Met Wifi 6 klaar voor de toekomst

KPN bereidt zich voor op Wifi 6 (802.11ax) de nieuwste wifi-technologie. Met Wifi 6 ben je klaar voor de toekomst. Voorbereid op Internet of Things. Maar wat is Wifi 6 precies en wat heb jij er als gebruiker aan?Klaar voor de toekomst
We gebruiken met z'n allen steeds meer producten met wifi. Dat vraagt om een effiënter wifi-netwerk.

Meer mogelijkheden
Wifi 6 is efficiënter, stabieler en heeft minder last van andere wifi-netwerken.

Veilig en betrouwbaar
Met een nieuwe technologie, WPA3, is het voor hackers moeilijker om je wachtwoorden te kraken.

Wat is Wifi 6?

Wat 5G is voor mobiel internet, is Wifi 6 voor vast internet. Met deze nieuwe generatie draadloos internet is er thuis en op het werk meer mogelijk. De verschillen zijn: sneller internet voor meerdere apparaten tegelijkertijd, betere beveiliging, energiezuiniger en minder vertraging. Het grootste verschil is de mogelijkheid om meerdere apparaten efficiënt te bedienen. En dat is interessant voor de toekomst. Steeds meer apparaten zijn thuis online en die hebben allemaal een stabiele wifi-verbinding nodig. Qua snelheid zul je niet snel iets merken van Wifi 6, want Wifi 5 is al erg snel. Wifi 5 kan al verschillende apparaten tegelijk bedienen, maar kent ook zijn beperkingen. De wifi 6 router kan veel efficiënter een groot aantal apparaten voorzien van wifi. Dit betekent dat onder drukke omstandigheden Wifi 6 blijft presteren, waar wifi 5 kan verstoppen.

Wat heb ik aan Wifi 6?

Als je in je eentje woont en alleen een laptop en een smartphone hebt, is Wifi 5 voor jou helemaal prima. Maar voor gezinnen waar iedereen een smartphone en een tv op zijn of haar kamer heeft, is Wifi 6 een ware uitkomst. Want… met Wifi 6 wordt elke Mbit effectief benut en heeft elk verbonden apparaat bijna altijd de snelheid die het nodig heeft om soepel te werken. Bufferende Youtube, vertraagd beeldbellen of een hapering in je tv-programma zijn verleden tijd met Wifi 6. Voor grote kantoren, horeca-tentjes en die hard gamers met veel huisgenoten is Wifi 6 een geschenk uit de hemel. Iedereen krijgt een efficiënte en stabiele verbinding, waar verstoringen iets van vroeger zijn.

Thuis zijn steeds meer apparaten online. Het grote pluspunt van Wifi 6 is dat het hierop is voorbereid. De toekomstige toenname van het aantal slimme apparaten kan bij Wifi 5 voor een trager netwerk zorgen, maar Wifi 6 is robuuster en zorgt zo voor een stabiele verbinding. Ook bij een tiental aan verbonden apparaten.

Dit zijn de voordelen van Wifi 6

Efficiëntie

Wifi 6 is efficiënter in een druk netwerk met veel toestellen. Dus je telefoon en laptop én die van je huisgenoten hebben snel internet, maar ook alle slimme apparaten in huis. Denk aan het koffiezetapparaat, de thermostaat, lampen, smart home-apparaten, de deurbel, etc. Steeds meer apparatuur heeft een wifi-verbinding en kan bediend worden met je smartphone. Hiervoor heb je een wifi-verbinding nodig die al deze apparaten tegelijk kan bedienen.

Veiligheid

Wifi 6 is veiliger. Met een nieuwe technologie, WPA3, is het voor hackers moeilijker om je wachtwoorden te kraken, omdat de beveiligingssleutel continue verandert.

Stroomverbruik

Wifi 6 zorgt voor een lager stroomverbruik van apparaten. Je apparaten kunnen in een zogenaamde gecoördineerde slaapstand veel energie besparen. Dit zorgt dat je apparaten langer meegaan op dezelfde lading.

Snelheid

Hoe zit het met de Wifi 6 snelheid? Wifi 6 is in theorie sneller. Het access point van Wifi 5 kan theoretisch een snelheid halen van 6,8 Gbit/s, het Wifi 6 acces point komt tot een theoretische snelheid van bijna 10 Gbit/s. Dit is razendsnel. Zelfs zo snel dat de huidige apparaten zoals laptops of smartphones deze snelheid nu niet behalen en je dit voordeel thuis niet snel zult merken. De snelheid is wel hoger als je meer wifi-apparaten in huis hebt. Extra voordeel van het access point van Wifi 6: hij checkt ontelbare keren welke snelheid verbonden apparaten nodig hebben om soepel te werken. Zo ben je altijd helemaal up to speed met Wifi 6!

Slimheid

Wifi 6 heeft minder last van andere Wifi 6 netwerken, omdat Wifi 6 in staat is om het verkeer van andere routers en modems te herkennen en te negeren.

Prestatie

Wifi 6 heeft een betere performance dan Wifi 5 als de signaalsterkte afneemt.

Welke apparaten hebben Wifi 6?

