4 oktober 2017

Volop genieten van festivals mét vol bereik!

Of je nu thuis, op kantoor, school of onderweg bent; je gaat ervan uit dat je smartphone werkt. Met ons landelijk dekkende netwerk van meer dan 99% is dit bijna nooit een probleem. Maar hoe zit dat nu met die festivals?

festivals met bereik


Elk jaar komen er meer festivals en die lijken ook elk jaar lijken groter te worden. Kan ons netwerk dit wel aan? Lees hieronder wat we allemaal doen om optimaal bereik mogelijk te maken tijdens een festival.

Ons gewone netwerk

Ons netwerk is ingericht voor normaal dagelijks gebruik en voor bekende piek momenten. Dit betekent dat bijvoorbeeld in Amsterdam meer masten staan dan in Loppersum. Om de eenvoudige reden dat er in Amsterdam meer vraag is naar mobiel verkeer dan in Loppersum. Dit houdt niet in dat het mobiele bereik in Loppersum slechter is dan Amsterdam. In Loppersum is er simpelweg minder vraag naar mobiel verkeer, omdat er minder mensen wonen. Daarom kunnen we daar met minder masten dezelfde ervaring bieden.

Het netwerk op festivalterreinen

Zo werkt dit ook op een festivalterrein. Veel festivals vinden plaats op afgelegen terreinen waar weinig masten nodig. Op elk willekeurig moment van de dag kun je normaal gesproken rustig je hond uit laten en tegelijkertijd een serie kijken op je mobiel: ons netwerk kan het aan. Maar dat gaat niet op voor feesten en festivals waar veel mensen bijeenkomen. De mast om de hoek heeft hiervoor niet genoeg capaciteit.

Om er voor te zorgen dat jij als festivalganger toch volop kan bellen en snel kan internetten met 4G, plaatst KPN dan tijdelijk extra masten om aan de mobiele vraag te voldoen. Dit doen wij met behulp van kleine containers met extra capaciteit.

Hoe gaat dit (technisch) in zijn werk?

In overleg met de organisatie zoeken wij een locatie uit waar wij de container mogen plaatsen. Aan de hand van deze locatie maken we een plan om de extra capaciteit zo goed mogelijk te verdelen over het terrein. Mainstage vraagt bijvoorbeeld meer capaciteit dan de lockerruimte. Want wie deelt er nu een foto van zijn locker?

Afhankelijk van het festival plaatsen wij meer of minder antennes in de mast. Wij maken gebruik van 2 type antennes. De 1e is een standaard antenne die je ook op daken ziet staan, met als enige verschil dat deze een kleinere kijkhoek heeft. 

De 2e is een antenne die er van buiten uit ziet als één antenne, maar in werkelijkheid zijn het er 5. Met deze antenne kunnen wij 5 antennes kwijt in een hoek van 90 graden.

Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het komt erop neer dat we in een klein gebied extra veel capaciteit kwijt kunnen. Wat er weer voor zorgt dat jij –tussen het dansen door- zonder problemen filmpjes, selfies en appjes kunt versturen! 

Wat is jouw favoriete festival? Hoe is jouw ervaring met het bereik daar?

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Virtual reality wordt realiteit met de Oculus Rift-headset

Events & Winacties

Analyseer de fan communicatie op festivals