Schuif een plek op in de waardeketen met servitization

De transitie richting rijkere vormen van dienstverlening, zoals installatie, onderhoud en training, wordt ook wel servitization genoemd. Door deze nieuwe diensten te ontwikkelen kunt u meer omzet genereren, uw klanten nog beter van dienst zijn en u beter onderscheiden van de concurrentie.

De unieke waarde van producten zelf neemt af, waardoor prijs in toenemende mate de enige onderscheidende factor is. Om aan deze ‘race to the bottom’ te ontkomen, kiezen veel organisaties ervoor om door middel van uiteenlopende varianten van servitization extra waarde te creëren. Producteigenschappen worden minder belangrijk, juist de dienst die u kunt leveren wordt de onderscheidende factor.


IoT is een noodzakelijke eerste stap bij het maken van zo’n onderscheidend product

Door met Internet-of-Things-technologie producten slimmer te maken, ontstaan er namelijk tal van mogelijkheden om met uw product relevant te blijven voor klanten en op te schuiven in de waardeketen. As-a-service en Product-as-a-Service (PaaS) helpt u met het creëren van een duurzaam concurrentievoordeel: u levert niet alleen een product, maar biedt uw klanten een totaaloplossing.

Servitization

In de paper ‘Extra productwaarde door servitization’ vindt u meer informatie over wat servitization inhoudt, waarom servitization interessant is voor bedrijven in de maakindustrie en welke vormen servitization er zijn:

  • Service als noodzaak
  • Service als toegevoegde waarde
  • Service als business
  • Service is de business

Niet alleen wordt de definitie van de vier vormen verteld, ook worden ze verduidelijkt aan de hand van korte client cases.

Nieuwsgierig wat Internet of Things voor uw organisatie kan betekenen?
Onze IoT-experts beantwoorden graag uw vragen

Ontvang persoonlijk advies