Bedrijfsmiddelen altijd terug te vinden met asset tracking

Materieelbeheer, transport en logistiek kunnen dankzij het Internet of Things (IoT) aanzienlijk verbeteren. IoT biedt de mogelijkheid op afstand allerlei gegevens te verzamelen. Je kunt er onder meer machines, systemen en infrastructuur mee monitoren. Deze apparaten worden met internet verbonden.

Wat is asset tracking

Asset tracking is het volgen en traceren van bedrijfsmiddelen. IoT-oplossingen voor het terugvinden en beveiligen van materieel raken in zwang, want ze voorkomen dat waardevolle bezittingen kwijtraken. Bij diefstal helpen ze om kapitaalgoederen als dure machines op te sporen. Asset tracking geeft inzicht in de locatie van apparatuur, materialen en andere spullen. Transport en logistiek worden veiliger, efficiënter en duurzamer. Ondernemers krijgen meer controle over hun bedrijfsproces, maar kunnen bovendien zelf actie ondernemen indien bedrijfsmiddelen kwijtraken. Niet altijd is sprake van kwade opzet. Soms vergeten werknemers die op vrijdagmiddag gereedschappen mee naar huis hebben genomen deze maandagochtend weer terug te brengen.  

Voorbeelden van asset tracking

BouwTag

Als medewerkers willen weten waar iets staat, geeft het systeem daar meteen antwoord op. Dat is wel zo prettig werken. Vroeger moest alles heel precies worden genoteerd en dat ging natuurlijk wel eens mis. Afezo heeft een groot eigen materieelpark waaronder vrachtwagens, rupskranen, mobiele kranen en pompen. Het bedrijf merkt dat criminelen minder happig zijn op materieel dat van een tag is voorzien. 

De BouwTag is een voorbeeld van een geslaagde IoT-applicatie. In een handomdraai kan een label aan materieel worden bevestigd, dus in principe is elke aannemer in staat om deze vorm van materieelbeheer toe te passen. Visser Assen, leverancier van bouwplaatsinrichting, heeft deze handige traceertag samen met KPN ontwikkeld. De tags onderscheiden zich door hun compacte vorm, efficiency en lage kosten. Ze zijn gemakkelijk in of op allerlei soorten materieel te bevestigen. 

Sensoren in containers

Een ander bedrijf dat dankzij IoT haar asset management slim heeft ingericht, is Van Happen Containers. Deze afvalverwerker uit Eindhoven verhuurt op grote schaal containers en verzorgt ook het transport. Het bedrijf weet dankzij de sensoren exact waar haar ruim 45.000 containers staan en hoe lang die zich daar bevinden. Door een slimme inzet van containers wordt de leegstand verminderd en de logistiek verbeterd. Een ander voordeel is dat discussies met klanten worden voorkomen, want er kan geen verschil van mening meer ontstaan over de periode dat een container bij een klant heeft gestaan. Het facturatieproces wordt niet alleen gemakkelijker, maar ook transparanter. Hierdoor ontstaat minder druk op de administratieve organisatie.

De locatie van de container wordt automatisch doorgestuurd naar de boordcomputer van de chauffeur. Deze weet daardoor precies waar hij naar toe moet rijden. Slim asset management helpt Van Happen ook efficiënter en duurzamer te werken. Dat brengt het bedrijf weer dichter bij haar doelstellingen op gebied van de circulaire economie.  

De voordelen van asset tracking

Lagere kosten

Via asset tracking zie je snel wie welke spullen waar heeft liggen. Dat scheelt enorm veel zoekwerk, want je hoeft niet meer het hele bedrijf rond te bellen waar toch dat lasapparaat of die trilplaat ligt. Het scheelt nodeloos veel heen en weer rijden en het voorkomt frustraties. Zeker als je vlak voor een opleverdatum zit kan het behoorlijk irritant zijn als spullen niet op de juiste plaats liggen. Verder scheelt het kosten, want het is niet meer nodig tijdelijk machines in te huren of materieel opnieuw aan te schaffen.

Inzicht

Met de asset tracking oplossingen van KPN en partners zijn bedrijfsmiddelen te volgen via een track en trace-dashboard. Een goed voorbeeld van asset tracking vind je bij Afezo. Deze Amsterdamse aannemer, gespecialiseerd in binnenstedelijk rioleringswerk, weet precies waar al zijn materieel zich bevindt. De werknemers gebruiken een app die realtime inzicht geeft in de locaties van bedrijfsmiddelen die van een ‘tag’ zijn voorzien.

LoRa-netwerk

De eerdergenoemde BouwTag, een label waarin een sensor en batterij zit, gebruikt KPN's LoRa-netwerk. Met LoRa (Long Rage Low Power) wordt IoT-datacommunicatie mogelijk over een langere afstand. Deze technologie onderscheidt zich door een heel laag stroomverbruik. De sensor stuurt een signaal naar drie masten in de omgeving.

Afhankelijk van de verschillen in tijdsduur die het kost om het signaal te ontvangen wordt de (geo)locatie van het object bepaald. De batterij wordt daarbij nauwelijks aangesproken. Zeker vergeleken met een gps-module wordt minimaal stroom verbruikt, waardoor LoRa heel geschikt is voor apparaten met een kleine accu of zonder stekker. Het is een ‘low power wide area network’, vandaar de afkorting LoRaWan. LoRa wordt veel gebruikt voor bewegende apparaten. KPN was de eerste Nederlandse provider met een landelijk dekkend LoRa-netwerk. Sinds 2016 wordt het hele land bestreken.

Deze techniek nadert inmiddels het stadium van volwassenheid. Het aanbod van apparatuur en sensoren die geschikt zijn voor LoRa groeit snel en ook het aantal usecases neemt toe. Met 5G wordt het mogelijk enorme aantallen apparaten te verbinden terwijl ook de nauwkeurigheid toeneemt.

Meer weten?

Bekijk hier onze KPN Materieelbeheer pagina of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen