Als ondernemer wil je ict-oplossingen die passen bij de uitdagingen van jouw bedrijf. Maatwerk is belangrijk. Dat is wat KPN en haar Business Partners bieden. Je zit aan tafel met iemand die je wensen begrijpt. En samen met KPN je bedrijf verder helpt. Op KPN Digital Dutch lees je de verhalen achter de meest innovatieve oplossingen. Deze keer: hoe 5G de productiviteit van petrochemie-multinational Verwater een boost gaf.

Geen vast internet op haventerrein? Verwater gebruikt 5G als oplossing

Op sommige werkplekken zijn internetsnelheid en bandbreedte nog een struikelblok. Bijvoorbeeld als je snel 3D-beelden wilt kunnen uitsturen op 4K-kwaliteit. Neem de plekken waar Verwater werkt: uitgestrekte terreinen in havens en industriegebieden, waar geen kabel aangelegd mag worden. De wereldwijd opererende aannemer voor petrochemische en industriële installaties was tot voor kort op dit soort plekken afhankelijk van 4G. Tot het bedrijf twee jaar terug bij zijn ICT-partner Venéco vroeg om het connected maken van een werkterrein in het Botlekgebied.

“We verzorgen voor Verwater al jaren diensten op het gebied van connectiviteit, ICT en telecom” vertelt Sven Groeneveld, accountmanager bij Venéco. “Op die locatie was het bereik dermate slecht dat we met 4G niets konden. En bekabeld internet was dus onmogelijk, omdat we daar niet mochten graven. Verwater verzorgt daar het onderhoud van grote olietanks. De medewerkers verplaatsen zich dus ook veel over het terrein heen.”

Indrukwekkende snelheid

Venéco pakte de handschoen op en bedacht samen met partner KPN een oplossing. “5G was toen nog minder vanzelfsprekend, want de dekking was een stuk minder uitgebreid dan nu. Maar KPN was druk bezig met de ontwikkeling en uitrol. Dus vonden we dit een mooie gelegenheid om te kijken of daar een oplossing lag.”

Raoul Steenkamp is Business Partner Manager bij KPN: “We waren op dat moment bezig met een project om beter gebruik te maken van specifieke eigenschappen van 5G. Denk aan gegarandeerde bandbreedte, of prioritering op het netwerk. De vraag van Verwater was een van de cases die voorbijkwamen. We konden vanuit ons project gebruik maken van vernieuwende technologie: een 5G-router, waarmee we een krachtige verbinding hebben opgezet. De vraag en de beschikbare oplossing kwamen dus mooi bij elkaar. We konden de connectiviteit leveren door middel van een 5G-wifi-netwerk op locatie. Dat leverde indrukwekkende snelheden op: 100 Mbps werd makkelijk gehaald.”


Hand-out Data en Dashboards

Realtime monitoring van data kan helpen om bedrijfsprocessen beter te laten verlopen. Ontdek hoe uw bedrijf daar gebruik van kan maken.

Download


Nieuwe techniek

Groeneveld: “Uiteindelijk hebben we een 80 tot 100 keer hogere snelheid gerealiseerd. Dat heeft de productiviteit flink omhoog gebracht. Verwater-medewerkers op locatie kunnen tekeningen en inspectiebeelden razendsnel doorsturen of ontvangen en bekijken.” Volgens de accountmanager hebben de partijen samen optimaal gebruik gemaakt van de innovatieve oplossingen van KPN, maar ook van de hardwareleverancier. “Kijk naar de vernieuwende techniek aan de kant van de KPN-mast. Maar ook naar zo’n 5G-router en andere apparatuur die we hiervoor gebruikt hebben.”

Venéco was in het project de link tussen de betrokken partijen. Een rol waar Groeneveld zich uitstekend in thuis voelt. “Mijn collega’s en ik proberen altijd mee te denken met de klanten. Het is belangrijk om boven water te krijgen wat ze écht willen, waar ze daadwerkelijk mee geholpen zijn. Als we dat weten, gaan we naar een kennispartner als KPN.”

Doortastend

“Verwater moest het doen met een snelheid van 1 Mbit”, legt Raoul Steenkamp uit. “Je kunt zeggen: ‘We accepteren dat, want dat is volgens de huidige technische maatstaven de max’. Het is mooi dat Sven en Venéco verder wilden kijken en dus bij ons terechtkwamen. Dat is het begin geweest van de oplossing. Als KPN zijn we blij met business partners die zo doortastend zijn. Dat helpt ons bij het innoveren en het ontwikkelen van nieuwe oplossingen.”

Het begint allemaal met strategisch meedenken, vinden beiden. Groeneveld: “Niet vanuit een product of dienst, maar vanuit de achterliggende wens van de klant. Het is belangrijk om de processen van de klant te kennen.” Steenkamp: “Sven weet exact wat er speelt bij zijn klanten op de werkvloer. Hij is betrokken tot op gebruikersniveau en weet precies de goede vragen te stellen.” Groeneveld: “Het is key om een klant altijd zelf in het traject te betrekken. De onderneming gaat er uiteindelijk zelf mee aan de slag. Het perspectief van de klant moet centraal staan. Die weet hoe de werkplek eruitziet en wie de mensen zijn die er werken. Hij staat met de voeten in de klei zeg maar, en kan in een proces direct aangeven of we op de goede weg zitten.”

Sterk vertrouwen

Die aanpak zit in het DNA van Venéco, als regionale ict-dienstverlener die zijn klanten én de omgeving door en door kent. Het levert langdurige samenwerkingen op, en een sterk onderling vertrouwen. Dat is ook het geval bij Verwater. “We hebben bij hen ondertussen het hele ICT-beheer naar ons toe kunnen trekken. Ook vragen ze ons steeds vaker om op over de IT-kant van allerlei uitdagingen op strategisch vlak mee te denken. Zo’n samenwerking, dat is waar we energie van krijgen. En het blijft mooi dat we daarbij aan kunnen haken bij de kennis en innovatiekracht van KPN.”

Gerelateerde klantcases