5 oktober 2017 2 min Auteur: Carolien Nijhuis

De 3 grootste krachten van IoT

Denkt u er wel eens over om Internet of Things (IoT) in uw bedrijfsproces te integreren De belangrijkste vraag aan iedereen die wil starten met IoT is altijd ‘waarom’? Het antwoord op die vraag is voor elk bedrijf anders, maar grijpt altijd terug op de drie grootste krachten van IoT, de business drivers: hogere efficiëntie, verbeterde gebruikservaring en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. De waarde die IoT heeft is het grootst als een bedrijf alle drie die krachten stap voor stap weet te benutten.

Tijd efficiënter besteden

De kracht die bij vrijwel elke IoT-toepassing als eerste aan het licht komt, is een hogere efficiëntie. Wie over meer informatie beschikt en daar handig mee omgaat, kan veel slimmer met zijn tijd en middelen omgaan. Neem het schoonmaakbedrijf Hago Next dat in een pilot haar schoonmaakkarren uitrustte met sensoren. Zij maakte van de karren waar schoonmaakmiddelen, emmers, bezems et cetera in vervoerd worden zogenaamde Smart Cleaning Carts. De karren meten en monitoren met 5 sensoren temperatuur, CO2, fijnstof en lichtintensiteit. Dankzij die informatie weten facilitaire managers  precies wat de status is van hun gebouw en kunnen ze hierop acteren. Daarnaast meten sensoren in het gebouw welke ruimtes een schoonmaakbeurt nodig hebben en welke ruimtes de facilitaire medewerkers vandaag kunnen overslaan. Zo kunnen zij hun tijd veel efficiënter besteden.

Waar voor je geld

Dat is prettig voor de schoonmakers. Maar ook de gebruikers van het pand hebben er baat bij. Die blijven immers nooit meer onnodig lang met troep of viezigheid zitten. Je zou ze zelfs real time inzicht kunnen geven in alle data, zodat ze exact weten wanneer welke ruimte wordt schoongemaakt. En de opdrachtgever? Die weet zeker dat hij een schoon gebouw en dus waar voor zijn geld krijgt. Mocht hij daar toch nog aan twijfelen, dan leveren de data een extra bewijs dat de schoonmakers hun werk hebben gedaan.

Schoonmaker wordt gezondmaker

En dan is er nog de derde kracht: een opening naar nieuwe businessmodellen. Dit schoonmaakbedrijf kan in de toekomst een ware transformatie ondergaan. De slimme sensoren hebben van de traditionele schoonmaakkarren geavanceerde meetstations gemaakt. De volgende stap is om op schoonmaakrondes ook zaken als de luchtkwaliteit te registreren. Die data is goud waard als je het werkklimaat bij een bedrijf wilt optimaliseren. De schoonmakers kunnen deze data gebruiken om hun opdrachtgevers inzicht te geven in hun gebouwen. En op die manier bijdragen aan het verlagen van het ziekteverzuim. Zo maakt IoT van schoonmakers ‘gezondmakers’, die de productiviteit van het personeel kunnen verhogen.  


Zoals dit voorbeeld zijn er nog vele. En er zullen nog veel meer volgen, want er zijn steeds meer bedrijven die de krachten van IoT weten te benutten. Wat is de kracht van IoT in uw bedrijf? In de volgende blogs vertellen we u wat de grootste valkuilen van IoT zijn en hoe u ermee kunt beginnen. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over security, beheersbaarheid, verwachtingsmanagement en techniek gerelateerd aan IoT.Zelf aan de slag met IoT

Bekijk het IoT webinar of informeer naar de eerstvolgende meetup. Ook kunt u gelijk contact opnemen met een expert.Carolien Nijhuis

Carolien Nijhuis is managing director Internet of Things (IoT) bij KPN. Met een brede achtergrond in o.a. security services, IT solutions, innovatie en internationale data services brengt zij in haar huidige rol deze expertise samen om Internet of Things van hype tot waarde voor klanten te brengen. 'IoT is disruptief in elke industrie. We zien een enorme groei in de IoT-markt; er is een toenemende behoefte aan nieuwe toepassingen waarmee organisaties efficiënter kunnen werken, hun klanttevredenheid laten stijgen of zelfs volledig nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. We helpen onze klanten graag om snel en schaalbaar de echte waarde van IoT voor hun bedrijf te kunnen ervaren'.

- Auteur: Carolien Nijhuis


Benieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen