9 tips om je medewerkers gelukkig te maken

Gelukkige medewerkers vormen de basis van een gezond bedrijf. Ze zijn minder geneigd zich ziek te melden, presteren doorgaans beter en blijven langer in dienst. Ook niet onbelangrijk: ze zorgen voor een gezellige sfeer op de werkvloer. Maar hoe creëer je nu een werkomgeving waar iedereen fluitend bergen werk verzet? Een gouden formule bestaat helaas niet, goede tips gelukkig wél.

1. Omarm flexwerken

De tijden waarin het kantoorpand de enige plek is waar we kunnen werken, zijn definitief voorbij. Anno 2017 verwachten werknemers dat ze ook onderweg en thuis bij hun bestanden en mail kunnen. Wanneer dan ook. Kies dus voor goede cloudtoepassingen die dit faciliteren.

2. Investeer in gezelligheid

Werkgeluk wordt voor een groot deel bepaald door een goede relatie met collega’s. Een gezellige sfeer speelt daarin een belangrijke rol. Niet alleen tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Dus organiseer eens een bedrijfsuitje, initieer die VrijMiBo’s en investeer in een gezellige lunchruimte.

3. Zorg voor een goed functionerende ICT-omgeving

Vloekende collega’s. Sneuvelende muizen. Irritatie alom. Een slecht werkende ICT-omgeving is een van de grootste ergernissen op de werkvloer. Om goed je werk te kunnen doen, is het essentieel om storingen tot een minimum te beperken. Zorg daarom voor een solide en veilige ICT-omgeving.

4. Vertrouw je werknemers

Dankzij alle ontwikkelingen op het gebied van mobiele communicatie én het werken in de cloud is het niet meer noodzakelijk om altijd van 9 tot 5 op kantoor te zijn. Laat werknemers zelf hun tijden en werkplek indelen en spreek heldere doelen met elkaar af. Op deze manier stuur je op kwalitatieve output en geef je vertrouwen. Dat zorgt voor gelukkigere en productievere medewerkers.

5. Mijd het mailen (op z’n tijd)

Heel aantrekkelijk natuurlijk, die onbelangrijke vraag even snel mailen naar een collega. Maar erg bevorderlijk voor de werksfeer en het sociale contact onderling is het niet. Klim dus niet altijd meteen in die digitale pen, maar loop ook eens naar je collega’s toe voor een good old talk. Ben je meteen weer even in beweging.

6. Toon interesse

Oprechte interesse in je medewerkers creëert een open werksfeer waarbinnen werknemers het gevoel hebben gezien en gewaardeerd te worden. Je kunt zo goed polsen of mensen nog lekker in hun vel zitten of dat ze meer of minder uitdaging kunnen gebruiken. Veel medewerkers waarderen het bovendien wanneer hun leidinggevende ook – gepaste – belangstelling in hun privéleven toont.

7. Zorg voor goede middelen

Van laptop tot smartphone: elektronische apparatuur is tegenwoordig onmisbaar bij het goed uitvoeren van veel werkzaamheden. Voorzie medewerkers daarom met up-to-date devices, waarmee flexwerken en werken in de cloud zo soepel mogelijk verloopt.

8. Wees zuinig met kinderen op het werk

Uit onderzoek van McKinsey uit 2013, blijkt dat het te pas en te onpas meenemen van kinderen tot flink wat irritatie bij collega’s kan leiden. En geïrriteerde werknemers zijn geen tevreden werknemers.

9. Wees complimenteus

Een compliment van de manager motiveert meer dan een bonus. Dat concludeerde onderzoeksbureau McKinsey al in 2011. Heeft iemand een puike prestatie geleverd? Zeg hem of haar dat ook. En neem daar de tijd voor. Een persoonlijk gesprekje bij de koffieautomaat blijft beter hangen dan alleen een thumbs up bij het langslopen. Maar vergeet natuurlijk niet om die complimenten zo nu en dan ook eens om te zetten in financiële waardering.

Gerelateerde artikelen