Problemen met mobiel bellen oplossen

Wat moet ik doen als ik niet kan bellen of gebeld worden?

Heb je problemen met mobiel bellen of gebeld worden in Nederland? Op deze pagina vind je oplossingen voor onder andere:

 • Een geblokkeerd toestel
 • Geen of slecht bereik
 • Een kapotte of niet werkende SIM-kaart

Vaak is het probleem opgelost door je toestel uit en weer aan te zetten, probeer dit eerst.

Is mijn toestel geblokkeerd?

Controleer of er geen blokkeringen zijn op je toestel. Heb je Prepaid? Kijk dan onderaan de pagina wat er gebeurt als je je tegoed niet gebruikt.

Ik heb binnen geen bereik of dekking

Krijg je de melding als 'SIM-kaart niet gevonden', 'Geen bereik' of 'Alleen noodoproepen'? Dan kan je telefoon geen verbinding maken met het mobiele netwerk. Je kunt nu ook via wifi bellen!

Is mijn SIM-kaart kapot?

Als je SIM-kaart het niet meer doet, betekent dat niet altijd dat deze kapot is.

 • Maak je SIM-kaart schoon met een zachte, droge doek en kijk of je hetzelfde probleem houdt.
 • Krijg je nog steeds geen verbinding? Stop je SIM-kaart eens in een ander toestel en andersom. Je checkt dan: of je SIM-kaart defect of niet geactiveerd is en/of je telefoon defect is.

  SIM-kaart defect

  Bestel een nieuwe SIM-kaart in MijnKPN. Heb je net een nieuwe SIM-kaart ontvangen (vervangende SIM-kaart besteld of iets dergelijks) dan moet deze geactiveerd worden.

  Andere oplossingen voor problemen met bellen of gebeld worden

  Start je telefoon opnieuw op, dit kan je probleem oplossen. Verwijder de batterij, als je smartphone die mogelijkheid heeft. Of druk de Power-knop langdurig in om je toestel af te sluiten.

  Ookal vlieg je nooit, toch kan de vliegtuigmodus op je smartphone geactiveerd zijn. De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze verbindingen uit. Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus ben je dus niet bereikbaar. De Niet storen-functie geeft je de mogelijkheid uitzonderingen op te geven waardoor je ook midden in de nacht bereikt kan worden.

  Uitzetten van de vliegtuigmodus Android: houd de aan-uitknop ingedrukt tot het optiemenu van de telefoon wordt weergegeven. Tik op de vliegtuigicoon om hem uit te zetten. Of swipe van boven naar beneden in je startscherm. Je ziet het menu waar het vliegtuigicoon staat.

  iOS: swipe van beneden naar boven in je startscherm. Je ziet het menu waar het vliegtuigicoon staat. Of ga naar 'Instellingen' en schakel daar de vliegtuigmodus uit.

  Niet storen-functie uitzetten Ga hiervoor naar de 'Instellingen' op je iPhone. Boven de knop 'Berichtgeving' vind je een schakelaar met de titel 'Niet storen'.

  Controleer bij verbindingsproblemen altijd eerst het gebelde nummer: daar kan eenvoudig een foutje in zitten.

  Als je langer dan 6 maanden je aansluiting niet gebruikt, wordt je beltegoed bevroren voor 90 dagen. Je kunt dan nog wel gebeld worden, bellen naar gratis nummers en opwaarderen.

  Om je prepaid-tegoed weer vrij te maken, moet je het binnen 90 dagen na de bevriezing opwaarderen.