Hoe verwijder ik virussen met de ESET Online Scanner?

Heb je last van een computer virus?

Gelukkig zijn er genoeg manieren om een virus van je computer of laptop te verwijderen. Wij leggen je uit hoe je dat doet met de ESET Online Scanner. Volg het onderstaande stappenplan om jouw computer te controleren op virussen. Het gebruik van de scanner is gratis en verplicht je tot niets.

Let op: Je kunt dit alleen uitvoeren als je gebruik maakt van een Windows systeem. Apple computers, telefoons of tablets hoef je niet te scannen.

  1. Druk tegelijk op de 'Windows toets' en toets 'r'. Er verschijnt een scherm met de naam 'uitvoeren'. Vul hier in 'msconfig' en druk op 'enter' op je toetsenbord.

  2. Selecteer het tabblad 'computer opstarten' en zet een vinkje in de optie 'opstarten in veilige modus' en een stipje in de optie 'netwerk'. Klik daarna op 'ok'. Je computer zal daarna opstarten in de veilige modus.

Tip: Na het scannen kun je de bovenstaande procedure herhalen en het vinkje voor 'opstarten in veilige modus' weer verwijderen. Na een herstart zal je computer weer op de vertrouwde manier opstarten. 

  1. Start je computer opnieuw op en wacht tot je biosgegevens geladen zijn. Dit gebeurd wanneer je het zwarte scherm te zien krijgt voorafgaand aan het scherm met het Windows logo. Tijdens het laden van deze bios gegevens druk je een paar keer op de F8-toets. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Kies voor de optie 'veilige modus met netwerkmogelijkheden'.

2. Klik op de grijze knop 'SCAN NU'

(Wanneer je een andere browser gebruikt dan Internet Explorer is het mogelijk dat er gevraagd wordt een bestand te downloaden en te openen)

3. Er verschijnt een popup, plaats het vinkje bij 'Download latest version of ESET Online Scanner', en klik op de knop 'Accept'

4. Kies voor de optie 'Enable detection of potentially unwanted applications' en kies voor de knop 'Scan'.

5. De scanner zal updates van het internet downloaden, en de scan gaat beginnen. Dit kan enige tijd duren. Het is aan te bevelen geen andere acties uit te voeren totdat de scanner klaar is.

Tip: Als je meerdere computers gebruikt kun je de scan op alle computers tegelijk uitvoeren.

6. Als er virussen zijn gevonden zullen deze in rood zijn aangegeven als 'Threats found and cleaned'.

7. Selecteer de virussen door op 'Select all/Deselect all' te klikken, en kies onder voor 'Save to text file'.

8. Sla het tekstbestand op en stuur deze als bijlage naar abuse@kpn.com of door te reageren op het ontvangen waarschuwingsbericht van het KPN Abuse Team.

9. Klik op de knop 'Clean selected' om de gevonden besmettingen ongedaan te maken. Herstart daarna de computer.