming doormaakt. Dat zie je in deze video van de KPN 5G-test 'Exodus Burned' met Arie Boomsma:



In Amsterdam Zuidoost wordt nog steeds gebouwd. De uitdaging is wonen, werken en evenementen zo goed mogelijk naast elkaar te laten bestaan, aldus Steltenpool. Binnen het field lab wordt ook een 5G-straat opgezet, waar bewoners de beschikking krijgen over een supersnel netwerk. 'Samen met partners en bewoners onderzoeken we wat connectiviteit met 5G-technologie deze buurt kan brengen,' legt Steltenpool uit. Een voorbeeld: 'Dit is een buurt waar verschillende talen gesproken worden. Er zijn al apps die een ingesproken tekst onmiddellijk in een andere taal omzetten en via Bluetooth naar de oordopjes van een gesprekspartner versturen. Stel je voor dat we een straat krijgen waar iedereen met elkaar kan communiceren, ongeacht hun moedertaal. De mogelijkheden zijn eindeloos en de techniek is niet langer de beperkende factor.'

COVID Buzzer van KPN getest bij Johan Cruijff ArenA Tour

Anderhalve meter afstand. Iedereen heeft ermee te maken en soms is het best lastig om in te schatten wat de juiste afstand is. Om bezoekers te helpen heeft KPN met partner Advanced Solutions Nederland (ASN) de COVID Buzzer ontwikkeld. De buzzer is een apparaatje dat gaat trillen en knipperen als iemand binnen 1,5 meter afstand komt op basis van Ultra-Wideband technologie. Een innovatie die ook kan bijdragen aan het veilig bezoeken van wedstijden en concerten.

In de COVID Buzzer zit een zogenaamde Ultra Wide Band Sensor die aangesloten is op het netwerk. Hiermee kun je vergeleken met bluetooth veel preciezer en sneller vaststellen waar iemand is. De buzzers communiceren onderling en houden zo de afstand van anderhalve meter in de gaten. De COVID Buzzer is ook volledig anoniem waardoor de privacy van de bezoeker gewaarborgd is.

Foto header: Esther Quelle NRC

Gerelateerde artikelen