10 oktober 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

StorySign van Huawei: helpt dove kinderen met leren lezen

Veel dove kinderen hebben moeite om te leren lezen. En daarbij is het voor ouders vaak ook nog eens moeilijk om hun dove kinderen een verhaaltje voor te lezen bij het slapengaan. Huawei helpt dat te veranderen met StorySign. Een app die het bedrijf heeft ontwikkeld door middel van kunstmatige intelligentie (AI),waarmee tekst wordt omgezet in gebarentaal.

StorySign

Leer lezen met StorySign van Huawei

Er zijn wereldwijd 32 miljoen dove kinderen. Zij hebben over het algemeen meer moeite met leren lezen dan horende leeftijdsgenootjes. Dit komt doordat dove en slechthorende kinderen klanken niet aan geschreven woorden kunnen koppelen. Dit maakt het voor leraren ook lastig, zij kunnen hun leerlingen bijvoorbeeld geen woordenlijstjes laten herhalen. Dove of slechthorende kinderen lopen hierdoor op een vroege leeftijd vaak al een taalachterstand op.

Met behulp van de app wil Huawei de wereld van boeken toegankelijker maken voor dove kinderen. Zodat zij samen met hun ouders gebarentaal en leesvaardigheid ontwikkelen. Met StorySign worden geselecteerde kinderboeken door middel van AI vertaald naar gebarentaal. Zo kun je met Huawei smartphones, zoals de Huawei P Smart 2019 kinderboeken in gebarentaal lezen. Er zijn inmiddels 5 boeken beschikbaar in de StorySign App waaronder 3 van Dribbel.

Wil je meer weten over StorySign? Bekijk dan deze video van StorySign en duik in het leven van Bettie. Dankzij StorySign kan zij samen met haar familie van mooie verhalen genieten.

Dribbel van StorySign

De vriendelijke avatar Star

Huawei laat de boeken tot leven komen met behulp van een vriendelijke avatar die de tekst vertaald in gebaren. Het eerste kinderboek dat vertaald is door de vriendelijk avatar Star naar gebarentaal is ‘Waar is Dribbel?’. Hierbij zijn de exacte gezichtsuitdrukkingen van gebarentolken gekopieerd om Star tot leven te brengen.

Mimiek is zeer belangrijk, omdat het 70% van de gebarentaal bepaalt. Dankzij Avatar Star kunnen dove en slechthorende kinderen, net als hun leeftijdgenoten, leren lezen terwijl ze door de lens van hun telefoon naar de woorden in kinderboeken kijken. En maakt het voor ouders mogelijk om hun dove kinderen een verhaaltje voor te lezen voor het slapen gaan.

Hoe werkt StorySign van Huawei?

Je opent de app, kiest een boek uit de StorySign-bibliotheek en klikt erop. Daarna houd je je telefoon voor de woorden op de pagina. Star vertaalt het verhaal naar gebarentaal. De woorden die de avatar Star uitbeeldt worden gemarkeerd. Zo kunnen ouders en kinderen samen gebarentaal aanleren en leren lezen en dat allemaal in je eigen tempo.

Benieuwd naar StorySign van Huawei? Download StorySign via de Google Play Store of de App Store.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Huawei Mate20(Pro): encyclopedie, reisgids én calorieënteller!

Mobiel

Hoogbegaafde Huawei door Artificial Intelligence