Hoe ziet de hybride werkweek eruit?

Werknemers zijn productiever als ze zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken. Vandaar dat steeds meer organisaties overstappen – of na corona over gáán stappen – op een hybride werksituatie. Daarbij kunnen medewerkers thuis, op kantoor of vanuit een co-working space hun werk doen. Dankzij snelle internetverbindingen, cloud software en moderne collaboration tools is het immers mogelijk om overal te werken. Hoe ziet een hybride werkweek eruit? Hoe kun je die het beste indelen?

Hybride werken wordt het nieuwe normaal na corona. Ondanks de opkomst van concepten als Het Nieuwe Werken en activiteitgerelateerd werken, was thuiswerken tot corona nog een zeldzaamheid. Uit een onderzoek van KPN bleek zelfs dat één op de drie mensen door corona pas voor het eerst thuis aan de slag ging. De toekomst is echter hybride, zo geeft een meerderheid van de bedrijven aan én voorspellen alle experts. En dat vergt een nieuwe manier van werken. Een vooruitblik.

De hybride werkweek is voor iedereen anders

De ideale balans tussen thuis en op kantoor werken ziet er voor iedereen anders uit. De meeste mensen werken het liefst twee à drie dagen vanuit huis. Veel werknemers vinden het fijn om hun eigen dag in te delen en niet dagelijks naar kantoor te hoeven reizen. Overigens zijn niet alle taken even geschikt om thuis te doen. Voor een dag vol vergaderingen is het bijvoorbeeld praktischer om naar kantoor te komen.

Sommige werknemers komen sowieso liever naar kantoor, bijvoorbeeld nieuwe medewerkers die begeleiding van seniors nodig hebben. Ook mensen die thuis veel overlast ervaren of moeite hebben om werk en privé van elkaar te scheiden, zijn productiever in een kantoorsetting. Een hybride werkweek biedt meer keuzemogelijkheden.

Gefocust thuiswerken

Thuis is vooral de plek om gefocust te werken. Je wordt bijvoorbeeld minder snel afgeleid door gesprekken van collega’s. Dankzij cloud-technologie heb je op elk gewenst moment toegang tot documenten en andere bestanden. Zelfs de telefoon opnemen voor een collega is mogelijk via de cloud. Heb je een vergadering? Dan kun je online deelnemen via KPN EEN MKB met Webex of Microsoft Teams. Oftewel: de voorzieningen thuis doen niet meer onder voor kantoor.

Door corona hebben de meeste thuiswerkers inmiddels een aangename thuiswerkplek gecreëerd, waar ze geconcentreerd kunnen werken. Tijdens je thuiswerkdag geniet je van je eigen koffie en maak je zelf een uitgebreide lunch. Door het ontbreken van reistijd houd je meer vrije tijd over, die je bijvoorbeeld aan je kinderen kunt besteden.


Whitepaper: Hybride werken écht laten werken

Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?

Download


Samenwerken en mensen ontmoeten op kantoor

Een werkdag op kantoor is ideaal om bijvoorbeeld zakelijke relaties face to face te ontmoeten, wanneer je veel besprekingen hebt met collega’s of als je met je team wilt brainstormen. Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat taken als coaching en begeleiding, relaties opbouwen met klanten en collega’s, nieuwe medewerkers onboarden, onderhandelen en cruciale beslissingen nemen veel effectiever face to face op kantoor dan thuis plaatsvinden. Het kantoor is ook dé plek om te netwerken. Je kunt bijvoorbeeld net even die ene collega aanklampen in de koffiecorner. Naast plekken om samen te werken, hebben steeds meer kantoren overigens ook aangename stiltewerkplekken.

Onderdeel van het werkconcept van sommige bedrijven is dat het kantoor ook een voorname plek is voor ontspanning. Het nieuwe hoofdkantoor van AFAS in Leusden bestaat bijvoorbeeld voor de helft uit niet-kantoorruimte zoals een entréecafé, yogastudio, gymzaal en klimmuur. CEO Bas van der Veldt vertelde aan Nieuwsuur dat hij niet bang is dat zijn medewerkers te weinig aan hun taken toekomen: “Dat werken doen ze thuis. Hier heb je juist de extra's. De extra's van collega's, van verbroedering, van geïnspireerd worden en inspiratie geven.”

Co-working space: voor een change of scenery

Heb je thuis moeite om werk en privé van elkaar te scheiden, maar wil je ook niet elke dag naar kantoor reizen? Dan is een co-working space in je eigen woonplaats een uitstekend alternatief. In een co-working space werken freelancers en werknemers op afstand in een motiverende werkomgeving. Doordat je in de cloud werkt, kun je net zo makkelijk bij je bestanden als thuis of op kantoor. Meestal zijn er speciale ruimtes om te videobellen, zodat je je co-workers niet stoort.

Co-working spaces bevinden zich vaak op inspirerende locaties, bijvoorbeeld in een grachtenpand of een voormalig industrieel complex. Zoals je kunt zien op Coworker.com kun je kiezen uit grote ketens zoals Regus, Spaces, WeWork en Tribes, maar er zijn ook zat (doorgaans kleinere) onafhankelijke co-working spaces. Een co-working is dus ideaal als je toe bent aan een verandering van werkomgeving en het hybride werken nóg meer hybride wilt maken.

Meer weten

Van videobellen aan de keukentafel tot e-mails beantwoorden met een kind op schoot. Hoe je ook wilt werken, wij zorgen dat het werkt. Het was het afgelopen jaar nogal wennen, maar inmiddels hebben we een manier gevonden. We vinden steeds meer de balans tussen werk en het leven thuis. Thuiswerken kan op jouw manier.

Gerelateerde artikelen