Twee betaalbare toptelefoons: Xiaomi Redmi Note 10 versus de OPPO A74

Wil je niet te veel geld uitgeven, maar wel een knap toestel? Dan zijn OPPO en Xiaomi goede kandidaten. Dit jaar brachten ze allebei goede smartphones uit in het middensegment: de Xiaomi Redmi Note 10 en de OPPO A74. Wat zijn Xiaomi en OPPO? En wat zijn de verschillen tussen de Redmi Note 10 en de A74? Welke past het beste bij jou?

Wat is Xiaomi? En wat is OPPO?

Na Samsung is Xiaomi het grootste smartphonemerk ter wereld. Dat is Xiaomi nog niet zo lang: pas sinds een paar jaar zijn ze aan hun wereldwijde opmars bezig. Na Xiaomi komt Apple in de ranglijst, en daarna OPPO. Xiaomi en OPPO zijn beide Chinese fabrikanten met een breed assortiment aan smartphones. Ze produceren voor ieder wat wils, in elke prijsklasse.

Grootte, beeldscherm en design

De OPPO A74 en de Xiaomi Redmi Note 10 zijn ongeveer even groot: beide hebben een beeldscherm van 6.5 inch. De beeldschermen zijn ook bijna hetzelfde: allebei AMOLED, 2400 x 1080 pixels en een verversingssnelheid van 90Hz. De A74 is te koop in zilver en zwart, de Redmi Note 10 in zilver, grijs, blauw en groen. Op het oog lijken de toestellen dus heel erg op elkaar, maar hoe zit dat onder de motorkap?

Lees ook: Welke telefoon past bij mij?

Processor, accuduur en werkgeheugen

Ook hier ontlopen de smartphones elkaar niet veel. De processor van de OPPO is op papier iets beter, maar doordat de Xiaomi zo goed is afgesteld is het verschil nauwelijks merkbaar. Ook in accucapaciteit zijn de telefoons gelijk: beide hebben 5000mAh. In het werkgeheugen zit op papier wel een groot verschil: de OPPO heeft 6GB RAM en de Xiaomi 4GB RAM. 

Het grote verschil: de camera’s van Xiaomi Redmi Note 10 en OPPO A74 

De Remi Note 10 heeft een hoofdcamera met 48MP en 2 extra camera’s (een voor macrofoto’s en een als dieptesensor) met 2MP. De OPPO heeft ook een hoofdcamera met 48MP en 2 camera’s met 2MP, maar daarnaast nog een ultrawide lens met 8MP. De OPPO biedt dus meer opties om bijvoorbeeld gebouwen of landschappen te fotograferen. 

In de praktijk zijn er nog een paar verschillen merkbaar. De foto’s die de A74 maakt, zijn iets feller en hebben meer contrast. De Redmi Note 10 lijkt een beetje flets in vergelijking. Maar de Redmi Note 10 maakt weer betere video’s dan de OPPO. Door de stabilisatie zijn de beelden van de Redmi Note 10 een stuk aangenamer om naar te kijken. 

Lees ook: Smile! Dit zijn de beste smartphonecamera’s van het moment

Besturingssysteem: ColorOs vs MIUI

ColorOS en MIUI zijn de besturingssystemen van OPPO en Xiaomi. Beiden zijn aangepaste versies van Android. De OPPO A74 draait op ColorOS. Dat besturingssysteem geeft heel veel mogelijkheden om je telefoon naar smaak in te richten en aan te passen. Je kunt je eigen always-on display ontwerpen, je eigen ringtones en achtergronden bedenken. Er is een gamer-modus en handige snufjes zoals het swipen over een tekst om de vertaling meteen te zien. Verder heeft ColorOS een privacy-instelling waarmee je een privé-systeem op je telefoon kunt draaien, heeft het een uitgebreide relax-app en een geavanceerde dark mode. 

Lees ook: ColorOS 11: alles wat je moet weten over de software van OPPO 

De Redmi Note 10 draait op MIUI. MIUI is ook gebaseerd op Android. Op telefoons van Xiaomi kun je met gebaren heel snel en intuïtief apps gebruiken of sluiten. De telefoons komen met een app voor security, waar je snel in kunt zien welke privacy-instellingen elke app heeft en waar je makkelijk je bestanden kunt opschonen. Er is ook een functie voor zwevende apps, die je in het klein op je home-scherm kan bedienen. Voor MIUI zijn er thema’s downloaden in de shop om de icoontjes naar jouw smaak aan te passen. Een gave functie zijn de Super Wallpapers: geanimeerde wallpapers die in 3D om een planeet draaien en inzoomen. Alsof je in een ruimteschip zit. Ook MIUI heeft geavanceerde dark mode.

Kortom: met beide toestellen zit je helemaal gebakken! Ze zijn vergelijkbaar en allebei goede toestellen voor een zachte prijs. Het komt het uiteindelijk op neer wat je persoonlijke voorkeur is: zijn levendige foto’s belangrijker of stabiel beeld tijdens het filmen? Ben je meer van de ColorOs of van de MIUI? Hoe dan ook zul je niet snel spijt krijgen als je één van deze toestellen kiest. 

Nog even alle specificaties op een rij:

OPPO A74 Xiaomi Redmi Note 10
Schermgrootte 6.5” 6.5”
Resolutie 2400x1080 2400x1080
Beeldscherm Hz 90Hz Adaptive 90Hz
Batterijcapaciteit 5000mAh 5000mAh
Camera 1 48MP main camera f/1.7 48MP main camera f/1.79
Camera 2 8MP ultra-wide camera f/2.2 2MP macro camera f/2.4
Camera 3 2MP macro camera f/2.4 2MP depth sensor f/2.4
Camera 4 2MP mono camera f/2.4 -
Selfiecamera 16MP f/2.0 8MP f/2.0
Geheugen 6GB+128GB 4GB+64GB, 4GB+128GB, 6GB+128GB
Processor Qualcomm® Snapdragon™ 480 5G MediaTek Dimensity 700
Biometrie Vingerafdrukscan, gezichtsherkenning Vingerafdrukscan, gezichtsherkenning
Besturingssysteem ColorOS 11.1 MIUI 12

Bekijk de Xiaomi Redmi Note 10

Bekijk de OPPO A74

Gerelateerde artikelen