23 juli 2020 4 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Mesh-netwerk: dit is het en zo zet je het op

Is je internetsignaal nét niet stabiel genoeg om op zolder online te gamen? En reikt het signaal nét niet ver genoeg om achterin de tuin zonder haperingen je favoriete serie te streamen? Dan is het een goed idee om een mesh-netwerk op te zetten. Wat dit is en hoe je dat doet? Kom er achter in dit blog.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk, of mesh internet, is een verzameling wifi-zenders die bij jou thuis op verschillende locaties installeert. Deze zenders zijn met elkaar verbonden en zorgen daarmee overal voor een snel en stabiel wifi-signaal. Het handige aan een mesh-netwerk? Je hoeft niet allerlei kabels door je huis te trekken, want de aansluitpunten zijn draadloos. Zo verbind je ook makkelijk je zolder of schuur met het mesh-netwerk en heb je ook daar snel, stabiel internet. Omdat je een mesh-netwerk in verschillende kamers en ruimtes installeert, heet het ook wel multi-room wifi.

Wat is het voordeel van een mesh-netwerk?

Elk huis is anders. Qua grootte, aantal verdiepingen, isolatie en interieur. Deze beïnvloeden allemaal de kwaliteit van je draadloze internetverbinding. En dat is het mooie aan een mesh-netwerk thuis: je legt zelf een wifi-netwerk aan dat past bij jouw huis. Het is maatwerk. Je huis krijgt een wifi-deken om zich heen waarmee je overal een goede verbinding hebt.

Je eigen mesh-netwerk met KPN SuperWifi

Overal in huis snel en stabiel internet zonder allerlei kabels te trekken. Zo’n mesh-netwerk thuis klinkt goed, toch? Met KPN SuperWifi kun je bij jou thuis makkelijk een mesh-netwerk opzetten. Hoe dat werkt? Simpel. Lees maar!

  1. Net als bij een gewoon wifi-modem, sluit je het hoofdaansluitpunt van KPN SuperWifi aan op het ethernet.
  2. Open de KPN Thuis-app op je telefoon. Daarmee helpen we je stap voor stap met het installeren en testen van je mesh-netwerk en zorgen we er samen voor dat deze het goed doet.
  3. Daarna kun je het mesh-netwerk aanleggen door één of twee SuperWifi-punten draadloos te installeren. Je hoeft van deze apparaten alleen de stekker in het stopcontact te steken.

2 wifi-versterkers in huis: kan dat?

Met KPN SuperWifi leg je makkelijk een draadloos mesh-netwerk aan. Je kunt ook op andere manieren de wifi-verbinding thuis te verbeteren. Bijvoorbeeld door twee wifi-versterkers in huis aan te leggen. Met de één versterk je dan bijvoorbeeld het signaal op zolder en met de ander het signaal in de tuin. Nadeel van twee wifi-versterkers in huis? Ze vergroten het bereik van je wifi-netwerk, maar het internet is langzamer via een wifi-versterker. Het apparaat vangt het signaal op en stuurt dit met een lagere snelheid door.

Lees ook
: tips om je wifi te verbeteren

Nog een manier om je wifi-verbinding thuis te verbeteren? Dat kan door twee wifi-verbindingen tegelijk te gebruiken. Veel wifi-modems kunnen op twee frequenties tegelijk het wifi-signaal uitzenden: op 2,5 en 5 GHz. De 2,5 GHz-frequentie reikt verder, maar heeft een lagere snelheid. Wees gerust: dat is snel genoeg om in hoge kwaliteit te streamen en thuis te werken. Wil je extra snel internet? Dan is de 5 GHz-frequentie je beste vriend. Dit signaal reikt weliswaar maximaal een paar meter ver, maar heeft wél een hogere snelheid. De meeste modems hebben deze mogelijkheid. Hoe je dit instelt? Via het instellingenmenu van je modem of de wifi-servicetool van je provider. Succes!

Overal in én rond huis altijd de hoogste snelheid en stabielste wifi-verbinding? Zet een mesh-netwerk op met KPN
SuperWifi en al je apparaten hebben altijd de beste verbinding. Vaarwel bufferen!

Ook interessant voor jou:

Internet

Wifi in de tuin en op zolder? Zo regel je dat

Internet

Wifi-advies op maat met de Wifi Manager

Internet

Tips om je wifisnelheid te verbeteren