19 oktober 2017

Belangrijke tips voor mobiele beveiliging

Technologie verandert razendsnel om ons heen. Nu al gebruik ik mijn smartphone al meer dan een laptop of tablet, want eigenlijk kan alles via je telefoon. Dit betekent ook dat er steeds meer gegevens op staan. Foto’s, contacten, wachtwoorden en andere privé-informatie. Daarom een aantal tips hoe je jouw gegevens op je smartphone beter beveiligd.

Altijd een code of vingerafdrukscanner


De eerste tip is voor de hand liggend. Zorg er altijd voor dat je telefoon is beveiligd met een pincode of vingerafdrukscanner. Wees creatief in je code want je wilt een dief het niet te makkelijk maken met een veel voorkomende pincodes zoals 0000 en 1234.

Zo stel je direct een code of vingerafdrukscanner in:
iOS: Instellingen -> Touch ID en toegangscode
Android: Instellingen -> Persoonlijk -> Beveiliging -> Schermvergrendeling

Find my iPhone/Android Device Manager


Met Find my iPhone of Android Device Manager kun je jouw telefoon op afstand laten vergrendelen en opsporen. Ligt hij in de buurt en ben je hem kwijt, dan kun je ook een geluid laten afspelen zodat je weet waar hij ligt. Weet je zeker dat hij gestolen is, dan kun je de locatie van je telefoon volgen via het internet. Ook is het mogelijk om vanaf afstand de gegevens op de telefoon te verwijderen, zodat een ander jouw gegevens niet kan inzien en gebruiken.

Zoek mijn iPhone aanzetten: Instellingen -> iCloud -> Zoek mijn iPhone 
Zoek mijn iPhone beheer: Via de Find my iPhone app of kijk op icloud.com

Android Device Manager aanzetten: Google instellingen (Dus niet de normale instellingen) -> Beveiliging 
Android Device Manager beheer: Via de Android Device Manager app of google.com/android/devicemanager?hl=nl 

Apps uit de app-winkel


Download alleen apps uit de officiële app-winkel van Android of iOS. Alle apps voor een iPhone die worden toegelaten tot de app-winkel zijn gecontroleerd door Apple. Bij Android gebeurt dit in mindere mate, maar uit de app-winkel is veiliger dan van het internet. Controleer ook goed of de uitgever van de app betrouwbaar is en of de reviews van de app positief zijn. Haal dus nooit zomaar een app van een website of downloadlink. 

Permissies van apps


Indien je apps uit de app-winkel haalt, check dan ook eens naar de toegang van de apps. Als je de app voor het eerst start, wil de app toegang tot bepaalde onderdelen van je telefoon. Denk aan contacten, je foto-bibliotheek of locatiegegevens. Heeft de app deze echt nodig? Zo niet, geef dan geen toegang. Je kunt dit naderhand ook makkelijk blokkeren in de instellingen van je telefoon.

KPN Veilig (Gratis voor klanten met Alles-in-1 of een Internet abonnement)


Met de KPN Veilig-app op je smartphone of tablet kun je verschillende zaken reguleren. Zo heeft deze app een anti-virus functionaliteit, maar kun je ook ouderlijk toezicht instellen of de permissies van apps automatisch laten controleren (Zie kopje hierboven). De app is beschikbaar voor iOS en Android en gratis voor alle Alles-in-1 en Internet abonnementhouders. Kijk voor meer informatie over KPN Veilig op kpn.com/kpnveilig 

Te mooi om waar te zijn?


Ik kan het niet vaak genoeg herhalen; Gebruik je gezonde verstand. Vertrouw je de app niet, installeer het dan niet. Twijfel je over de echtheid van een e-mail, Google eens naar de afzender en kijk of mensen je voor zijn geweest. In een e-mail kan ook een bijlage zitten die schadelijk is voor je telefoon. Wees altijd op je hoede met het verbinden naar een openbaar wifi-netwerk en lees het blog over ‘Do's en don'ts van internetten op een openbaar wifi-netwerk’. Is het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook zo. 

Meer tips over veilig mobiel gebruik

Tips om privacy op je smartphone te verbeteren
Tips om je telefoon, tablet en apps veilig te gebruiken

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Tips om je kind veilig digitaal te laten surfen!

Veiligheid

Veilig online als ZZP'er: 3 veilige tips

Veiligheid

Samen houden wij het internet veilig, maar hoe?