IoT: eindeloze mogelijkheden, waar begin je?

Internet of Things (IoT) is een technologie die eindeloos veel mogelijkheden biedt. Dat is prettig, maar meteen ook het lastige eraan. Elk ding, elk apparaat kan ‘smart’ gemaakt worden. Van auto’s en thermostaten, tot wissels in het spoor en boeien in het water. Dat biedt legio mogelijkheden, maar hoe bepaal je wat het meeste waarde heeft en dus de beste IoT-oplossing is voor uw organisatie?

Benieuwd of Internet of Things (IoT) ook interessant is voor úw organisatie?

Bekijk het webinar

Oplossing of verbetering

Hebt u nog geen idee wat Internet of Things (IoT) voor uw organisatie zou kunnen betekenen? Begin dan met het zo concreet mogelijk definiëren van een probleem dat IoT in uw organisatie kan oplossen. Problemen waar IoT het makkelijkst bij kan helpen zijn zaken waar informatie mist en IoT real-time inzicht kan geven of dat er direct gereageerd moet worden door verbinding te maken. Zijn uw medewerkers bijvoorbeeld vaak hun gereedschap kwijt, of hebt u geen inzicht in de status van uw machines? Wat is het dat u in uw organisatie wilt oplossen of verbeteren, waarom wilt u dat, en zou met behulp van IoT een mogelijke oplossing bedacht kunnen worden? Die vragen beantwoorden gaat vaak het best in een brainstormsessie met medewerkers van zo veel mogelijk verschillende afdelingen. Laat vooral mensen van de werkvloer meedenken om zo de link tussen techniek en praktijk te vinden. Want de match tussen de toepassing die u kiest en de uitdaging die u als organisatie voor ogen hebt, bepaalt uiteindelijk hoe waardevol de oplossing is.

Technisch haalbaar

Het kan ook zijn dat u al een stap verder bent en weet wat de oplossing zou kunnen zijn. Dan is het tijd om uit te zoeken of die toepassing technisch haalbaar of misschien zelfs al beschikbaar is. Hiervoor kunt u in de meeste gevallen het best een technisch specialist inschakelen.

Klein beginnen

Omdat IoT pas echt gaat leven als het in praktijk wordt gebracht, is het zaak om snel die stap te zetten. Begin klein, met wat minimaal nodig is. Heel eenvoudig gezegd: koop een apparaat of plak een sensor op hetgeen u wilt verbinden, zorg voor een verbinding en bekijk wat er met de sensordata in de praktijk gedaan kan worden. Zo kunt u snel testen of wat u bedacht hebt technisch haalbaar en praktisch uitvoerbaar is. En of de data de waarde opleveren waar u op hoopte.

Uiteindelijke oplossing

Zo’n eerste test is vaak nog in een proefopstelling, maar gaat wel om de methoden en technieken die u als uiteindelijke oplossing voor ogen hebt. Betrek ook een aantal medewerkers bij de test. Als het even kan een paar enthousiastelingen en wat critici, voor de beste terugkoppeling. Door klein en praktisch maar wel met het grotere doel voor ogen te beginnen, worden er geen onnodige investeringen gedaan. Mocht blijken dat de oplossing niet is wat u gehoopt had, dan kunt u ook tijdig op de rem trappen zonder dat er geïnvesteerd is in de grootschalige uitrol.

Businesscase

Met de gegevens die de praktijktest oplevert, kunt u een businesscase maken. Hierbij brengt u in kaart wat de IoT-oplossing u kost en wat deze oplevert. Betrek in die berekening alle drie de pijlers van IoT: de techniek, de mensen en de processen. Pas als u vanuit alle invalshoeken de kosten en de waarde van IoT kent, is de businesscase in zijn geheel te maken. En in de meeste gevallen blijkt de waarde van IoT-oplossingen veel hoger dan de kosten. Bekijk hier een aantal inspirerende IoT-businesscases.

In deze serie blogs kunt u ook lezen wat IoT precies is, wat de grootste krachten van IoT zijn en welke valkuilen er zijn. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over security, beheersbaarheid, verwachtingsmanagement en techniek gerelateerd aan IoT.


Zelf aan de slag met IoT

Bekijk het webinar of neem gelijk contact op met een expert.Carolien Nijhuis

Carolien Nijhuis is managing director Internet of Things (IoT) bij KPN. Met een brede achtergrond in o.a. security services, IT solutions, innovatie en internationale data services brengt zij in haar huidige rol deze expertise samen om Internet of Things van hype tot waarde voor klanten te brengen. 'IoT is disruptief in elke industrie. We zien een enorme groei in de IoT-markt; er is een toenemende behoefte aan nieuwe toepassingen waarmee organisaties efficiënter kunnen werken, hun klanttevredenheid laten stijgen of zelfs volledig nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. We helpen onze klanten graag om snel en schaalbaar de echte waarde van IoT voor hun bedrijf te kunnen ervaren'.

- Auteur: Carolien NijhuisBenieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen