Een hybride werkvloer vraagt om slimme securitymaatregelen

Een cruciale voorwaarde voor innovatie? Een werkklimaat waarin medewerkers maximaal presteren en dat als een magneet op nieuw talent werkt. Hybride werken kan bijdragen aan zo’n klimaat, maar het introduceert ook nieuwe securityrisico’s. Dat vraagt om slimme securitymaatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van endpointsecurity en securitymonitoring.

Bedrijven die innoveren, hebben zeker in tijden van crisis de beste papieren voor groei en succes. Innovaties komen echter niet vanzelf. Het vereist een werkklimaat waarin goede mensen met de juiste ideeën komen, en die bovendien samen goed ten uitvoering brengen. Ook als medewerkers (deels) vanuit huis werken. Van de werksfeer tot de voorzieningen: succesvolle organisaties zorgen voor een omgeving waarin medewerkers optimaal tot bloei komen en buiten de gebaande paden durven treden.

Hybride werken kan daarbij helpen. Allereerst voor het aantrekken van talent. Volgens het World Economic Forum zou 73 procent van de millennials bij gelijke beloning van werkgever switchen als zij elders meer vrijheden kregen. Gen Z, de generatie geboren na 2000, stelt die vrijheden zelfs nog meer op prijs. Werkgevers die deze vrijheid niet kunnen of willen bieden, trekken daarmee op een toch al krappe arbeidsmarkt aan het kortste eind.

Goede werk-privébalans

Hybride werken is gelukkig niet enkel een magneet voor talent, het haalt ook het beste in mensen naar boven. Een goede werk-privébalans is in talloze onderzoeken een van de meest genoemde voorwaarden voor een werkklimaat waar mensen zich gelukkig voelen en dus maximaal presteren. Hybride werken draagt bij aan die balans.

Voor de IT-afdeling brengt hybride werken een specifieke uitdaging met zich mee: security. Hybride werken betekent namelijk dat medewerkers veel gebruikmaken van mobiele apparatuur, zoals tablets, laptops en smartphones. Dat zorgt voor een enorm aanvalsoppervlak. Bovendien werken ze lang niet altijd binnen de  veilige muren van de firewall. Dat maakt het beveiligen van al die apparaten en datastromen relatief complex.

Managed Workforce Security

Gelukkig valt precies dat deel van de beveiliging goed uit te besteden. KPN heeft hiervoor een nieuwe dienst ontwikkeld: Managed Workforce Security. Deze dienst beschermt op basis van geavanceerde securitytechnologie alle endpoints tegen misbruik, hackpogingen en malware zoals ransomware. Zo voorkomt u de gevaarlijke chaos die in hybride werkomgevingen kan ontstaan, waarbij bedrijfsgegevens verspreid staan over allerlei onveilige apparaten. Dat maakt die gegevens extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld ransomware.

Daarnaast legt de dienst een extra beschermlaag om het e-mailverkeer in Office 365 en cloudapplicaties als Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive en Microsoft SharePoint. KPN gaat naast daarnaast ook uitgebreide cloud-, netwerk en IoT-security toevoegen.

Er is een belangrijk verschil met reguliere oplossingen voor endpointsecurity: KPN neemt het beheer en 24/7-monitoring uit handen. De experts van KPN waarschuwen bij mogelijk gevaar, en grijpen in samenspraak met de IT-afdeling waar nodig in om het gevaar te neutraliseren. Zo ervaart de IT-afdeling wel de lusten, maar niet de lasten van continue monitoring. De toch al schaarse IT- en securityexperts ervaren daardoor minder stress en kunnen zich bezighouden met strategische taken die veel waarde toevoegen. Denk aan een hechtere betrokkenheid bij alle veiligheidsaspecten van een innovatietraject.

Effectieve middenweg

Managed Workforce Security vormt een effectieve middenweg tussen een reguliere, onbeheerde oplossing voor endpointsecurity en een volledige SOC/SIEM-oplossing. Het beveiligt niet alleen de apparaten, maar ontlast tegelijkertijd de IT-afdeling doordat KPN de monitoring en het beheer op zich neemt. Daarnaast is de implementatie ervan veel eenvoudiger dan bij SOC/SIEM het geval is. Binnen enkele dagen tot weken kan de dienst operationeel zijn.

De dienst is hiermee interessant voor een brede doelgroep. Niet alleen voor middelgrote tot grote organisaties die hybride werken, maar ook voor enterprise-organisaties met een eigen SOC. Managed Workforce Security zorgt voor vooraf gecorreleerde data rondom incidenten, handeld de ‘low level’ incidenten af en filtert de false positives er al uit. Daarmee kan een SOC-analist de tijd die daarmee vrijkomt inzetten voor het coördineren van responsacties op kritieke bedreigingen.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van Managed Workforce Security op een rij:

  • Op basis van state-of-the-art securitytechnologie

  • 24/7 monitoring van alle endpoints

  • Beveiliging van Microsoft Office 365 en veelgebruikte cloudopslagdiensten
  • Snelle respons bij dreigingen door de experts van KPN

  • IT-afdeling/securityexperts krijgen tijd en ruimte voor innovaties

  • Laagdrempeliger dan een volledige SOC/SIEM-dienst

  • Eenvoudige implementatie binnen enkele weken

  • Geschikt voor zowel mkb- als enterprise-organisaties

Meer weten over Managed Workforce Security? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Gerelateerde artikelen