Wifi 6 modems werken prima met oudere wifi apparaten. Naar deze apparaten zal de modem geen Wifi 6 signaal versturen, maar kort 'omschakelen' naar de oudere wifi versie. Ieder apparaat dat Wifi 5 ontvangt, blijft wifi ontvangen. Je hoeft dus niet al je apparaten te vervangen als je van Wifi 5 overgaat naar Wifi 6. Beetje bij beetje komen er nieuwe producten op de markt die Wifi 6 ondersteunen. Stel je vervangt je laptop met een nieuw model, is de kans binnenkort aanwezig dat deze Wifi 6 ondersteunt. De Apple iPad Pro 11 inch 2nd generation en Apple iPad Pro 12.9 inch 4th generation zijn al voorzien van Wifi 6. Smartphones die ook al Wifi 6 hebben, zijn:

Hoe werkt Wifi 6 precies?

Om het begrijpelijk te maken, kun je het vergelijken met bestelbusjes met pakketjes. Wifi 5 heeft vier bestelbusjes die heen en weer rijden naar afleverpunten. Het busje moet eerst terug naar het sorteercentrum voordat het verder kan naar het volgende afleverpunt. Met Wifi 6 kunnen er acht bestelbusjes tegelijk vertrekken en deze kunnen langs meerdere afleverpunten op dezelfde route, het busje kan dus meerdere adressen in dezelfde rit bedienen. Daarnaast zit bij Wifi 5 het busje niet altijd voor 100% vol, bij Wifi 6 kan dit wel. De combinatie van MU-MIMO en OFDMA bij Wifi 6 zorgt ervoor dat elk apparaat sneller en efficiënter voorzien kan worden van wifi.

Het technische verhaal van Wifi 6 (802.11ax):

MU-MIMO: Multi User-Multi Input & Multi Output. 802.11ac (Wifi 5) heeft net als 802.11ax 8 single user streams, maar 802.11ax bevat 8 multi user streams voor zowel down- als uploaden. 802.11ac is voorzien van 4 multi user streams, enkel beschikbaar voor downloaden. Dit houdt in dat het wifi-signaal meerdere gebruikers tegelijkertijd kan bedienen.

Door middel van OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) worden apparaten op een efficiënte manier voorzien van een wifi-signaal. Dit doet OFMDA in 802.11ax door elk signaal op te splitsen in kleinere streams, als dit nodig is. Zo kan Wifi 6 signalen versturen naar veel meer toestellen. Waar Wifi 5 'verstopt' bij grotere aantallen apparaten, maakt OFDMA het mogelijk om te blijven communiceren. Waar Wifi 5 stopt, gaat Wifi 6 verder.

Wifi 6 vs Wifi 5

Zie hieronder de verschillen tussen Wifi 5 en Wifi 6 op een rij. Waarden zijn theoretisch en volgens de IEEE 802.11 standaard.

Wifi 5 (802.11ac) Wifi 6 (802.11ax)
Sinds 2014 2019
Frequentie band 5 GHz 2,4 / 5 / 6 GHz
Bandbreedte 20/40/80/160 MHz 20/40/80/160 MHz
Peak PHY rate 6,8 Gbit/s 9,6 Gbit/s
Link Spectral Efficiency 42,5 bps/Hz 62,5 bps/Hz
Max single user streams 8 8
Max multi user 4 (alleen download) 8 (down- en upload)
Modulatie OFDM OFDMA
Max constellation 256-QAM, 5/6 1024-QAM, 5/6
Max OFDMA tones 512 2048
Subcarrier spacing 312,5 KHz 78.125 KHz

Veelgestelde vragen over Wifi 6

Geen zorgen, jouw oude apparaten werken gewoon met de Wifi 6 modem. Je hoeft dus niet al je apparaten te vervangen als je van Wifi 5 overschakelt naar Wifi 6. Maar je bent wel alvast helemaal klaar voor de toekomst!
Nieuwe internetklanten van KPN krijgen automatisch de KPN Box 12 met Wifi 6. Het modem zal gefaseerd ook beschikbaar gesteld worden voor bestaande klanten.
Dat ligt aan jouw situatie. Heb je een groter huishouden en beschik je al over meerdere Wifi 6 apparaten? Dan zul je merken dat jouw wifi-verbinding sneller en stabieler is. Maar heb je voornamelijk nog Wifi 5 apparatuur? Dan merk je waarschijnlijk weinig verschil.

Je krijgt het modem met Wifi 6 gratis bij het afsluiten van een internet abonnement bij KPN. Het modem los kopen is helaas niet mogelijk.

Bekijk internet abonnementen

Met KPN krijg je snel en betrouwbaar internet. Is het signaal toch niet overal in huis even goed? Dan hebben wij verschillende opties om jouw wifi te verbeteren.

Wifi verbeteren
Dat kan! Je leest hier meer over Wifi 6 of over het nieuwe modem.

Ik heb een andere vraag over Wifi

Wij doen er alles aan om je de meest optimale wifi te bieden. Wil je een totaaloplossing voor supergoeie wifi overal in huis? Maak dan kennis met KPN SuperWifi!