Dilemma: je ICT helemaal uitbesteden of deels in eigen huis houden?

Beveiliging, catering, schoonmaak. Allemaal diensten die jouw organisatie zonder twijfel heeft uitbesteed. Maar hoe zit dat met ICT? Veel organisaties vinden het spannend om dat buitenshuis te regelen. Toch levert uitbesteden veel voordelen op, zeker als je de transitie maakt naar een digitale organisatie. Dan is uitbesteden eigenlijk onvermijdelijk. Benieuwd? Lees waarom en hoe uitbesteden goed werkt.

Grote kans dat je al de eerste voorzichtige stappen in de cloud hebt gezet. Bijvoorbeeld met applicaties om samen te werken, te communiceren of werk te plannen of delen. Dat smaakt vast naar meer. Want als je wilt toegroeien naar een digitale organisatie, heb je veel voordeel van cloudoplossingen. Tegelijk snappen we het als je twijfels hebt. Want er komt veel op je af. Het is niet even een switch van techniek, het is een complete transitie. Hoe pak je dat aan, wat doe je zelf, wat besteed je uit?

Wat besteed je uit, wat houd je in huis? 

Als je wilt groeien naar een digitale organisatie, kom je vanzelf voor een dilemma te staan: wat gaan we uitbesteden, wat blijven we in eigen huis doen? Veel organisaties voelen bij uitbesteden nog een drempel. Terwijl uitbesteden op veel vlakken al heel normaal is voor organisaties. Zo worden steeds meer niet-primaire diensten uitbesteed zodat ze op afroep beschikbaar zijn op de momenten dat ze nodig zijn. Denk aan diensten als beveiliging, catering of schoonmaak. De voordelen zijn bekend: je hoeft zelf niet meer te investeren in deze niet-primaire specialisten, in hun scholing en in hun voorzieningen. Dat scheelt kosten, energie en tijd. En als je het over ICT hebt, komt daar nog veiligheid bij: een cloudaanbieder kan het zich veroorloven dure securityspecialisten in huis te halen. Terwijl dat als middelgrote ICT-afdeling (bijna) niet meer te doen is.

Impact op je organisatie 

Genoeg redenen dus om door te pakken met de cloud. Maar hoe meer ICT je uitbesteedt, hoe verder je de cloud in gaat en hoe meer je van een beheer- naar een regieorganisatie groeit. Een belangrijk bijverschijnsel waarmee je organisatie dan te maken krijgt: wennen aan standaardisatie. Aan de grote gemene deler, die trouwens voor veel organisaties goed genoeg is. Een cloudtransitie heeft dus veel impact op je organisatie. Maar laat dat niet de reden zijn om ervan af te zien. Er zijn je al veel organisaties succesvol voorgegaan en je hoeft het niet alleen te doen.


Visiepaper: Kies voor regie, houd focus. Vol zelfvertrouwen op weg naar een digitale organisatie

Een paper over de reis naar een digitale organisatie. Waar vaak veel meer bij komt kijken dan een puur technologische ‘switch’.

Download


Begeleiding bij de cloudreis

Elke organisatie doorloopt een eigen cloudreis, in het eigen tempo. Welk tempo je ook kiest, we helpen je jouw bestemming te bereiken. We starten samen en inventariseren wat je huidige situatie en volwassenheidsniveau is. Op basis daarvan maken we een cloudstrategie en cloudplan, inclusief roadmap en helder stappenplan. Welke cloudvormen je gebruikt, hangt af van je specifieke omgeving, doelen, eisen en wensen. Wij zorgen voor een soepele transitie en daarna voor een zorgeloos gebruik. Want waar je eindbestemming ook is – in een public, private, multi- of hybride cloud, of zelfs edge; van aanbieders als Microsoft Azure, AWS of VMWare – wij leveren het allemaal als managed service. Dankzij onze KPI-dashboards houd je altijd controle en overzicht.

Wat kun je van ons verwachten?

  • KPN Managed Cloud: orde in je organisatie, zodat je de cloudreis succesvol voltooit.
  • KPN Applicatie Management: begeleiding bij je gewenste transformatie en modern applicatiemanagement.
  • KPN Cloud Security Services: ondersteuning bij je governance en de technologie voor een veilige en beschermde cloudomgeving.
  • KPN Secure Networking: eenvoudig inzicht in al je netwerkverkeer én bescherming tegen digitale aanvallen.

Ben je er na het lezen van dit artikel uit: meer uitbesteden of in huis houden? Of heb je juist nog twijfels of meer vragen? Wat je antwoord ook is, vraag ons gerust om mee te denken. Dat deden we al bij veel organisaties in Nederland die met hetzelfde dilemma zaten als jij.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen met je cloudreis? Lees dan ook onze visiepaper Kies voor regie, houd focus.

Gerelateerde artikelen