Kantelpunt in de digitalisering van de zorg

Door corona leerde Nederland dat zorg op afstand heel goed mogelijk is. Dat het voor veel patiënten en zorgverleners zelfs een uitkomst is. Digitaliseerde de zorg voor de coronaperiode al, in de maanden na de uitbraak versnelde dit enorm. De zorg bereikte een kantelpunt: de groep die digitalisering omarmde was zó groot, dat terugkeer naar het oude eigenlijk niet meer mogelijk was. Het begin van hybride werken in de zorg.

In 2020 onderzocht KPN de inzet van digitale middelen tijdens de coronaperiode. Daarvoor spraken we met bestuurders van kleine en grote instellingen en zorgverleners zelf, uit de 1e en 2e lijn. Opvallend was dat bijna alle deelnemers de meerwaarde van online consulten (uiteindelijk) zagen. En dat het goed werkte, soms beter dan een fysiek consult – bijvoorbeeld voor cliënten die een prikkelarme omgeving nodig hebben.

Ook waren zorgverleners enthousiast over de saamhorigheid die loskwam: collega’s werkten intensief samen en hielpen elkaar. Zowel om de toevloed aan coronagerelateerde zorg aan te kunnen, als praktisch, bij de opzet van online consulten. Online collegiaal overleg werd veel en graag gebruikt. En dat blijft, stelden meerdere deelnemers. Naast beeldbellen – voor patiënt- en collegiaal overleg – noemden de deelnemers aan ons onderzoek behandelmodules en elektronische patiëntdossiers als andere voorbeelden van digitalisering.


Whitepaper: Digitale zorg dichtbij

Lees in dit whitepaper hoe de zorg een kantelpunt bereikte in digitalisering, over de 3 factoren voor succesvolle omwenteling en hoe je in 3 stappen tot meer wendbaarheid komt.

Download


Maar ook zijn er nog gesignaleerde drempels. Er zijn systemen die goed werken in de zorg, maar die vereisen wel dat de hele keten ermee werkt. Lang niet alle patiënten hebben de benodigde apparatuur, de toegang of de vaardigheden om te beeldbellen. En ook voor zorgprofessionals vraagt het hybride werken om aanpassingen. Hoe deel je bijvoorbeeld veilig medische gegevens als je werkt vanuit huis? Welke technologie heb je nodig voor succesvol hybride werken?

Een moderne werkplek uit de cloud is een must als je medewerkers hybride werken, ook als zij al een virtuele werkplek hebben. Want of ze nou vanuit huis werken, bij een cliënt of patiënt thuis zijn of in de eigen instelling, ze willen bij dezelfde data en applicaties kunnen. Voor veel zorginstanties is een werkplek uit de cloud een belangrijk onderdeel van een grotere reis: de reis naar een digitale organisatie.

Lees ook: Met connectiviteit bijdragen aan betere zorg

Dat de zorg die reis begonnen is, is zeker. En het hybride werken zal dit alleen maar meer versnellen. Meer weten over de digitale zorgtransformatie? In het whitepaper 'Digitale zorg dichtbij' leest u meer over de uitkomsten van het onderzoek, onze visie en hoe we uw organisatie kunnen helpen digitaliseren.

Gerelateerde artikelen