5G indoor dekking heeft voordelen voor de zakelijke gebruiker

5G biedt zakelijke indoor gebruikers belangrijke voordelen boven wifi. Niet voor niets is het een hot topic in binnen- en buitenland, ook bij bedrijven en organisaties. Wat maakt 5G zo aantrekkelijk voor deze doelgroep en wat zijn de grote voordelen ten opzichte van wifi?

5G werkt allereerst gemakkelijker dan wifi, omdat de gebruiker niet hoeft in te loggen en altijd een connectie heeft. Bij wifi moet je altijd nog een code vragen om op het netwerk te komen. Bovendien maakt wifi in tegenstelling tot 5G gebruik van een licentievrij spectrum, wat de kans op storingen verhoogt. 5G kan ook een hogere reactiesnelheid halen dan wifi. Bij hoge 5G-frequenties (3,5 GHz) kan de vertraging in het netwerk (latency) zelfs extreem kort zijn.

Maakindustrie en 5G

Dit stelt Marco Geurden, productmanager en verantwoordelijk voor het mobiele indoor-aanbod van KPN. “5G is bij uitstek aantrekkelijk voor de maakindustrie. Voor bedrijven die regelmatig assemblagelijnen moeten omstellen, is het een groot voordeel wanneer bepaalde onderdelen draadloos met een netwerk zijn verbonden. De configuratie van zo’n lijn kan worden veranderd zonder dat bedradingen hoeven te worden verplaatst. Dat scheelt veel tijd en geld. 5G speelt een sleutelrol bij Smart Industry, slimme fabrieken met machines die aan internet zijn gekoppeld. Deze zogenaamde ‘wireless factory’ kan dankzij 5G tot volle wasdom komen.” 

5G versnelt ook de robotisering van de industrie. Geurden: “Hun aansturing gaat nauwkeuriger en sneller. Bovendien is de betrouwbaarheid van de verbinding hoger. Ook de automated guided vehicles (AGV) die magazijnen en opslagplaatsen efficiënter maken, profiteren van die voordelen.”

Indoor test in fabrieksomgeving

Om 5G indoor in de praktijk te testen heeft KPN op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven een 5G FieldLab dat zich richt op de maakindustrie. Het productieproces speelt zich hier binnen de fabriek af.

Relevante 5G use cases zijn bijvoorbeeld augmented reality (AR) voor productiebesturing, de eerder genoemde autonome AGV’s en 4K-camera’s voor kwaliteit en veiligheid. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om betrouwbaarheid en hele lage vertraging in het netwerk. Daarom is het juist heel interessant om nu al gebruik te kunnen maken van de hogere 3,5 GHz frequentie van 5G in deze indoor productieomgeving.

Extra diensten mogelijk

Een belangrijk voordeel van de nieuwe generatie mobiele 5G-netwerken is dat zakelijke klanten extra garanties kunnen krijgen voor de mobiele dekking en capaciteit op de eigen locatie. KPN biedt boven op de standaard 5G-abonnementen namelijk meerdere opties die een ongestoorde bedrijfsvoering waarborgen. KPN biedt drie Value Added Services.

Coverage on Demand verbetert het mobiele bereik indoor en eventueel ook buiten op het eigen bedrijfsterrein. Een zakelijke klant kan een optimale mix van infrastructuur en spectrum kiezen. Door voor de optie Application Priority te kiezen kunnen bepaalde toepassingen voorrang krijgen. De derde optie, Guaranteed Bandwidth, biedt gegarandeerde bandbreedte. Hiermee krijgen zakelijke klanten op hun terrein of fabriek desgewenst de garantie dat zij altijd een goede verbinding hebben met de afgesproken capaciteit.  

Virtuele netwerken

Dit trio toegevoegde waarde diensten wordt mogelijk door ‘network slicing’. Bepaalde lagen in de bandbreedte zijn te reserveren voor bedrijfskritische applicaties. Voor elke applicatie op elke schaal zijn dan voldoende virtuele netwerken beschikbaar. Door van  deze (software)techniek gebruik te maken vanuit dit trio diensten, kan uw organisatie gebruik maken van een compleet beheerde 5G-indooromgeving, waarbij uw bedrijfsdata on site blijft en veeleisende 5G toepassingen ingezet kunnen worden.  

Coverage on Demand

Met Coverage on Demand kun je ervoor zorgen dat een groeiend aantal devices zoals automatisch geleide voertuigen (AGV’s), AR-brillen, tablets en draadloze sensoren altijd verbinding hebben. Deze dienst is speciaal ontwikkeld om de dekking dan wel capaciteit op een bedrijfslocatie te verbeteren. Haperende verbindingen behoren tot het verleden. Evenmin is sprake van vertraging in de doorgifte van data.  

Coverage on Demand begint altijd met een verkenning van de site, een zogenaamde ‘Indoor Site Survey’. Eerst moet worden vastgesteld waar antennes komen te staan. Dit hangt af van de klantbehoefte. Geurden: “De karakteristieken kunnen erg verschillen. Bij het IoT worden doorgaans veel apparaten verbonden die echter maar weinig data uitwisselen. 4K-video daarentegen heeft veel bandbreedte nodig vanuit één punt.

Veel keuze voor klant

Als eenmaal een ontwerp is opgesteld, kan de klant kiezen uit verschillende onderdelen. De meest eenvoudige servicecomponenten voorzien alleen in repeaters en inpandige antennes. De klant kan ook kiezen voor eigen capaciteit op het mobiele netwerk. Men krijgt dan een verbinding met het KPN core-netwerk. Deze oplossing is volledig digitaal. Daarnaast is er een oplossing voor onder meer bedrijventerreinen. Daarbij krijgt men een eigen antenne-installatie op het bedrijfsterrein of gebouw.

5G indoor vereist een eenmalige investering. Maar de klant verdient die terug omdat bijvoorbeeld geen bedradingen hoeven te worden omgelegd als machines op een andere plaats komen te staan. Flexibele productie komt zo sneller binnen ieders bereik. Ook kan efficiënter worden gewerkt. 5G maakt daarmee de wireless factory een realiteit, waardoor uw concurrentiepositie verder wordt versterkt.  

Gerelateerde artikelen