Deze accessoires en gadgets zijn onmisbaar bij thuiswerken

Je huis is geen kantoor, wat meestal juist fijn is. Maar nu je heel de dag thuis moet werken, kom je er waarschijnlijk achter dat er heel wat haken en ogen zitten aan je eettafel als werkplek. Van ergonomische essentialia via technologische must haves tot professionele koffie: met deze accessoires en gadgets haal jij het maximale uit thuiswerken.

Thuiswerken, dat klinkt makkelijk. Je doet hetzelfde werk op dezelfde manier, maar dan vanuit huis. Een veelgemaakte denkfout, want het is een wereld van verschil. Efficiënt thuiswerken heeft heel wat om handen, zoals het creëren van de juiste werkomgeving. Hoe belangrijk de werkomgeving is voor zaken als productiviteit, creativiteit en motivatie, wordt wel bewezen door de absurde bedragen die bedrijven als Google en Apple investeren in hun hoofdkantoren.

Nu je hele dagen in je keuken, woonkamer of zolderkamer zit te tikken en videoconferencen, loont het om je werkplek te optimaliseren. De volgende tips helpen je een heel eind op weg. Ben je in loondienst? Goed nieuws: je werkgever dient te zorgen voor de benodigde apparatuur en spullen, waarbij geldt dat jij gegarandeerd veilig en zonder klachten moet kunnen werken.

De basics: een ergonomische werkomgeving

RSI is dankzij goede preventie niet meer zo’n groot probleem als vijftien jaar geleden, maar nog steeds kosten computerwerk gerelateerde klachten de maatschappij jaarlijks zo’n twee miljard euro. Vervelender nog: jij kunt er heel veel last van hebben en weken of zelfs maanden thuis zitten.
Laten we beginnen bij het belangrijkste: een tafel op de juiste hoogte en een goede ergonomische bureaustoel.

Zorg daarnaast dat je niet voorovergebogen op je laptop werkt. Gebruik liever een extern toetsenbord, een muis én een monitor of laptopstandaard. De revolutionaire Roost standaard (of een kloon zoals de Nexstand 2) is perfect. Hij staat in één seconde, weegt bijna niets, is ingeklapt zo groot als drie soepstengels en is in hoogte verstelbaar. Vooral handig als je werkplek ook fungeert als eettafel, dus. 

Een goede headset praat wel zo makkelijk

Waarschijnlijk zit jij een groot deel van de dag te videobellen of -conferencen met je collega’s. Gebruik je de speakers en microfoon van je laptop? Dan neemt je microfoon tevens het geluid van de luidsprekers op, waardoor je echo’s en andere ongewenste geluiden kunt krijgen. 
De oplossing is simpel: een headset. De oordopjes die je bij je telefoon hebt gekregen zijn al prima. Voor vlekkeloze gesprekken kies je echter een headsetje met een microfoon vlak voor je mond, omdat die jouw stem veel duidelijker vastlegt. De betere active noise cancellation-hoofdtelefoons zijn trouwens een uitstekend alternatief, aangezien die goede microfoons aan de buitenkant van de oorschelpen hebben.

Annuleer lawaai met noise cancellation

Naast true wireless is noise cancellation momenteel hét thema in koptelefoonland. Hoofdtelefoons met active noise cancellation analyseren het omgevingsgeluid via microfoons aan de buitenkant van de oorschelp; in de schelp produceren ze een real-time tegengeluid dat het lawaai opheft. Klinkt misschien als een marketingpraatje, maar geloof ons: het werkt écht.Met koptelefoons als de Bose Smart Noise Cancelling Headphones 700 en de Sony WH-1000XM3, die in tests doorgaans als beste uit de bus komen, mute je zo goed als helemaal dat telefoongesprek van je thuiswerkende partner, het geboor van de buurman of het gejoel van je kinderen.

Een webcam met filmisch mooi beeld

De webcam van je laptop is waarschijnlijk prima voor een snelle video call met je collega’s, maar verder zal ‘ie vrij basic zijn. Een externe webcam heeft een aantal voordelen. Denk aan hogere resolutie, verstelbare positie, noise reduction, beter beeld in lichtarme omstandigheden en mogelijk ook autofocus en een grotere hoek.

Een uitstekende externe webcam van Logitech of Trust – momenteel haast de enige merken die niet-professionele webcams verkopen – hoeft je niet veel meer dan enkele tientjes te kosten.

Mesh: superwifi in je hele huis

Door thuiswerk en thuisschool wordt veel van de wificapaciteit gevraagd. Plus: op sommige plekken in huis waar gewerkt of geleerd wordt, is het bereik mogelijk slecht (helemaal als je thuis in plaats van de traditionele, drukbezette 2,4 GHz- de snelle 5 GHz-band gebruikt). Tijd dus om je wifinetwerk te verbeteren.

Hoe zorg je voor een beter netwerk thuis? Simpel: door het installeren van een mesh-systeem, zoals KPN SuperWifi (dat beschikbaar is voor privé en kleinzakelijk). Je beschikt dan over een modem en twee ‘satellieten’, die het internetsignaal allemaal draadloos aan elkaar doorgeven. De bandbreedte wordt slim verdeeld onder de drie wifipunten, zodat jouw apparaat altijd verbindt met het sterkste punt. Zo beschik je overal in huis over snelle wifi, zonder dat je kabels hoeft te leggen.

Lees meer over SuperWifi

Een smart speaker is je virtuele knecht

Een virtuele assistent (VA) als Google Assistent, Siri of Cortana scheelt je veel tijd. Zo’n assistent kun je gewoon op je telefoon gebruiken. Maar het is eigenlijk veel handiger om een Google Nest Hub naast je laptop te zetten. 

De Nest Hub kun je zien als een VA, speaker en tablet in één. Via stemcommando’s kun je dan bijvoorbeeld snel een agenda-afspraak inplannen, een zoekopdracht uitvoeren, het weerbericht bekijken, je Philips Hue-lampen dimmen of simpelweg de tijd checken.

Private lease: dat is andere koffie

Begin jij je dag nu met filterkoffie, maar mis je die macchiato of flat white van kantoor? En wil je geen 2000 euro betalen voor een professionele koffiemachine? Googel dan maar eens op ‘private lease koffie’. Voor een paar tientjes per maand kun je zo’n koffiemachine namelijk leasen. Ben je écht een koffiefreak? Bestel dan gelijk de Ember. Met je smartphone zorg je voortaan dat je koffie in deze slimme mok altijd op je favoriete temperatuur blijft.

Gerelateerde artikelen