29 oktober 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Cloud gaming: met deze diensten kan het!

Altijd en overal de vetste games spelen. Van de nieuwste FIFA tot een te gekke Role Playing Game als Assasin’s Creed. En dit alles zónder een dure console. Cloud gaming maakt het allemaal mogelijk. Het streamen van games is de nieuwste ontwikkeling in de gamewereld die op het punt staat om door te breken. Lees hier wat cloud gaming precies is, en wat je er allemaal mee kan.

FIFA 20

Streamen for starters: wat is cloud gaming?

Cloud gaming werkt hetzelfde als het streamen van een film of serie: je haalt beeld en geluid direct van het internet, zonder dat je het downloadt op je computer of mobiel. De game staat namelijk op een server, ook wel 'de cloud' genoemd. Met cloud gaming stream je het spel van de cloud naar jouw beeldscherm. Tegelijkertijd uploadt je gameconsole jouw besturing supersnel weer naar de server. Dat is wat er allemaal op de achtergrond gebeurt terwijl jij je game speelt!

Voordelen van cloud gaming

Wil je óók die ene game spelen waarover iedereen het heeft? Maar niet eerst een dure console of computer kopen? Dát is het grote voordeel van cloud gaming. Je streamt dan het spel via de server waarop de game staat geïnstalleerd. Je kunt dus altijd alle games spelen, zelfs als ze superzwaar zijn!

Een ander voordeel van cloud gaming: je kunt hetzelfde spel altijd en overal spelen, zolang je maar een internetverbinding hebt. Ben je op je computer begonnen met een potje FIFA, maar moet je ervandoor? Onderweg maak je de wedstrijd af op je smartphone.

Wat heb je nodig voor het gamen via de cloud?

Klinkt handig, toch? Het mooie is: je hebt niet veel nodig om te starten met cloud gaming. De meeste computers, smartphones, tablets en smart-tv’s zijn geschikt om games te streamen. Ook heb je een controller nodig om het spel te besturen.

Onmisbaar bij cloud gaming: snel en stabiel internet! Een verbinding die niet hapert. Als je internet hapert, hapert het spel ook. Zal je net zien: ben je in FIFA 20 op weg een mooi doelpunt te maken, loopt de aanval spaak omdat de verbinding hapert. Glasvezel internet is de beste, meest stabiele verbinding om games te streamen.

Een groot voordeel van glasvezel? Uploaden is net zo snel als downloaden. Zo stuur je jouw besturing razendsnel door naar de server waarop het spel draait. Hierdoor is de ‘lag’ (=vertraging) tijdens het spelen minimaal. Doe de glasvezelcheck om te kijken of jij ook via glasvezel games kunt streamen. Zo hapert jouw aanval in FIFA 20 geen moment!

Cloud gaming: wat is het aanbod?

Games streamen staat in de kinderschoenen. Welke schoenen er al zijn? Check ze hieronder.

PlayStation Now: PS3- en PS4-games streamen

PlayStation Now is een streamingdienst die je op de PlayStation 4 kunt gebruiken. Een jaarabonnement kost 60 euro. Voor dat geld kun je games streamen die niet op je PlayStation 4 staan. Het aanbod in PlayStation Now verandert continu. Spellen die je eind 2019 kunt spelen, zijn onder andere Grand Theft Auto 5, God of War en Uncharted 4.

GeForce Now: streamingdienst van Nvidia

GeForce Now is de streamingdienst voor games van Nvidia. De dienst zit nu in de publieke testfase, wat inhoudt dat jij het gratis kunt uitproberen. Wil je een game streamen, zoals FIFA 20? Dan moet je die wel eerst zelf kopen. Je kunt met GeForce Now games streamen op je Windows-computer, Mac of Shield-tv, de Android-televisie van Nvidia.

Apple Arcade: abonnementsdienst op games

Nieuwkomer in de wereld van gamediensten is Apple Arcade. Dit is geen streamingdienst, want je moet de games eerst downloaden naar je iPhone om ze te kunnen spelen. Voor 4,99 euro per maand kun je elke maand nieuwe games downloaden. Deze zijn vrij van reclame en in-app aankopen. Goed om te weten: je kunt Apple Arcade alleen gebruiken als je iPhone iOS 13 heeft.

Google Stadia: gamechanger voor games streamen?

Ben je een echte gameliefhebber? Omcirkel 19 november dan in je agenda. Want vanaf die dag is Google Stadia in Nederland beschikbaar! Google Stadia is het nieuwe cloud gaming-platform van Google. Als jouw apparaat YouTube ondersteunt of werkt met een Chromecast Ultra is hij al geschikt voor Google Stadia. Hierdoor is deze dienst op veel verschillende apparaten te gebruiken: van je tv tot tablet en van je laptop tot smartphone.

Stadia Base is de gratis variant en Stadia Pro kost 9,99 euro per maand. Bij beide varianten kun je zelf games kopen om te streamen. Met Stadia Pro krijg je ook gratis toegang tot games die Google publiceert, zoals Destiny 2: The Collection. Voor 129 euro koop je de Google Stadia-controller met drie maanden Stadia Pro. Je kunt Google Stadia ook met andere controllers gebruiken. De belofte van Google? Dat je met Stadia Pro in 4K kunt streamen zonder te haperen. Met deze beeldkwaliteit zie je van elke game elk detail. Van de veters op de voetbalschoenen in FIFA tot een beschadigde voorvleugel in de nieuwe F1-game. Gaat het zien!

Toekomst van games streamen

Games streamen is in opkomst. En met Google Stadia lijkt het fenomeen in een stroomversnelling te raken. Altijd en overal je favoriete games spelen, zonder haperingen en een dure console: het lijkt steeds meer werkelijkheid te worden. Is het over een paar jaar eerder regel dan uitzondering? Dat moet de toekomst uitwijzen. Één ding is zeker: met de komst van streamingdiensten voor games heeft de ‘ouderwetse’ console er een grote uitdager bij.

Twijfel je over welk internetabonnement het beste bij jou past? Met behulp van deze pagina kun je glasvezel vergelijken.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Online muziek luisteren: stream er op los

Films, series & TV

Bingewatcher of selectieve kijker, wie ben jij?

Mobiel

Nieuwe Sony Xperia 5: totaalpakket met breedbeeldscherm