Wifi 5 vs Wifi 6: wat is het verschil?

Stabieler en sneller internet dat minder stroom verbruikt. En dat voor tientallen apparaten in huis. Klinkt goed, toch? Met Wifi 6 haal je deze voordelen in huis. Maar wat is nou het verschil tussen Wifi 6 en Wifi 5?

Wat is Wifi 6?

Steeds meer smartphones melden dat ze geschikt zijn voor Wifi 6, en nieuwe klanten van KPN krijgen een modem met Wifi 6. Maar wat is het precies? Wifi 6 is de nieuwste generatie Wifi-technologie. Net als bij mobiel internet, heeft ook Wifi verschillende generaties. Elke generatie zorgt voor beter internet bij je thuis. Wifi 1 werd in 1999 gelanceerd en in 2019 kwam de zesde generatie uit. Tot voor kort had elke generatie Wifi een lastige naam. Zo heet Wifi 6 eigenlijk 802.11ax, maar zeg nou zelf: Wifi 6 is makkelijker te onthouden, toch? Hieronder staan alle generaties Wifi met hun oorspronkelijke naam op een rij. Handig bij het uitzoeken van een Wifi 6-laptop, Wifi 6-access point of Wifi 6-mesh systeem.

Technische naam Bestaat sinds
Wifi 1 802.11b 1999
Wifi 2 802.11a 1999
Wifi 3 802.11g 2003
Wifi 4 802.11n 2009
Wifi 5 802.11acx 2014
Wifi 6 802.11ax 2019

Hoe werkt Wifi 6?

Net als vorige generaties wifi, verbindt Wifi 6 je apparaten met het internet. De manier waarop deze generatie het doet, is heel anders dan vorige generaties. Wifi 6-routers hebben slimme, nieuwe technieken, die elke Mbit van je internetabonnement effectief benutten. De belangrijkste technieken zijn MU-MIMO en OFDMA. 

MU-MIMO: multitaskend modem

Multi-User, Multiple Input, Multiple Output, voor het gemak afgekort tot MU-MIMO. Deze techniek houdt in dat de modem het internetsignaal naar acht apparaten tegelijkertijd kan sturen. Bij huidige modems is dat naar maximaal 4 apparaten tegelijk. Dankzij MU-MIMO neemt het internetsignaal altijd de snelste route richting het verbonden apparaat. Alsof de postbode opeens hulp heeft van zeven collega’s om alle brieven van zijn wijk te bezorgen én ze automatische routeplanners hebben.

OFDMA: 1 signaal voor meerdere apparaten tegelijkertijd

OFDMA is de afkorting voor Orthogonal Frequency Division Multiple Access. Hiermee kan één signaal van de Wifi 6-router naar meerdere apparaten data sturen. Alsof al die acht postbodes meerdere armen hebben om in meerdere bussen tegelijkertijd brieven te bezorgen. De verbinding wordt dankzij OFDMA daarmee een stuk effectiever.

Wifi 5 vs. Wifi 6: wat zijn de verschillen?

Nu weten we het technische verhaal, maar wat betekent dat nou? Wat merk je aan verschil als je Wifi 6 gebruikt? 

  • De maximale snelheid van Wifi 6 is hoger: van 3,5 GBit/s naar 9,6 GBit/s.
  • Wifi 6 heeft in de toekomst ook een extra frequentie: 6GHz. Wifi 5 heeft 2 frequenties: 2,4 en 5 GHz.
  • Wifi 5 heeft geen OFDMA en kan maar 4 apparaten tegelijk bedienen (heeft maar 4 ‘postbodes’). Bij Wifi 6 merk je daardoor dat je verbinding stabieler is bij hoge drukte, dus als je heel veel apparaten tegelijk online hebt.
  • Je merkt bij Wifi 6 minder vertraging, dus live tv streamen, online gamen en videobellen gaat soepeler. Als gamer hoef je daarmee geen internetkabel meer te trekken naar je game-pc.
  • Wifi 6 heeft een slaapstand. Het kan verbonden apparaten in een Wifi-slaapstand zetten. Deze weten precies wanneer ze het volgende signaal kunnen verwachten en gaan in de tussentijd in slaapstand. Zo wordt je energierekening lager!
  • Door de nieuwe beveiliging (WPA3) is het voor hackers moeilijker om je wachtwoorden te kraken.
  • Met Wifi 5 heb je wel eens last van andere wifi-netwerken die je signaal verstoren. Wifi 6 herkent en negeert verkeer van andere routers, en heb je dus geen last meer van het internetverkeer van je buren.

Welke apparaten werken met Wifi 6?

Nog niet alle apparaten zijn geschikt voor deze nieuwe Wifi generatie. Maar de nieuwe apparaten die op de markt komen, zijn dat steeds vaker wel. De Samsung Galaxy S10 was in 2019 een van de eerste apparaten die een Wifi 6-ontvanger had. De iPhone 11, 12 en 13 hebben ook Wifi 6. Met oudere apparaten die geen Wifi 6 hebben kun je wel gewoon online via de wifi, maar je merkt dan niets van de hogere snelheid. 

Heb ik Wifi 6 nodig?

Elk jaar zijn er meer apparaten die online kunnen. Denk maar aan een smart home. Misschien heb je al een slimme thermostaat, een smart speaker of een smart TV. Hoe meer apparaten je online wilt hebben, hoe slimmer het is om voor Wifi 6 te kiezen. Als die apparaten zorgen namelijk voor vertraging, aangezien Wifi 5 maar 4 apparaten tegelijk kan bedienen. En tel maar na: hoeveel smartphones zijn er in jouw huis, hoeveel laptops, game consoles, tablets, smart verlichting of smart speakers? Tikt aardig aan, toch?

Lees ook: Dit zijn de 5 voordelen van een slim huis

Wanneer kan ik Wifi 6 gebruiken?

Wifi 6 druppelt je huiskamer beetje bij beetje binnen. De meeste apparaten hebben nog geen Wifi 6, maar steeds meer nieuwe computers, telefoons en Internet of Things-apparaten hebben het wél.Tegenwoordig krijgen nieuwe internetklanten van KPN automatisch de KPN Box 12. Het modem zal gefaseerd beschikbaar gesteld worden voor bestaande klanten. De Box 12 is een Wifi 6-router, waarmee je Wifi 6-laptop en andere Wifi 6-apparaten de voordelen krijgen die je in dit artikel kon lezen. Een hogere snelheid, een soepeler verbinding en nog een lagere energierekening ook!

Gerelateerde artikelen