21 september 2017

Pas op voor Wangiri fraude: buitenlandse telefoontjes

Was ik net die leeftijd gepasseerd dat ik niet meer in spoken geloof, gaan ze je bellen? Buitenlandse telefoonfraudeurs bestoken Nederlandse mobiele bellers met spooktelefoontjes, ook wel wangiri. Je krijgt een kort belletje in de hoop dat je het onbekende nummer terugbelt en hoge kosten betaalt als je 'vergeet' op te hangen.


Deze vorm van fraude heet wangiri-fraude. Wangiri betekent in het Japans iets als: één rinkel. En dat is precies wat er gebeurt. Met slimme trucs proberen de fraudeurs daarna terugbellers zolang mogelijk aan de lijn te houden. Je belt dan met een soort betaald 0900-nummer in het buitenland.

Dit soort wangiri fraude speelt al meer dan tien jaar. Het aantal klachten over deze vorm van fraude is vooral de laatste maand gestegen, meldt de Fraudehelpdesk. Bij wangiri fraude 2019 Je krijgt een ingesprektoon te horen en denkt dat er geen verbinding is, terwijl er in feite een bandje meeloopt. Als je niet zelf actief de verbinding verbreekt kan de telefoonrekening vele minuten lang blijven oplopen. Komt het nummer bijvoorbeeld uit Afghanistan, dan kun je voor een minuut bellen tussen de 1 en 2 euro kwijt zijn.

Advies is dan ook om een vreemd nummer uit het buitenland niet op te nemen en ook niet terug te bellen. Dan zou er niks aan de hand moeten zijn. Google daarnaast zo’n buitenlands telefoonnummer als je daardoor wordt gebeld of raadpleeg andere daarvoor bestemde websites om te zien of er meer klachten zijn en of dit nummer bijvoorbeeld al bekend staat als frauduleus. Laat dit nummer blokkeren.

Wat het doel van de oplichter ook is, onthoud de volgende tips van fraudehelpdesk voor het geval je telefoon rinkelt en er een vreemd nummer in beeld staat:

  • Tenzij je vaak met het buitenland belt kunt u een telefoontje vanaf een onbekend nummer uit het buitenland beter niet opnemen. Zeker als het begint met +44 70 is de kans groot dat je te maken heeft met een malafide partij.
  • Laat je niet van de wijs brengen door zielige verhalen en verbreek de verbinding.
  • Word je geconfronteerd met hoge telefoonkosten omdat je veel naar buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet zo is? Doe dan aangifte bij de politie en ga in overleg met je provider.

    Veilig online met KPN

    Wij zorgen dat je gegevens en apparaten veilig en beschermd verbonden zijn met het internet. Jouw privacy en data beter beveiligd

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Help! Ben ik gehackt? Tips en tricks

Veiligheid

Ben jij ook alert op internetcriminaliteit?

Veiligheid

Belangrijke tips voor mobiele beveiliging