Problemen met mobiel bellen oplossen

Wat kan ik zelf doen als ik niet kan bellen of gebeld worden in Nederland?

Heb je problemen met mobiel bellen of gebeld worden in Nederland? Voer eerst de volgende stappen uit. In veel gevallen kun je hiermee namelijk heel gemakkelijk zelf je problemen oplossen.

Check eerst:

Start je telefoon opnieuw op, dit lost in de meeste gevallen je probleem op. Verwijder de batterij, als je smartphone die mogelijkheid heeft. Of druk de Power-knop langdurig in om je toestel af te sluiten. Iedereen is wel eens toe aan een frisse nieuwe start.

Ook al vlieg je nooit, toch kan de vliegtuigmodus op je smartphone geactiveerd zijn. De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze verbindingen uit. Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus ben je dus niet bereikbaar. De Niet storen-functie geeft je de mogelijkheid uitzonderingen op te geven waardoor je ook midden in de nacht bereikt kan worden.

Uitzetten van de vliegtuigmodus
Android: houd de aan-uitknop ingedrukt tot het optiemenu van de telefoon wordt weergegeven. Tik op de vliegtuigicoon om hem uit te zetten. Of swipe van boven naar beneden in je startscherm. Je ziet het menu waar het vliegtuigicoon staat.

iOS: swipe van beneden naar boven in je startscherm. Je ziet het menu waar het vliegtuigicoon staat. Of ga naar 'Instellingen' en schakel daar de vliegtuigmodus uit.

Niet storen-functie uitzetten
Ga hiervoor naar de 'Instellingen' op je iPhone. Boven de knop 'Berichtgeving' vind je een schakelaar met de titel 'Niet storen'.

Controleer of je wel goed bereik hebt tijdens het bellen. Krijg je de melding als 'SIM-kaart niet gevonden', 'Geen bereik' of 'Alleen noodoproepen'? Dan kan je telefoon geen verbinding maken met het mobiele netwerk.

Krijg je de melding altijd? Dan ligt dit mogelijk aan je SIM-kaart.

Controleer bij verbindingsproblemen altijd eerst het gebelde nummer: daar kan eenvoudig een foutje in zitten.

Vervolg stappen:

Controleer of er geen blokkeringen zijn op je toestel. Je toestel kan op meerdere manieren geblokkeerd zijn.

Als je simkaart het niet meer doet, betekent dat niet altijd dat deze kapot is.

  • Maak je SIM-kaart schoon met een zachte, droge doek en kijk of je hetzelfde probleem houdt.
    • Krijg je nog steeds geen verbinding, voer dan een van de volgende tests uit. Stop je SIM-kaart eens in een ander toestel en andersom. Je checkt dan: of je SIM-kaart defect of niet geactiveerd is en/of je telefoon defect is.

SIM-kaart defect Bestel een nieuwe SIM-kaart in MijnKPN. Heb je net een nieuwe SIM-kaart ontvangen (vervangende SIM-kaart besteld of iets dergelijks) dan moet deze geactiveerd worden.

PUK-code nodig

Als je 3 keer een onjuiste pincode hebt ingetoetst, wordt je toestel geblokkeerd. Je hebt dan een PUK-code nodig om je toestel weer te ontgrendelen. Gelukkig is dat vrij eenvoudig. Deze PUK-code staat op het kaartje waar je je SIM-kaart uitgedrukt hebt. Ook is de PUK-code te vinden in MijnKPN.